szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dunántúlon csak az 1-es főúton, az ország keleti részében Nyíregyházán alakult ki nagyobb torlódás a szakszervezetek demonstrációja miatt; a forgalmat számos helyen rendőrök irányítják. Budapest belvárosa jól járható. Közlekedési körkép.

Jól járhatóak a Budapest belvárosában lévő útszakaszok, torlódás csak a fővárosba vezető autópályákon és főútvonalakon alakult ki - tapasztalták az MTI tudósítói péntek reggel. A Liga Szakszervezetek félpályás útlezárást hirdetett meg pénteken az ország mintegy 100 pontjára; a fővárosban 12 helyszínen jelentek meg az érdekképviselet támogatói.

 

Egyelőre a fővárosi, azon belül a belvárosi útszakaszok is jól járhatóak. Nincs fennakadás a Róbert Károly körúton, a Váci úton és az Andrássy úton sem, jól járható a kiskörút és a nagykörút, valamint a rakpartokon is halad a forgalom. Torlódás csak az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszán, továbbá az M3-as autópálya fővárosba vezető szakaszán alakult ki. A meghirdetett 12 fővárosi helyszín többségén csak néhány demonstrálót látni; a Hősök terénél viszont mintegy 20 autó áll.

A képre kattintva nézze meg képgalériánkat!
©

Gaskó István, a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demonstráció oka változatlan: a Munka törvénykönyvének számukra elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan irányú átalakítása, amely álláspontjuk szerint korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni. A bejelentett demonstrációkat a rendőrség biztosítja és a forgalmat is segítik.

A Dunántúlon csak az 1-es főút dugult be

A Dunántúlon sem okozott jelentős fennakadásokat a közlekedésben a szakszervezetek demonstrációja, csak az 1-es főúton alakult ki nagyobb torlódás - tapasztalták az MTI tudósítói. Az 1-es főút Győrbe keletről bevezető szakaszát 25 autóból álló konvojjal zárták el a demonstrálók péntek reggel. Alper László, a tiltakozás helyi szervezője azt közölte az MTI-vel: várhatóan egész nap tartani tudják ezt a létszámot.

A kocsioszlop - amelynek több autóján az Audi Hungária Független Szakszervezet zászlója lobogott - percekkel hét óra után állította le fél pályán a forgalmat, már komótos felvonulásával is jelentős dugót okozva a rendszerint zsúfolt főúton. A járműgyári érdekképviselet mellett a Rába Rt. Munkavállalók Szakszervezete és a Vasas Szakszervezeti Szövetség csatlakozott helyben a Liga országos akciójához Veszprém megyében három helyszínen tartanak félpályás útlezárással egybekötött tiltakozó akciót. Kora reggeltől Diszel és Tapolca között mintegy 15 autóval gyülekeztek a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakozók. A szervezők közlése szerint a veszprémi helyszínen a köd miatt nem sikerült felállniuk a Kádárta külterületén kijelölt helyre a demonstrálóknak, de Ajka-Bakonygyepesen 25 autóval 24 órás jelenlétet tartanak.

©

Somogy

Somogyban három helyszínen - Kaposváron, a Kaposvár és Kaposfüred közötti úton, valamint a 65-ös úton, Siófok és Ságvár között - tartanak félpályás útlezárást a szakszervezetek. A demonstrációhoz a Magyar Szolidaritás Mozgalom is csatlakozott. A helyszíneket mindenhol rendőrök biztosítják, és szükség esetén irányítják a forgalmat. A három helyszínen a hét órakor kezdődött demonstrációhoz összesen mintegy 40 autóval csatlakoztak a tiltakozók

A kaposvári tiltakozók között ott volt Árok Kornél, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) társelnöke is, aki az MTI-nek elmondta: a mostani forgalomlassítás egy folyamat része, azaz lesz folytatása, ám azt, hogy milyen formában, még nem döntötték el. Szeretnék elérni, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az érdekképviseletekkel - tette hozzá. A másik kaposvári helyszínen Orbán Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi szervezője arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán 15-20 autót várnak; a kezdéskor öt autóval vonultak fel. Melisek János, a VDSZSZ pécsi területi vezetője, a Siófok és Ságvár közötti demonstráció szervezője telefonon arról tájékoztatott, hogy reggel nyolc autóval sorakoztak fel, de mintegy 20 gépkocsira és 50 résztvevőre számítanak.

©

Az MTI tudósítójának tapasztalata szerint a kaposvári külváros forgalmát némiképp lassították a két helyszínen mintegy 30 autóval felsorakozott tiltakozók. Az autósok - néhány kivételtől eltekintve - türelmesen fogadták a néhány perces várakozást. Többen dudáltak, villogtak a lámpájukkal, miközben elhaladtak a demonstrációban részt vevők autói mellett.

Zala

Zala megyében négy helyszínen, két nagykanizsai útszakasznál, Zalaegerszegen, valamint Keszthely közelében tartanak félpályás útlezárást a szakszervezetek, rendőri biztosítás mellett. Az MTI tudósítójának tapasztalatai és a szervezők beszámolója szerint az egyes helyszíneken 10-15 autóval, szakszervezeti zászlókkal és a munka világát érintő egyeztetések elmaradása ellen tiltakozó transzparensekkel álltak fel a résztvevők, de jelentősebb közlekedési fennakadás reggel sehol nem alakult ki.

Nagykanizsán, a 61-es főút Csónakázó-tónál lévő szakaszán Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: nemcsak a Ligához, hanem az MSZOSZ konföderációjához tartozó érdekvédelmi szervezetektől is várnak résztvevőket, akik estig folyamatosan váltják egymást. A 7-es főút szabadhegyi elágazójánál Bali János, a Liga szakszervezetek nevében arról számolt be, hogy a Független Rendőr Szakszervezettel közösen szervezett tiltakozásukhoz mások mellett várhatóan egészségügyi dolgozók is csatlakoznak. Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet nyugat-dunántúli régiós elnöke az MTI-nek elmondta: Zalaegerszegen a 74-es és 76-os főút közös szakaszán, Keszthely közelében pedig a 71-es főút fenékpusztai egyenesében sorakoztak fel a demonstráció résztvevői 10-15 autóval, s a tiltakozók autóikkal estig folyamatosan cserélik egymást.

©

Pécs

Pécsett mintegy húsz autóval és ötven emberrel kezdődött a szakszervezetek demonstrációja, ennek többszörösére számítanak napközben. Dudi Levente, a pécsi megmozdulás egyik szervezője elmondta: a most kint álló autók a később érkezőknek is foglalják a helyet a 6-os főút Pécsről kivezető szakaszán a Tüzér utcától, így több száz méteres szakaszon zárnak le máris négy sávból egyet. Mint mondta, napközben terveik szerint az útlezárást kiterjesztik mindkét, Pécsről kivezető sávra. A forgalom kora reggel még zavartalan volt.

A demonstráció a Független Rendőr Szakszervezet szervezésében a Baranyában egységbe tömörült tizenöt érdekvédelmi képviselet, valamint a Horvát Rendőr Szakszervezet részvételével zajlik. Délelőtt tíz órakor gyalogos demonstrációt tartanak, este ötkor pedig gyertyás megmozdulást. A szervezők 400-500 embert és mintegy száz autót várnak a demonstrációra.

Szekszárdon, az 56-os főút Budapest felé kivezető szakaszán nyolc személygépkocsi áll az úttest jobb oldalán, a forgalmat rendőrök irányítják. A félpályás útlezárás nem okoz komoly fennakadást a forgalomban; a gépkocsikon a Liga szakszervezeti tömörülés, az EVDSZ, az ADÉSZ és az MSZOSZ zászlói láthatók. Néber Tibor, a demonstráció szervezője a helyszínen az MTI-nek azt mondta: napközben 10-17 gépkocsival zárják le az utat.

Keleti fertály

Az ország keleti részében az intenzív forgalom ellenére nem okozott jelentősebb fennakadásokat a demonstráció, csak Nyíregyházán alakult ki nagyobb torlódás; a forgalmat számos helyen rendőrök irányítják - jelentették az MTI tudósítói. A 26-os főút Miskolcra bevezető szakaszán mintegy 15 autó lassítja a forgalmat, a demonstrálók a fél útpályát zárták le. Hatalmas a köd ezen a területen, emiatt az autósoknak fokozottan figyelniük kell az álló kocsisorra. Sok autós dudálással fejezi ki szolidaritását. Eördögné Pataki Irén, a vegyészszakszervezetek vezetője Kazincbarcikáról azt mondta: régóta küzdenek azért, hogy a Munka törvénykönyvében tervezett változtatásokon, amelyek a munkavállalók oldaláról még mindig elfogadhatatlanok, módosítsanak. Azt remélik, hogy figyelemfelkeltő demonstrációjuk nyomán az érintettek készek lesznek az egyeztetésre. A vegyészek régóta harcolnak azért is, hogy korkedvezményt vívjanak ki, hiszen egész életük során különösen veszélyes anyagokkal dolgoznak - tette hozzá.

©

A 3-as főút miskolci bevezető szakaszán tucatnyinál több autó zárja el a fél pályát, transzparensekkel, zászlókkal demonstrálnak a szakszervezetek képviselői. A forgalomban ez csak kisebb fennakadást okoz, mivel az út itt négysávos. A Salgótarjánt elkerülő 211-es főúton tíz autóval kezdődött meg a forgalomlassító demonstráció. A táblákon "Nem ezt ígértétek", illetve "Rabszolgák lettünk" felirat olvasható.

A helyszínen Cseke Tibor szervező, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének salgótarjáni ügyvivője az MTI-nek azt mondta, sem káoszt, sem rendbontást nem akarnak, céljuk a figyelem felhívása, ezért a demonstráció helyszínéül egy hosszú, egyenes útszakaszt választottak, hogy a forgalmat csak minimális mértékben akadályozzák.

Nógrád

Nógrád megyében még a 2-es főút 56-os és 57-es kilométerszelvénye között, Rétságon, illetve Érsekvadkert belterületén számíthatnak félpályás útlezárásra a közlekedők. A Bács-Kiskun megye négy helyszínére bejelentett demonstráció nem okoz különösebb fennakadást; egy helyszínen elmaradt a megmozdulás, az 54-es út Kecskemétről induló szakaszánál, a félpályás útlezárásnál 30 autó áll.

A 452-es út Kiskunfélegyháza melletti szakaszán mindössze öt személygépkocsival vonultak fel, míg Kiskunhalason a megközelítőleg 50 autós felvonulása 8 órakor befejeződött a szervezők tájékoztatása szerint. Tóth Csaba, a kiskunhalasi autós felvonulás szervezője, a Független Rendőr Szakszervezet egyik régiós vezetője az MTI-nek azt mondta: a demonstrációt elsősorban azért tartották meg, mert hónapok óta nem tudnak érdemi tárgyalást folytatni a város országgyűlési képviselőjével.

Hajdú-Bihar megyében hét útszakaszon, helyszínenként 20-25 személygépkocsival kezdődött meg a félpályás útlezárásos demonstráció - tájékoztatták a megmozdulások szervezői az MTI-t. Debrecen határában három helyen, a 47-es, a 48-as és a 471-es számú főutaknak a megyeszékhelyre vezető szakaszain sorakoztak fel a gépkocsik - tapasztalta az MTI tudósítója. A 42-es úton, a magyar-román tranzitforgalomban okozhat a nap folyamán komoly fennakadást a félpályás útlezárás, az arra járók Berettyóújfalu és Püspökladány térségében számíthatnak a demonstrálókra, a 4-es számú főúton pedig Püspökladány mellett Hajdúszoboszló térségében is lassítják a forgalmat.

©

Nagy Gábor, a Liga Szakszervezet észak-alföldi koordinátora megerősítette: elsősorban a Munka törvénykönyve módosítása ellen és az országos érdekegyeztetés helyreállítása érdekében demonstrálnak. Közlése szerint csupán a műszakpótlék eltörlése 20-30 ezer forint havi jövedelemkiesést jelent az érintett dolgozóknak, az állami tulajdonú cégeknél, például a vasúttársaságnál pedig 5-10 százalékos létszámleépítés történhet, ez ellen is tiltakoznak.

Szabolcs

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öt helyszínen tartanak forgalomlassító demonstrációt a szakszervezetek; a járművekkel a 4-es, a 41-es és a 49-es főút egyes szakaszain és Nyíregyháza két pontján vonultak fel. A megyeszékhelyen a 4-es főút belterületi szakaszán foglalták el a Debrecen felé vezető egyik sávot a demonstrálók. Nyíregyházán az egyik bevásárlóközpont előtt lezárták az útpálya külső sávját. A belvárosban torlódás alakult ki, az érintett útszakaszon rendőrök irányítják a forgalmat - tapasztalta az MTI tudósítója. A 4-es főút városból kivezető szakaszán mintegy húsz autó foglalta el a fél útpályát, a forgalom itt is rendőri irányítás mellett halad.

A szakszervezetek további három helyszínen tartanak félpályás demonstrációt a megyében: a 4-es főúton kisvárdai szakaszán már reggel hat óra óta tart a tüntetés. Olexa Imre szervező tájékoztatása szerint a főút körülbelül másfél kilométeres szakaszán mintegy hatvan autó zárja el a fél útpályáját, a forgalom rendőri irányítás mellett halad. A demonstráció várhatóan délután négy óráig tart, rendőrség szakaszosan engedi át az autósokat mindkét irányból, az áthaladásra néhány percet kell várakozni - közölte a szervező az MTI-vel.

A 41-es főúton Baktalórántházánál mintegy 40 autóval vonulnak fel a demonstrálók, a 49-es főút Mátészalka és Kocsord közötti szakaszán a nap folyamán várhatóan 50-60 jármű sorakozik fel a főút egyik oldalán. Röviddel fél nyolc előtt a Csongrád megyei Deszk határában a 43-as úton a tiltakozók tíz járművel lezárták a fél útpályát. Az autókra a Liga konföderáció és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének zászlóit helyezték el. A forgalmas úton a rendőri irányításnak köszönhetően nem alakult ki jelentős torlódás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!