szerző:
Csikász Brigitta

Elhalasztotta az 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásról szóló döntést csütörtök délutáni ülésén Zugló képviselő-testülete – értesült a hvg.hu. Az indok az volt tudomásunk szerint, hogy "nem minden képviselő értette meg a kötvénykibocsátás jelentőségét". Így a XIV. kerületi Fidesz-KDNP-t vezető Harrach Péter sem, aki ellene volt a "kerület eladósításának". Az ellenzék szerint ennek köszönhető leváltása, Harrach viszont ezt cáfolja.

Egyelőre nem lesz kötvénykibocsátás Zuglóban, az erről szóló döntést elnapolták a november 17-ei képviselő-testületi ülésen – tudta meg a hvg.hu. Mint beszámoltunk róla, a kerület húsz éves futamidőre 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátást hajtott volna végre. Ez ellen nyílt levélben tiltakozott Várnai László LMP-s önkormányzati képviselő, mondván, a döntés 14 milliárd forintra növelné Zugló adósságállományát, ráadásul a futamidő végére összesen 9,5 milliárd forintot kellene visszafizetni a pénzintézeteknek.

Az LMP-s politikus hangsúlyozta azt is, hogy a Fidesz-KDNP frakción belül sincs egyetértés az ügyben, amit az is mutat, hogy a pénzügyi bizottság november 14-ei ülésén a kötvénykibocsátást leszavazták. „Ez - bár a bizottság kormánypárti többségű - azért volt lehetséges, mivel a Fidesz-KDNP-s képviselők többsége, Harrach Péter frakcióvezetővel az élen nem szavazott” - írta Várnai.

©

Értesüléseink szerint Harrach Péter frakcióvezetőt a mai képviselő-testületi ülésen leváltották. Helyére Rozgonyi Zoltán, Zugló egyik alpolgármestere került, helyettesei pedig Füle Bernadett és Gyügyei Attila lettek. Várnai László szerint mindez büntetés azért, mert nemtetszésüket fejezték ki a kötvénykibocsátással kapcsolatban. Harrach Péternek a frakció éléről, neki pedig az ügyrendi bizottságból kellett távoznia.

„Felháborító, hogy az ellenvéleményeket és kritikákat Zugló vezetése ennyire nem tuja elfogadni, és hogy az önálló véleményeket kifejtőket ilyen módon fenyítik meg” – közölte a hvg.hu-val a képviselő.

Harrach Péter a hvg.hu-nak azt mondta, az ő leváltása és a kötvénykibocsátás elnapolása között nincs összefüggés. A frakcióvezető és helyetteseinek posztjára azért kellettek új emberek, hogy "a helyi Fidesz-alapszervezettel együtt megújulhasson". Mint mondta, megbízatása egyébként is ideiglenes volt, mivel ő a KDNP zuglói elnöke, frakcióvezetőként pedig olyan személyre van szükség, aki a Fidesz markáns alapító tagja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Papcsák sarca: a WC-papíron spórolnak a zuglói bölcsődék

10 százalékos tartalékképzésre kötelezte a kerület oktatási intézményeit a zuglói költségvetési rendelet, most pedig megpróbálják behajtani az iskolákon, óvodákon és bölcsődéken a körülbelül egymilliárd forintnyi összeget - írja a Magyar Narancs csütörtöki száma. A lap szerint a Papcsák Ferenc fideszes polgármester vezette önkormányzat az oktatás megsarcolásával akarja betömni a sikertelen ingatlaneladás miatti költségvetési lyukat.

MTI Itthon

Papcsák vezetésével vizsgálják a devizaeladósodás okait

A korábbi elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc vezeti azt a parlamenti albizottságot, amely a 2002-2010 közötti lakossági devizaeladósodás okait, valamint az ezzel kapcsolatos, esetleges kormányzati felelősséget vizsgálja majd.

Csikász Brigitta Itthon

Papcsák kicselezné Matolcsyékat - sokmilliárdos zuglói kötvénykibocsátás

Az újpesti önkormányzat után most a zuglói készül jelentős mértékű, 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásra. Erről csütörtökön határoznak a XIV. kerületi képviselők. Ezzel Zugló adósságállománya 14 milliárd forintra nőhet. Várnai László helyi LMP-s politikus szerint a kötvénykibocsátás valós célja az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése.

hvg.hu Itthon

Papcsák nem válaszolt, majd üzent: "az ajtóm mindenki előtt nyitva áll"

A mai napig nem kapott választ a zuglói ellenzék arra a kérdésre, hogy az év eleji, százmilliós nagyságrendű értékpapírügyletre a kerület polgármestere, Papcsák Ferenc személyesen adta-e hozzájárulását, és vállalt-e valamilyen kötelezettséget. Az ügyletet véghezvivő Zuglói Eszközkezelő Kft. dokumentuma szerint az ötvenmillió forint feletti kötelezettségvállalásban a polgármester dönt. Papcsák Ferenc azt mondta, a döntések mindig bejárják a hivatalos utat, de az év eleji óta ilyen nagy ügylet nem köttetett.

MTI Gazdaság

Miért adósodott el a nép? Papcsák válaszokat talált

A lakáshitelek jogosultsági feltételeinek szigorodását, a személyijövedelemadó-kedvezmények és a támogatott forinthitelezés megszüntetését jelöli meg egyebek mellett a háztartások devizában történő eladósodásának okai között az az elnöki áttekintés, amelyet Papcsák Ferenc (Fidesz) készített a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésére.

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

Minden második magyarnak rossz a szeme

Minden második magyarnak rossz a szeme

A vártnál korábban indulhat az RTL nagy dobása, az Álarcos énekes

A vártnál korábban indulhat az RTL nagy dobása, az Álarcos énekes