szerző:
hvg.hu

Az Egy-Másért Alapítványt furcsa körülmények között több száz millió forinttal támogató CBA-cégcsoport egyik tagjának vezetője is magas állami kitüntetésben részesült október 23-án Schmitt Páltól. A hvg.hu kíváncsi lett volna, ki és milyen szempontok alapján terjesztette fel elismerésre Baldauf Lászlót, egyelőre várjuk a választ a köztársasági elnök hivatalától.

Mint arról beszámoltunk, az első fokon csempészésért hét évre ítélt Földesi-Szabó László vezette, korábban titkosszolgálati kötődéssel is bíró Egymásért Egy-Másért Alapítvány  2006-ban mintegy 400 millió, 2007-ben 270 millió forintos támogatáshoz jutott a CBA-cégcsoport több tagjától is. Az adományozásokról az üzletlánc központi társaságának, a CBA Kereskedelmi Kft-nek – közleményük szerint – nincs tudomása, és nem is érintett bennük. Az ítélet és az ügyben folyó eljárások miatt legalábbis kérdéses helyzetű cégcsoport egyik vezetője, Baldauf László október 23-a alkalmából magas állami kitüntetésben részesült.

Földesi-Szabó Lászlót a Fövárosi Bíróság mintegy 1,2 milliárd forintos csempészet miatt ítélték el. Az alapítvány ugyanis, hogy közterheket ne kelljen fizetni, adományként hozott be Távol-Keletről 2005-ben és 2006-ban több tonnányi élelmiszert, amelyek azonban különböző áruházak polcain kötöttek ki. Földesi-Szabót azzal is vádolták, hogy sajátjaként kezelte az alapítvány sok száz millió forintját is. Idén áprilisban pedig adócsalás miatt is vádat emelt az alapítványi vezetővel szemben a Fővárosi Főügyészség.

Földesi-Szabó László
©

Nem tárgyalták a nagy pénzek ügyét
 
A CBA-csoport tagjai által nyújtott nagy összegű támogatás azért volt érdekes, mert a közhasznú szervezet egyik gáláns segítője, a B.B.K. Drinks Kft. – ma Central Drinks – 30 millió forintot adott. A cég tulajdonosai között az adományozás idején a CBA-csoport vezető személyiségei is szerepeltek, így Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Baldauf László, Tomicsek János, Viszokay Árpád, Breier László és Krupp József. Ezzel együtt a cég adományáról vélhetően ennél többen is tudhattak, mert 2005 májusa és 2007 szeptembere között a cégben tagként szerepelt a Mádi Kft., a CBA Invest Kft. és a CBA Holding Kft. is.
 
A B. B. K. Drinks és másik három CBA-s vállalkozás – a Hansa-Kontakt Kft, a Krupp és Társa Kft. valamint a Breier és Társa Kft. – 2007-es adományozásában furcsa volt az is, hogy két napon, január 3-án és 12-én adtak összesen 270 millió forintot úgy, hogy az alapítvány dokumentumai alapján elszámolást sem kértek arról, mire fordítják azt.

Cikkünk megjelenése után - tudomásunk szerint - a hatóságok részről nem indult vizsgálat, hogy akár utólag is, de tisztázzák, az adományok ügyét. Sőt a furcsa adományok kérdése (amelynek dokumentumai a hvg.hu birtokában vannak) a parlament nemzetbiztonsági bizottságának azon az ülésén sem került napirendre, amely kifejezetten az Egymásért Alapítvánnyal foglalkozott.

Baldauf László, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke pedig október 23-án köztársasági elnöki elismerésben részesült, a kiadott közlemény szerint „a Kárpát-medencei magyar kisvállalkozásokat támogató bolthálózat létrehozásáért és eredményes működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként”. Az elismerés odaítélésének szempontjairól, illetve, hogy azt ki terjesztette az államfő elé, megkérdeztük a Köztársasági Elnök Hivatalát, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk rá választ.

A közhasznú szervezet ügyei

Földesi-Szabó László ügyei mellett másik kínos, az Egymásért hoz kötődő történet volt  az, hogy a szervezet több korábbi tagjával szemben eljárás indult. Galambos Lajos exkurátort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját kémkedéssel, illetve vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Az utóbbi bűncselekmény miatt indítottak eljárást Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője és Simon Ibolya, a titkosszolgálat egykori jogásza ellen, akik szintén részt vettek az alapítvány működtetésében. Szintén vesztegetés miatt vizsgálódna a Budapesti Katonai Ügyészség az Egymásért életében hivatalosan rövid ideig részt vett Jakubinyi Róberttel szemben, aki jelenleg Ausztriában van kiadatási őrizetben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Százmilliók mentek a CBA-vezérektől Földesi-Szabóékhoz?

Több százmillió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Legalábbis ez utóbbi nyilvántartása szerint. A szerkesztőségünk birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek. A CBA részéről egyrészt nem tudtak, másrészt nem akartak nyilatkozni.

MTI Itthon

Schmitt Pál: "a magyarok már megjárták a halál völgyét"

Hazaszeretettel, odaadással és sok munkával tudja megőrizni egy nemzet valódi, hiteles önmagát, ezektől erős egy nemzet - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami kitüntetések átadási ünnepségén.

Csikász Brigitta Itthon

Napi százmilliós pénzmozgás a CBA–Egymásért-ügyletben

A hatóságokat úgy tűnik, egyelőre nem érdekli, hogy 2006-ban és 2007-ben az egyik legnagyobb hazai üzletlánchálózat, a CBA mintegy 670 millió forintos támogatást adott az Egymásért Alapítványnak. Pedig a szerkesztőség birtokába került iratok szerint volt olyan eset, hogy a szervezet képviselője kétszázmillió forintot emelt le készpénzben a számláról. A hatályos törvények szerint a számlavezető bank akár egy forint pénzmozgás miatt is tehetett volna bejelentést a hatóságokhoz, ám több jel is arra utal, hogy ez nem történt meg.

Több milliárd forinttal drágult a tatabányai sportcsarnok

Több milliárd forinttal drágult a tatabányai sportcsarnok

Erre számíthatnak azok, akik új iPhone-t vásárolnak

Erre számíthatnak azok, akik új iPhone-t vásárolnak

A budapesti Bartók Béla út is rajta van a világ legmenőbb negyedeinek listáján

A budapesti Bartók Béla út is rajta van a világ legmenőbb negyedeinek listáján

Izraeli választások: Netanjahunak nem sikerült többséget szereznie

Izraeli választások: Netanjahunak nem sikerült többséget szereznie

7 forintot ugrik a benzin ára péntektől

7 forintot ugrik a benzin ára péntektől

Jött három videó a Huawei Mate 30 Próról, több pletykát is megerősítettek vele

Jött három videó a Huawei Mate 30 Próról, több pletykát is megerősítettek vele