szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Módosította a város idei költségvetését Szolnok önkormányzata; a képviselő-testület bő százmillió forint megtakarítást remél a lépéstől.

Az előterjesztést benyújtó Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester az ülésen elmondta, hogy az intézkedéseket a város pénzügyi helyzete, ezen belül is kiemelten a komplex adósságkezelési program teljesítése kapcsán felmerült nehézségek teszik elkerülhetetlenné. A csomag az önkormányzati intézmények munkájának és létszámának további ésszerűsítését, támogatások elvonását, illetve befagyasztását, a tartalékok növelését, valamint álláshelyek megszűntetését is tartalmazza – közölte.

Az elvonások egyik legjelentősebb tétele a Jászkun Volán Zrt. számára 2011-ben előirányzott mintegy 130 millió forint támogatás, amelynek kifizetését jövőre halasztotta a helyhatóság. Ugyancsak a takarékosság jegyében 45 karbantartói és pénzügyi álláshely szűnik meg Szolnok intézményeiben. A testület időlegesen felfüggesztette az önkormányzati elismerésekkel járó pénzjutalmak kifizetését is.

Szalay Ferenc közölte: idén bő 100 millió forint megtakarítását és a költségvetés általános tartalékainak mintegy 250 millió forintos növekedését várják az intézkedésektől. A döntés ezen kívül segíti egy 1,2 milliárd forint értékű kötvénypakett árfolyamkockázat-mentessé alakítását is.

Az intézmények technikai dolgozói munkaköreinek szűkítésével párhuzamosan a tervek között szerepel egy 10 fős városi „gyorsreagálású” karbantartó csapat kialakítása. Az átszervezések miatt a pénzügyi területről elbocsátott szakembereknek pedig a megyei és a későbbiekben megalakuló járási kormányhivatalok kínálhatnak munkalehetőséget - mondta a polgármester.

Szalay Ferenc kitért arra is, hogy a költségvetés módosításának legfontosabb célja az volt, hogy az önkormányzat „időt nyerjen”. Jövőre azonban további legalább 400-500 millió forint megtakarítására lesz szükség a város büdzséjében. Emlékeztetett: a Szolnokon működő vállalkozások fejlődése 2006-2007 óta nem éri el az előzetesen tervezett mértéket. „Márpedig ha a kiadáscsökkentés mellett nem tudjuk növelni bevételeinket, akkor baj van” – fogalmazott Szalay Ferenc. Közölte: később akár bizonyos vagyonelemek értékesítésére is rákényszerülhet a megyeszékhely.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB