szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Veszélyben lehet az élete és testi épsége, valamint nem várható, hogy itthon tisztességes eljárást folytatnak le vele szemben, ezért nem járultak hozzá eddig az osztrák hatóságok a vesztegetéssel gyanúsított Jakubinyi Róbert kiadásához. A különös előéletű gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezhet.

Jakubinyi Róbertet – mint arról a hvg.hu is beszámolt – idén júniusban fogták el és vették őrizetbe a schwechati repülőtéren vesztegetés gyanúja miatt. Jakubinyi a csempészési ügybe keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítvány háza táján tevékenykedett, s többen őt tartották a kiemelten közhasznú szervezet valódi kiagyalójának. Az alapítvány életében azonban csak háttéremberként vett részt, az alapító pedig egyik fia, Jakubinyi Roland volt.

A szervezetet azonban nem a Jakubinyi-fiú, hanem a volt rendőr, Földesi-Szabó László tette ismertté, aki kurátorként az alapítvány arca volt. Az Egymásért jótéteményeit – a számos adományozást vagy Mehmet Karcsika hazahozatalát – visszájára fordította az a csempészési ügy, amely 2007-ben robbant ki. A történtek lényege az volt, hogy az alapítvány 2005-ben és 2006-ban a Távol-Keletről hozott be több tonnányi élelmiszert, főként konzerveket. Az árut adományként tüntették fel, és nem fizették meg utána a közterheket. A termékek azonban nem a rászorulóknál, hanem az áruházak polcain kötöttek ki.

Az 1,2 milliárd forintos csempészeten kívül az alapítvány házi pénztárában tartott mintegy egymilliárd forint elsikkasztása miatt első fokon hét évre ítélték Földesi-Szabó Lászlót, akit az eljárás közben adócsalással is „megtaláltak” a hatóságok. Az eljárás ideje alatt Földesi-Szabó mellett folyamatosan felbukkant Jakubinyi Róbert, s miután a kurátor az ítélet kihirdetése közben kisétált a tárgyalóteremből és elbujdosott, Jakubinyinek is nyoma veszett. Legalábbis telefonján nem volt elérhető, az alapítvány irodáját pedig egyik napról a másikra kipakolták. Több mint fél évvel későbbi elfogásáig nem is lehetett hallani Jakubinyiról.

Egymás ellen fordult a két barát?

Úgy tudjuk, nem a hatóságok kemény munkájának eredménye, hogy a kalandos előéletű férfi – aki korábban még köztársasági elnöki eljárási kegyelemben is részesült – a kezükre került. (Érdekesség, hogy az ügyben Földesi-Szabó nyomozott.) Az akció előtt másfél hónappal, idén május közepén ugyanis Földesi-Szabón a X. kerületi Gyakorló utcában sikerült rajtaütni. Az egykori kurátor ismerősei azt mondták a hvg.hu-nak, az exrendőr mindent megtesz azért, hogy a hétéves börtönbüntetést ne kelljen leülnie. A minden pedig leginkább azt jelenti, hogy részletes vallomást tesz. Emiatt hordják szinte minden nap – a hvg.hu-t tájékoztatók szerint – az eljárást folytató Budapesti Katonai Ügyészségre, amellyel állítólag valamiféle alkut kötött Földesi-Szabó. Valószínűleg ezzel lehet összefüggésben az is, hogy nemcsak Jakubinyi, hanem az alapítvány életében szerepet vállaló egykori nemzetbiztonsági emberek – köztük Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója – ellen eljárások indultak. Az ügyek két szálon futnak: vesztegetés és kémkedés miatt.

Földesi-Szabó szavait azonban – a jelek alapján – nem mindenki veszi készpénznek. Erre utal az is, mint korábban megírtuk, hogy a bíróság nem tartotta megalapozottnak azt a kérelmet, hogy az Egymásért egykori arca előzetes letartóztatásból házi őrizetbe kerüljön. Értesüléseink alapján a kérelem elbírálói körében többek között az keltett visszatetszést, hogy az ügyészség egy az egyben, szinte szóról szóra átvette a férfi védőjének, Berényi Andrásnak az indítványát. Mindezt többen annak tudják be, hogy az ügyészség kezében kevés bizonyíték lehet, s ezért belekapaszkodik, amibe csak tud, vagyis a Földesi-Szabó által előadottakba. Így abba is, amit a volt rendőr Jakubinyi Róberttel – akivel a viszonyuk időközben elmérgesedett – szemben hoz fel. Akit ennek ellenére még nem tudtak Ausztriából hazahozni.

Veszélyben Jakubinyi élete és nem várható tisztességes eljárás?

Az ügyészség nem ad tájékoztatást
A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, Balogh Zoltán a hvg.hu-nak semmit sem kívánt kommentálni Jakubinyi Róbert kiadatásával kapcsolatban.

A hvg.hu most osztrák bírósági körökből megtudta: az, hogy Jakubinyi Róbertet immár három hónapja nem tudják a magyar ügyészek kihallgatni, állítólag annak tulajdonítható, hogy a kiadatási kérelmekben igencsak következetlenek a magyar nyomozó hatóságok. Elsőként azt írták a kérelembe, hogy Jakubinyi Róbert egy ügyészt és egy bírót vesztegetett meg, majd azt, hogy három nemzetbiztonsági tisztet, végül pedig azzal jöttek elő, hogy a kémkedési ügy egyik érintettjét „vette meg” háromszázmillió forinttal. Az osztrákok ezt nem tudják mire vélni. Emellett arra hivatkozva utasították el a kiadatást, hogy nem látják biztosítottnak, hogy Jakubinyivel szemben Magyarországon tisztességes eljárást folytatnak majd le. Úgy ítélik meg, hazánkban élete és testi épsége is veszélyben lehet.

Jakubinyi egyébként – úgy tudjuk – letette az óvadékot, így a kiadatási eljárás ideje alatt szabadon mozoghat az Európai Unió területén, vagyis Litvániától Máltáig bárhol tartózkodhat. Akár Magyarországon is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Galambos: nem bűnben fogant az Egymásért Alapítvány

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját hallgatták meg a Fővárosi Bíróságon az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenysége kapcsán csempészet vádjával folyó büntetőeljárás hétfői tárgyalásán. Galambos kitartott amellett, hogy egy jogértelmezési vita miatt indult az eljárás, a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában pedig visszautasította, hogy a szervezet eleve bűnben fogant volna.

Pro és Kontra

Az elhagyott barátnő buktatta le Földesi-Szabót

A hvg.hu információi szerint Földesi-Szabó László elhagyott barátnője hívta fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) munkatársainak figyelmét az Egymásért Egy-Másért alapítvány üzelmeire. A vizsgálatok alapján az alapítványt azzal gyanúsítják, hogy feltehetően mintegy 1,2 milliárd forintos áfacsalást követett el.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: Földesi-Szabó ártatlannak vallotta magát

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni Földesi-Szabó László, az Egymásért-ügy összesen több mint kétmilliárdos csempészéssel, illetve sikkasztással vádolt elsőrendű vádlottja a Fővárosi Bíróságon pénteken.

hvg.hu Itthon

APEH-vizsgálat Egymásért alapítvány támogatóinál

Az adóhivatal átfogó vizsgálatot indított az Egymásért Egy-másért Alapítvány támogatói körében, miután a vámnyomozók gyanús pénzmozgásokra bukkantak - erősítte meg a hvg.hu-nak a VPOP szóvivője.

HVG Itthon

Fideszes politikust is támogatott az Egymásért alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz ezer szállal kötődő, s a jótékonykodás cégére mögött csempészettel foglalkozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője fideszes vonalon is építgette kapcsolatait - írja a csütörtökön megjelent HVG.

hvg.hu Itthon

1,2 milliárdos csempészés, bíróság előtt az Egymásért Alapítvány

Szerda reggel álltak bíróság elé Földesi-Szabó László és társai az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A vádlottak a hatóságok szerint a kiemelten közhasznú szervezet révén jótékonysági célra hoztak be élelmiszert, ám azt nem adományként használták, hanem eladták, s így 1,2 milliárd forint értékű csempészet róható a terhükre. Földesi-Szabót emellett különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással is vádolják.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: gyanús egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Közös jelentés elfogadásával ért véget az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság tevékenysége kedden, a testület záróülésén. A leglényegesebb kérdések válasz nélkül maradtak, de annyi bizonyossá vált: nincs minden rendben a titkosszolgálatok háza táján.

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél