szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Még novemberben kezdeményezheti a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítását a főpolgármester a fővárosi közgyűlésben - tudta meg az InfoRádió. Tarlós István korábban belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, ki a felelős a szmogriadó riasztási fokozatának félreérthető bevezetéséért.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy Tarlós István még ebben a hónapban kezdeményezni fogja a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítását a fővárosi közgyűlésben.

Szmogriadót bejelenteni, és amiatt korlátozó intézkedéseket bevezetni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van - helyi rendeletben meghatározott - szmogriadóterve. Azt, hogy mely településeknek kötelező ilyet tervet készíteniük, számos szempont alapján írják elő, ilyen a többi között az ott élők száma is. Magyarországon több település rendelkezik szmogriadótervvel, mint amennyinek feltétlenül kötelező lenne.

©

Mint arról múlt héten beszámoltunk: ellentmondásba keveredett önmagával a Főpolgármesteri Hivatal, amely múlt péntek reggel azt közölte, hogy Tarlós István a levegő szennyezettsége miatt elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. A főpolgármester ezzel megtiltotta a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel rendelkező gépkocsik közlekedését.

Péntek délután negyed kettőkor azonban újabb közlemény érkezett, amelyben a Városháza kommunikációs igazgatósága közölte: noha a főpolgármester reggel elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, a riadóról szóló rendelet alapján az ezzel kapcsolatos intézkedések csak másnap, azaz szombaton reggel 6 órakor lépnek életbe, persze csak akkor, ha a levegő szennyezettsége ezt még akkor is indokolttá teszi. Addig azonban a rendőrök büntették az autósokat. A rendőrség a hvg.hu-nak azt mondta: kártalanítják a megbírságolt sofőröket.

A pénteki mérési eredmények alapján a riasztási fokozatot szombaton tájékoztatási fokozatra enyhítették, amely nem korlátozza az autóhasználatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!