szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A buszokon elhelyezett kék szalaggal tiltakoznak a Zala Volán szakszervezetei a munkavállalókat érintő intézkedések ellen – közölték az érdekvédők csütörtökön.

A zalai volános érdekvédők (Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete, Közúti Közlekedési Szakszervezet, Zalai Autóbuszvezetők Szabad Szakszervezete, Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezet) a buszokon elhelyezett kék szalaggal csatlakoznak a november 4-i országos szakszervezeti demonstrációhoz. 

Nem kívánnak politikai szerepet vállalni, a demonstrációval a munkavállalók kiszolgáltatottságára, valamint a szakszervezetek kitaszítottságára szeretnék felhívni a figyelmet. Álláspontjuk szerint ezek olyan piaci tényezők, amelyek a versenyképesség fokozása helyett a stagnálás, esetleg csökkenés irányába hatnak.

Az érdekvédők elismerik, hogy néhány kevésbé fontos kérdésben történt közeledés, de a szakszervezetek háttérbe szorítása továbbra is Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetének középpontjában szerepel, ezért vesznek részt a demonstrációban. A „kormányzat a munka világát érintő kérdésekben inkább támaszkodik a bizonytalan értékrendű és szándékú gazdasági lobbierőkre, mint a magas szociális és erkölcsi értékrendet képviselő szakszervezetekre” – áll a közleményben.

A szakszervezetek azt is sérelmezik, hogy "egyes gazdasági érdekcsoportok ellenségképet alkotnak a szakszervezetekről és ezt nagy erőkkel közvetítik a kormánynak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!