szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Országszerte mintegy száz, a fővárosban 12 helyen tart ma félpályás útlezáró demonstrációt a Liga szakszervezeti szövetség. A budapestieknek a BKV a kötöttpályás közlekedést javasolja.

Országszerte mintegy száz, a fővárosban 12 helyen tart ma félpályás útlezáró demonstrációt a Liga szakszervezeti szövetség. A szakszervezeti demonstráció fővárosi helyszíneit érintő buszjáratok útvonalán és menetrendjében változások lesznek - hívja fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). A közlekedési vállalatok azt tanácsolják közleményükben, hogy ahol lehet, akár kerülőútvonalon is a kötöttpályás hálózatot válasszák az utasok. A javasolt kötöttpályás közlekedési eszközök a BKK honlapján elérhetők.

A képre kattintva nézze meg galériánkat!
©

Budapesten csak egy sávban haladhat a forgalom reggel 7 órától este 7 óráig Budán a XI. kerületi Műegyetem rakparton - az Egry József utca és a Bertalan Lajos utca között - a Szabadság híd irányában, a külső forgalmi sávban - olvasható a szervezet honlapján.

Nem lehet majd közlekedni a Budaörsi úton - a Rahó utca és a Dayka Gábor utca között - mindkét irányban, két-két külső forgalmi sávban, és lezárják a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasoron lévő - a Pasaréti út és az Ezredes utca közötti befelé vezető - buszsávot is.

Pesten reggel 7 órától este 7 óráig demonstrálnak a VI. kerületi Andrássy úton - a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között - a Hősök tere irányába tartó külső forgalmi sávban.

Kőbányán csak fél pályán lehet haladni a Gyorsforgalmi úton a Városközpont irányába, a Budapest közigazgatási határát jelző tábla és a Határ úti felüljáró kezdete között, valamint az Üllői úton a Száva utca és a Pöttyös utca közötti kifelé vezető útszakaszon.

A X. kerületben lezárják a Körösi Csoma Sándor úton - a Füzér út és a Liget tér között - a belváros irányában lévő buszsávot, továbbá a Jászberényi útnak a Fehér úthoz közeli szakaszát.

Demonstráció lesz a XIII. kerületi Róbert Károly körúton - az Angyalföldi út és a Pap Károly utca között - az M3-as autópálya irányába, valamint a XV. kerületben az M3-as autópálya ki- és bevezető szakaszán, egy-egy külső sávban.

Két fővárosi útszakaszon 24 órás, tehát péntek reggel 7 órától szombat reggel 7 óráig lesz félpályás útlezárás: a Liszt Ferenc repülőtérre vezető úton (4-es számú út), Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a repülőtér D portájának bejárata között mindkét irányban, valamint a IV. kerületben lévő 2-es számú főúton - a Vasrózsa utcától a belváros felé vezető oldalon - körülbelül 2 kilométeres szakaszon - olvasható a honlapon.

Az ország 19 megyéjében és a fővárosban mintegy száz helyen tart félpályás útlezáró demonstrációt a Liga szakszervezeti szövetség; az akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kormány üljön velük újra tárgyalóasztalhoz a szerintük a munkavállalókat alapvetően hátrányosan érintő új Munka törvénykönyve-javaslat átdolgozása érdekében.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a demonstráció oka változatlan, a tavasszal bejelentett követelések kielégítetlensége generálja, vagyis a Munka törvénykönyvének elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni. A bejelentett demonstrációkat a rendőrség biztosítja és a forgalmat is segítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!