szerző:
Csikász Brigitta

Veszélyben lehet az élete és testi épsége, valamint nem várható, hogy itthon tisztességes eljárást folytatnak le vele szemben, ezért nem járultak hozzá eddig az osztrák hatóságok a vesztegetéssel gyanúsított Jakubinyi Róbert kiadásához. A különös előéletű gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezhet.

Jakubinyi Róbertet – mint arról a hvg.hu is beszámolt – idén júniusban fogták el és vették őrizetbe a schwechati repülőtéren vesztegetés gyanúja miatt. Jakubinyi a csempészési ügybe keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítvány háza táján tevékenykedett, s többen őt tartották a kiemelten közhasznú szervezet valódi kiagyalójának. Az alapítvány életében azonban csak háttéremberként vett részt, az alapító pedig egyik fia, Jakubinyi Roland volt.

A szervezetet azonban nem a Jakubinyi-fiú, hanem a volt rendőr, Földesi-Szabó László tette ismertté, aki kurátorként az alapítvány arca volt. Az Egymásért jótéteményeit – a számos adományozást vagy Mehmet Karcsika hazahozatalát – visszájára fordította az a csempészési ügy, amely 2007-ben robbant ki. A történtek lényege az volt, hogy az alapítvány 2005-ben és 2006-ban a Távol-Keletről hozott be több tonnányi élelmiszert, főként konzerveket. Az árut adományként tüntették fel, és nem fizették meg utána a közterheket. A termékek azonban nem a rászorulóknál, hanem az áruházak polcain kötöttek ki.

Az 1,2 milliárd forintos csempészeten kívül az alapítvány házi pénztárában tartott mintegy egymilliárd forint elsikkasztása miatt első fokon hét évre ítélték Földesi-Szabó Lászlót, akit az eljárás közben adócsalással is „megtaláltak” a hatóságok. Az eljárás ideje alatt Földesi-Szabó mellett folyamatosan felbukkant Jakubinyi Róbert, s miután a kurátor az ítélet kihirdetése közben kisétált a tárgyalóteremből és elbujdosott, Jakubinyinek is nyoma veszett. Legalábbis telefonján nem volt elérhető, az alapítvány irodáját pedig egyik napról a másikra kipakolták. Több mint fél évvel későbbi elfogásáig nem is lehetett hallani Jakubinyiról.

Egymás ellen fordult a két barát?

Úgy tudjuk, nem a hatóságok kemény munkájának eredménye, hogy a kalandos előéletű férfi – aki korábban még köztársasági elnöki eljárási kegyelemben is részesült – a kezükre került. (Érdekesség, hogy az ügyben Földesi-Szabó nyomozott.) Az akció előtt másfél hónappal, idén május közepén ugyanis Földesi-Szabón a X. kerületi Gyakorló utcában sikerült rajtaütni. Az egykori kurátor ismerősei azt mondták a hvg.hu-nak, az exrendőr mindent megtesz azért, hogy a hétéves börtönbüntetést ne kelljen leülnie. A minden pedig leginkább azt jelenti, hogy részletes vallomást tesz. Emiatt hordják szinte minden nap – a hvg.hu-t tájékoztatók szerint – az eljárást folytató Budapesti Katonai Ügyészségre, amellyel állítólag valamiféle alkut kötött Földesi-Szabó. Valószínűleg ezzel lehet összefüggésben az is, hogy nemcsak Jakubinyi, hanem az alapítvány életében szerepet vállaló egykori nemzetbiztonsági emberek – köztük Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója – ellen eljárások indultak. Az ügyek két szálon futnak: vesztegetés és kémkedés miatt.

Földesi-Szabó szavait azonban – a jelek alapján – nem mindenki veszi készpénznek. Erre utal az is, mint korábban megírtuk, hogy a bíróság nem tartotta megalapozottnak azt a kérelmet, hogy az Egymásért egykori arca előzetes letartóztatásból házi őrizetbe kerüljön. Értesüléseink alapján a kérelem elbírálói körében többek között az keltett visszatetszést, hogy az ügyészség egy az egyben, szinte szóról szóra átvette a férfi védőjének, Berényi Andrásnak az indítványát. Mindezt többen annak tudják be, hogy az ügyészség kezében kevés bizonyíték lehet, s ezért belekapaszkodik, amibe csak tud, vagyis a Földesi-Szabó által előadottakba. Így abba is, amit a volt rendőr Jakubinyi Róberttel – akivel a viszonyuk időközben elmérgesedett – szemben hoz fel. Akit ennek ellenére még nem tudtak Ausztriából hazahozni.

Veszélyben Jakubinyi élete és nem várható tisztességes eljárás?

Az ügyészség nem ad tájékoztatást
A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, Balogh Zoltán a hvg.hu-nak semmit sem kívánt kommentálni Jakubinyi Róbert kiadatásával kapcsolatban.

A hvg.hu most osztrák bírósági körökből megtudta: az, hogy Jakubinyi Róbertet immár három hónapja nem tudják a magyar ügyészek kihallgatni, állítólag annak tulajdonítható, hogy a kiadatási kérelmekben igencsak következetlenek a magyar nyomozó hatóságok. Elsőként azt írták a kérelembe, hogy Jakubinyi Róbert egy ügyészt és egy bírót vesztegetett meg, majd azt, hogy három nemzetbiztonsági tisztet, végül pedig azzal jöttek elő, hogy a kémkedési ügy egyik érintettjét „vette meg” háromszázmillió forinttal. Az osztrákok ezt nem tudják mire vélni. Emellett arra hivatkozva utasították el a kiadatást, hogy nem látják biztosítottnak, hogy Jakubinyivel szemben Magyarországon tisztességes eljárást folytatnak majd le. Úgy ítélik meg, hazánkban élete és testi épsége is veszélyben lehet.

Jakubinyi egyébként – úgy tudjuk – letette az óvadékot, így a kiadatási eljárás ideje alatt szabadon mozoghat az Európai Unió területén, vagyis Litvániától Máltáig bárhol tartózkodhat. Akár Magyarországon is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Galambos: nem bűnben fogant az Egymásért Alapítvány

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját hallgatták meg a Fővárosi Bíróságon az Egymásért Egy-Másért Alapítvány tevékenysége kapcsán csempészet vádjával folyó büntetőeljárás hétfői tárgyalásán. Galambos kitartott amellett, hogy egy jogértelmezési vita miatt indult az eljárás, a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában pedig visszautasította, hogy a szervezet eleve bűnben fogant volna.

Pro és Kontra

Az elhagyott barátnő buktatta le Földesi-Szabót

A hvg.hu információi szerint Földesi-Szabó László elhagyott barátnője hívta fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) munkatársainak figyelmét az Egymásért Egy-Másért alapítvány üzelmeire. A vizsgálatok alapján az alapítványt azzal gyanúsítják, hogy feltehetően mintegy 1,2 milliárd forintos áfacsalást követett el.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: Földesi-Szabó ártatlannak vallotta magát

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni Földesi-Szabó László, az Egymásért-ügy összesen több mint kétmilliárdos csempészéssel, illetve sikkasztással vádolt elsőrendű vádlottja a Fővárosi Bíróságon pénteken.

hvg.hu Itthon

APEH-vizsgálat Egymásért alapítvány támogatóinál

Az adóhivatal átfogó vizsgálatot indított az Egymásért Egy-másért Alapítvány támogatói körében, miután a vámnyomozók gyanús pénzmozgásokra bukkantak - erősítte meg a hvg.hu-nak a VPOP szóvivője.

HVG Itthon

Fideszes politikust is támogatott az Egymásért alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz ezer szállal kötődő, s a jótékonykodás cégére mögött csempészettel foglalkozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője fideszes vonalon is építgette kapcsolatait - írja a csütörtökön megjelent HVG.

hvg.hu Itthon

1,2 milliárdos csempészés, bíróság előtt az Egymásért Alapítvány

Szerda reggel álltak bíróság elé Földesi-Szabó László és társai az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében. A vádlottak a hatóságok szerint a kiemelten közhasznú szervezet révén jótékonysági célra hoztak be élelmiszert, ám azt nem adományként használták, hanem eladták, s így 1,2 milliárd forint értékű csempészet róható a terhükre. Földesi-Szabót emellett különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással is vádolják.

MTI Itthon

Egymásért-ügy: gyanús egyetértés a Fidesz és az MSZP között

Közös jelentés elfogadásával ért véget az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság tevékenysége kedden, a testület záróülésén. A leglényegesebb kérdések válasz nélkül maradtak, de annyi bizonyossá vált: nincs minden rendben a titkosszolgálatok háza táján.

"A nevem miatt könnyű volt szerepemen felül elhíresülnöm" – Szimbolikus epizódok Rajk László életéből

"A nevem miatt könnyű volt szerepemen felül elhíresülnöm" – Szimbolikus epizódok Rajk László életéből

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Miért fontos, hogy nyitottak legyünk a változásra?

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Hazánkba érkezett a 280 lóerős új Ford Focus ST

Hazánkba érkezett a 280 lóerős új Ford Focus ST

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást