szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Hagyó Miklóshoz köthető, több vállalkozásnak is helyet adó Szent István körúti irodaházban volt bejegyezve az a C. C. Soft Kft., amely a szentendrei HÉV utastájékoztatási rendszerét "építette ki" botrányos körülmények között. A kft. a munkát nem megfelelően végezte el, de a BKV-tól megkapta a szerződés szerinti százmillió forintot. Ez az összeg az Egymásért Alapítvány ügyei miatt elhíresült Földesi-Szabó által vezetett párthoz vándorolt.

Újabb dokumentumok jutottak a hvg.hu birtokába arról a százmillió forintos adományról, amelyet a szoftver-szaktanácsadást és -ellátást végző C. C. Soft Kft. adott a csempészésért első fokon hét évre ítélt Földesi-Szabó László gründolta Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) elnevezésű pártnak. A papírok szerint társadalmi szervezet konkrét cél nélkül csak általános hivatkozással jutott a készpénzben nyújtott támogatáshoz, és arról nem is kellett elszámolnia. A C. C. Softot abba a belvárosi irodaházba jegyezték be, ahol a BKV-ügyekben főgyanúsított Hagyó Miklóshoz kapcsolható több vállalkozás is megtalálható volt. Emiatt merülhet fel az, hogy a kft. nem véletlenül jutott munkához a BKV-nál, s hogy annak ellenére kifizették, hogy rendesen ki sem építette az utastájékoztatási rendszert a szentendrei HÉV vonalán. A C. C. Soft akkori vezetőjével szemben a Központi Nyomozó Főügyészség nem indított eljárást.

A C. C. Soft esete a MESZ-szel

Két évvel ezelőtt adta közre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt a jelentést, amely a Magyarok Egymásért Szövetséget vizsgálta. Ebből kiderült, hogy a szinte ismeretlen és ma már nem is működő párt 2008-ban százmillió forintot kapott egy gazdasági társaságtól, a C. C. Soft Kft.-től. A cég ügyeivel az Origo is részletesen foglalkozott. A nagyösszegű adomány furcsának tűnt, de a számvevőszék egyik illetékese arról számolt be, meggyőződtek arról, hogy a pénz valóban befolyt a párthoz. Mint korábban megírtuk, nem ez az első érdekes pénzmozgás Földesiék felé, a Fidesz-közelinek mondott CBA-vezetőktől is több százmillió forint támogatás érkezhetett az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz.

A hvg.hu-hoz került dokumentumok szerint a támogató okirat teljesen szabad kezet ad a MESZ-nek a százmillió forint felhasználására, ugyanis támogatási célként a párt "működésének, beruházásának elősegítését" jelöli meg. A "beruházás" kifejezés már önmagában is nehezen értelmezhető, hiszen egy párt a törvények szerint nem folytathat gazdasági tevékenységet. A dokumentum nem jelöl meg olyan kitételt, hogy a szövetségnek be kellene számolnia később arról, mire használta fel az adományt.

Hagyó Miklós itt éppen nem a Szent István körúti irodából távozik, és valószínűleg visszaosztott pénz sincs nála
©

Ráadásul a százmillió forint nem is a megszokott módon – banki utalással – került a párthoz. Azt a szervezet elnöke, a csempészet és sikkasztás miatt első fokon hét évre elítélt Földesi-Szabó László, aki az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumát is vezette, személyesen készpénzben vette át a C. C. Soft ügyvezető igazgatójától, E. A.-tól – a dokumentumok tanúsága szerint. Ezt követően a százmilliót Földesi-Szabó rakta be a párt kasszájába 2008. december 30-án. A MESZ 2008-ra vonatkozó pénztárjelentése szerint a C. C. Soft adományán kívül a párt 2008-ban 26 millió forintot kapott támogatásként, amely három többmilliós összegből jött ki, s azokat a vesztegetés gyanúja miatt kiadatási eljárás alatt álló Jakubinyi Róbert fizette be.

C. C. Soft vagyona hárommillió forint volt

A jelentős összegű támogatás abból a szempontból nagyon furcsa, hogy a kft. 2007-es adózott eredménye – amiből pénzadományt nyújthatott a szövetségnek – mindössze 2,7 millió forint volt. Kérdés, hogy E.A. a Földesi-Szabó kezébe adott összeget miért nem saját cége felvirágoztatására fordította. Az adományozás idején a cégbíróságra már benyújtották a kérelmet a felszámolás elindítására, továbbá a támogatás után nem sokkal az adóhivatal végrehajtást indított a társasággal szemben, amely aztán 2009 novemberében felszámolás alá is került. A felszámoló a cégnyilvántartás adatai alapján a kft. vagyonát hárommillió forintra becsülte.

A százmillió forint eredetéről kiderült, hogy ahhoz a C. C. Soft a BKV-tól jutott hozzá, miután a közlekedési társasággal szerződést kötött a szentendrei HÉV vonalán történő utastájékoztatási rendszer kiépítéséről. A dolog szépséghibája csak az, hogy a fizetséget úgy kapta meg a C. C. Soft, hogy a "kiépített" utastájékoztató rendszer botrányos volt. Mint arról a belső jelentés alapján a Hírszerző is beszámolt, a céget a szükséges referenciák hiányában eleve nem hozhatták volna ki győztesnek. A megállapodás eredetileg 85 millió forintról szólt, ezt módosították utólag 99 millióra, amit a BKV belső jelentése is szóvá tett. A jelentés szerint miután a rendszer "kiépítése" megtörtént, az ellenőrök bejárták a HÉV érintett szakaszát, és azt tapasztalták, hogy a kijelzők egyharmada nem működött. Mint írták, ennek oka az lehet, hogy normál igénybevételre tervezett LCD tévéket használtak, azok üzemi hőfokát pedig egy utólag beszerelt kézi meleglevegő-fújó készülékkel biztosították.

Az ügy kapcsán – mint azt a hvg.hu-nak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta – gyanúsított lett Hagyó Miklós és Balogh Zsolt, egykori megbízott BKV-vezérigazgató is. A szóvivő közölte azt is, a cég ügyvezetőjével szemben nem indítottak eljárást.

Balogh az ügyészségen tett vallomásában azt állítja, hogy nem a C. C. Soft volt az egyetlen cég, amely visszaosztotta a közlekedési társaságtól kapott pénzt. Amennyiben ez igaz, ez a visszaosztás a Magyarok Egymásért Szövetségén keresztül is történhetett, hiszen a bkv-s százmilliót egy összegben és készpénzben tették be a párt kasszájába.

A BKV talán nem is véletlenül bízta meg az utastájékoztatási rendszer megvalósításával a C. C. Soft Kft.-t. Az ügyészségről kikerült vallomásokból ugyanis úgy tudni, Hagyó 2007 decemberében adott utasítást Balogh Zsoltnak arra, hogy állítsa ki a C. C. Softnak a teljesítési igazolást. A cég székhelye pedig abban a Szent István körút 11. szám alatti irodaházban volt, ahová Hagyó Miklóshoz köthető több vállalkozást, az Asix Zrt.-t, a felszámolás alatt lévő Concord Distribution Rt.-t és a Körúti Bérház Kft.-t is bejegyezték. Az irodaházban persze nem csak ezek a vállalkozások tartották fenn székhelyüket, hanem számos olyan is, amelyek más politikusokhoz köthetőek, és a közöttük lévő kapcsolat újabb történet része lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Napi százmilliós pénzmozgás a CBA–Egymásért-ügyletben

A hatóságokat úgy tűnik, egyelőre nem érdekli, hogy 2006-ban és 2007-ben az egyik legnagyobb hazai üzletlánchálózat, a CBA mintegy 670 millió forintos támogatást adott az Egymásért Alapítványnak. Pedig a szerkesztőség birtokába került iratok szerint volt olyan eset, hogy a szervezet képviselője kétszázmillió forintot emelt le készpénzben a számláról. A hatályos törvények szerint a számlavezető bank akár egy forint pénzmozgás miatt is tehetett volna bejelentést a hatóságokhoz, ám több jel is arra utal, hogy ez nem történt meg.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: gyanús egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Közös jelentés elfogadásával ért véget az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság tevékenysége kedden, a testület záróülésén. A leglényegesebb kérdések válasz nélkül maradtak, de annyi bizonyossá vált: nincs minden rendben a titkosszolgálatok háza táján.

hvg.hu Itthon

1,2 milliárdos csempészés, bíróság előtt az Egymásért Alapítvány

Szerda reggel álltak bíróság elé Földesi-Szabó László és társai az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A vádlottak a hatóságok szerint a kiemelten közhasznú szervezet révén jótékonysági célra hoztak be élelmiszert, ám azt nem adományként használták, hanem eladták, s így 1,2 milliárd forint értékű csempészet róható a terhükre. Földesi-Szabót emellett különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással is vádolják.

Csikász Brigitta Vélemény

Felszívódott az Egymásért Alapítvány

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László eltűnésével a jelek szerint a szervezet is kilehelte a lelkét. Erre enged következtetni, hogy az alapítvány telefonos elérhetősége megszűnt, e-mailes megkeresésünkre pedig nem érkezett válasz.

Csikász Brigitta Itthon

Százmilliók mentek a CBA-vezérektől Földesi-Szabóékhoz?

Több százmillió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Legalábbis ez utóbbi nyilvántartása szerint. A szerkesztőségünk birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek. A CBA részéről egyrészt nem tudtak, másrészt nem akartak nyilatkozni.

Már Pintér Sándor bizalmasa is milliárdos lehet

Már Pintér Sándor bizalmasa is milliárdos lehet

"Azért, mert nem lakunk a híd alatt, még jogunk van a tisztességes bérhez"

"Azért, mert nem lakunk a híd alatt, még jogunk van a tisztességes bérhez"

Révész Sándor: Fogyjunk vagy nyissunk?

Révész Sándor: Fogyjunk vagy nyissunk?

Végső bizonyíték még nincs, de összefügghet a lombikkezelés és a mellrák

Végső bizonyíték még nincs, de összefügghet a lombikkezelés és a mellrák

Belváros: értékes ingatlanok a korábbi botrányhősöknek

Belváros: értékes ingatlanok a korábbi botrányhősöknek

200 éve született az ember, akit minden laposföld-hívőnek figyelmen kívül kell hagynia

200 éve született az ember, akit minden laposföld-hívőnek figyelmen kívül kell hagynia