szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egy-Másért Alapítványt furcsa körülmények között több száz millió forinttal támogató CBA-cégcsoport egyik tagjának vezetője is magas állami kitüntetésben részesült október 23-án Schmitt Páltól. A hvg.hu kíváncsi lett volna, ki és milyen szempontok alapján terjesztette fel elismerésre Baldauf Lászlót, egyelőre várjuk a választ a köztársasági elnök hivatalától.

Mint arról beszámoltunk, az első fokon csempészésért hét évre ítélt Földesi-Szabó László vezette, korábban titkosszolgálati kötődéssel is bíró Egymásért Egy-Másért Alapítvány  2006-ban mintegy 400 millió, 2007-ben 270 millió forintos támogatáshoz jutott a CBA-cégcsoport több tagjától is. Az adományozásokról az üzletlánc központi társaságának, a CBA Kereskedelmi Kft-nek – közleményük szerint – nincs tudomása, és nem is érintett bennük. Az ítélet és az ügyben folyó eljárások miatt legalábbis kérdéses helyzetű cégcsoport egyik vezetője, Baldauf László október 23-a alkalmából magas állami kitüntetésben részesült.

Földesi-Szabó Lászlót a Fövárosi Bíróság mintegy 1,2 milliárd forintos csempészet miatt ítélték el. Az alapítvány ugyanis, hogy közterheket ne kelljen fizetni, adományként hozott be Távol-Keletről 2005-ben és 2006-ban több tonnányi élelmiszert, amelyek azonban különböző áruházak polcain kötöttek ki. Földesi-Szabót azzal is vádolták, hogy sajátjaként kezelte az alapítvány sok száz millió forintját is. Idén áprilisban pedig adócsalás miatt is vádat emelt az alapítványi vezetővel szemben a Fővárosi Főügyészség.

Földesi-Szabó László
©

Nem tárgyalták a nagy pénzek ügyét
 
A CBA-csoport tagjai által nyújtott nagy összegű támogatás azért volt érdekes, mert a közhasznú szervezet egyik gáláns segítője, a B.B.K. Drinks Kft. – ma Central Drinks – 30 millió forintot adott. A cég tulajdonosai között az adományozás idején a CBA-csoport vezető személyiségei is szerepeltek, így Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Baldauf László, Tomicsek János, Viszokay Árpád, Breier László és Krupp József. Ezzel együtt a cég adományáról vélhetően ennél többen is tudhattak, mert 2005 májusa és 2007 szeptembere között a cégben tagként szerepelt a Mádi Kft., a CBA Invest Kft. és a CBA Holding Kft. is.
 
A B. B. K. Drinks és másik három CBA-s vállalkozás – a Hansa-Kontakt Kft, a Krupp és Társa Kft. valamint a Breier és Társa Kft. – 2007-es adományozásában furcsa volt az is, hogy két napon, január 3-án és 12-én adtak összesen 270 millió forintot úgy, hogy az alapítvány dokumentumai alapján elszámolást sem kértek arról, mire fordítják azt.

Cikkünk megjelenése után - tudomásunk szerint - a hatóságok részről nem indult vizsgálat, hogy akár utólag is, de tisztázzák, az adományok ügyét. Sőt a furcsa adományok kérdése (amelynek dokumentumai a hvg.hu birtokában vannak) a parlament nemzetbiztonsági bizottságának azon az ülésén sem került napirendre, amely kifejezetten az Egymásért Alapítvánnyal foglalkozott.

Baldauf László, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke pedig október 23-án köztársasági elnöki elismerésben részesült, a kiadott közlemény szerint „a Kárpát-medencei magyar kisvállalkozásokat támogató bolthálózat létrehozásáért és eredményes működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként”. Az elismerés odaítélésének szempontjairól, illetve, hogy azt ki terjesztette az államfő elé, megkérdeztük a Köztársasági Elnök Hivatalát, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk rá választ.

A közhasznú szervezet ügyei

Földesi-Szabó László ügyei mellett másik kínos, az Egymásért hoz kötődő történet volt  az, hogy a szervezet több korábbi tagjával szemben eljárás indult. Galambos Lajos exkurátort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját kémkedéssel, illetve vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Az utóbbi bűncselekmény miatt indítottak eljárást Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője és Simon Ibolya, a titkosszolgálat egykori jogásza ellen, akik szintén részt vettek az alapítvány működtetésében. Szintén vesztegetés miatt vizsgálódna a Budapesti Katonai Ügyészség az Egymásért életében hivatalosan rövid ideig részt vett Jakubinyi Róberttel szemben, aki jelenleg Ausztriában van kiadatási őrizetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Százmilliók mentek a CBA-vezérektől Földesi-Szabóékhoz?

Több százmillió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Legalábbis ez utóbbi nyilvántartása szerint. A szerkesztőségünk birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek. A CBA részéről egyrészt nem tudtak, másrészt nem akartak nyilatkozni.

MTI Itthon

Schmitt Pál: "a magyarok már megjárták a halál völgyét"

Hazaszeretettel, odaadással és sok munkával tudja megőrizni egy nemzet valódi, hiteles önmagát, ezektől erős egy nemzet - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami kitüntetések átadási ünnepségén.

Csikász Brigitta Itthon

Napi százmilliós pénzmozgás a CBA–Egymásért-ügyletben

A hatóságokat úgy tűnik, egyelőre nem érdekli, hogy 2006-ban és 2007-ben az egyik legnagyobb hazai üzletlánchálózat, a CBA mintegy 670 millió forintos támogatást adott az Egymásért Alapítványnak. Pedig a szerkesztőség birtokába került iratok szerint volt olyan eset, hogy a szervezet képviselője kétszázmillió forintot emelt le készpénzben a számláról. A hatályos törvények szerint a számlavezető bank akár egy forint pénzmozgás miatt is tehetett volna bejelentést a hatóságokhoz, ám több jel is arra utal, hogy ez nem történt meg.

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban