szerző:
MTI

Hétfőn a megyei önkormányzati vagyon államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről is dönthet az Országgyűlés. A parlament a jövő héten egyebek mellett megvitatja a köznevelési és az önkormányzati törvény tervezetét, valamint a 2012-es költségvetéshez érkezett módosító javaslatokat is.

A Ház hétfőtől péntekig ülésezik, és a feszített tempót jelzi, hogy az előzetes napirend szerint a törvényjavaslatok tárgyalása minden nap éjszakába nyúlhat.

Hétfőn a képviselők - a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után - szavaznak az állatvédelmi törvény módosításáról, ami egyebek mellett ebadó bevezetését tenné lehetővé az önkormányzatoknak.

Napirenden a hajléktalanok

Dönt a parlament arról a fideszes javaslatról is, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak.

Voksolnak arról a kormányjavaslatról, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, "cserébe" az állam átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

A büntető tárgyú törvénymódosítások elfogadásával pedig egyebek mellett azt rögzítheti a Ház, hogy a jogerősen elítéltek nem kaphatnak pénzt a médiának adott nyilatkozataikért.

Zárószavazás az Alkotmánybíróságról

Szintén zárószavazás lesz az Alkotmánybíróság hatáskörét a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez igazító sarkalatos törvényről, aminek alapján folyamatban lévő Ab-eljárások szűnhetnek meg, feltéve, hogy a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kérte.

Az előzetes napirend szerint hétfőn dönt a Ház a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az egyszerűsített vállalkozói adó sorsáról is. A kormány az eva megszüntetését javasolja.

Ugyancsak a hét első napján szavaz - az érintett képviselők kérésére - az Országgyűlés az alkotmányügyi bizottság egy héttel korábbi állásfoglalásáról, amelynek értelmében az MSZP-ből távozó tíz képviselő csak fél év elteltével alakíthatja meg a Demokratikus Koalíció frakcióját. Ez - tehát hogy addig függetlenként dolgozhatnak - a Ház határozatával válhat véglegessé.

Köznevelési törvény: módosítások várhatók

Kedden nyolcórás időkeretben tárgyalja meg a parlament a köznevelési törvény tervezetét. Ez már csak azért is érdekes lehet, mert Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke a napokban úgy nyilatkozott: a kormány indítványa több ponton változtatásra szorul. A javaslat 16 évre szállítaná le a tankötelezettség felső korhatárát. A pedagógus-életpályamodell 2013-ra tervezett bevezetésének költségeit Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár 70 milliárd forintra becsüli.

Szerdán a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény módosításának általános vitája lesz napirenden, ezt az ügyintézés gyorsításának szándékára hivatkozva kezdeményezte a szakminiszter. Aznap tárgyalja meg a Ház az újabb egészségügyi salátatörvényt is.

Csütörtökön a Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdi munkáját az Országgyűlés. Az eszközkezelő a rászoruló hiteladósok ingatlanát vásárolná meg, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak.

Ezután a jövő évi költségvetés tervezetéhez fűzött módosító javaslatokról - ezekből 486 érkezett - tárgyalnak a képviselők tíz órán át, majd a nap végén folytatják és lezárják az eszközkezelőről szóló vitát.

Új önkormányzati törvény

Az előzetes napirend szerint pénteken is várhatóan éjfélig ülésezik a Ház. A nap az új önkormányzati törvény tízórás időkeretű vitájával kezdődik; eszerint a kétezernél kevesebb lakosú településeken nem működhetne önálló önkormányzati hivatal, szigorítanák a helyhatóságok hitelfelvételi lehetőségeit, míg az alapfokú oktatást az állam szervezné a jövőben.

A jövő heti ülés zárásaként pedig a szabálysértési törvényről vitázik majd a törvényhozás, a kormány ugyanis megemelné a kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összegét, 5 illetve 300 ezer forintra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lábon járó desszertek

Lábon járó desszertek

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Elcukisodik a Csillagok háborúja: megérkezett Baby Jabba

Elcukisodik a Csillagok háborúja: megérkezett Baby Jabba

Ozzy Osbourne Parkinson-kóros

Ozzy Osbourne Parkinson-kóros

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével