szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?

Múzeumok zárhatnak be és műkincsek mehetnek tönkre, miután azonnali hatályú, 20 százalékos létszámcsökkentést rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a hozzá tartozó közgyűjteményeknél és művelődési intézeteknél. A dolgozók félnek, a tárca kulturális államtitkársága viszont nyugodtnak tűnik, szerintük a vágás nem lesz hatással a színvonalra.

Százezernél is több műkincsben keletkezhet maradandó kár a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (Nefmi) döntése miatt, az érintett dolgozók és intézményvezetők pedig rettentően félnek – mondta a hvg.hu-nak Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke.

A Nefmi egyenlevelet küldött a közgyűjtemények és művelődési intézetek vezetőinek, melyben közölték: tekintettel az államháztartás nehéz helyzetére elveszik bérköltségük húsz százalékát. Egyes intézmények esetében 2011-ben ez már a harmadik vágás: a költségvetési támogatás januárban és februárban is csökkent.

Benne volt a levegőben

A Réthelyi Miklós által kiküldött levél nyomán most az Országos Széchényi Könyvtárból hozzávetőlegesen 100, a Magyar Nemzeti Múzeumból csaknem 70, a Néprajzi Múzeumtól 20, a Magyar Művelődési Intézettől tucatnyi, a Magyar Nemzeti Galériából pedig 45 embert kéne elbocsátani. Ez mindegyik helyen mintegy 20 százalékos leépítést jelent. A múzeumok vezetőivel folytatott háttérbeszélgetésekből kiderült: a döntés hónapok óta benne volt a levegőben.

Üresedés
©

A Nefmi kultúráért felelős államtitkársága szerint az elvonás nincs hatással az intézmények működésének színvonalára: a leépítésre a párhuzamosságok megszüntetése, illetve a hatékonyság növelése miatt van szükség.

Egészen másképp látja a helyzetet a KKDSZ elnöke, aki szerint a minisztérium ferdít, tizenhárom intézmény minden ötödik dolgozójának kirúgását ugyanis ezzel nem lehet megmagyarázni. Földiák úgy véli, a dologi kiadásokra sok esetben már eddig sem volt fedezet, ezért már most több példát tud arra, hogy egyes intézmények nagy bajba kerülhetnek. A Magyar Nemzeti Galériában a pénzhiány miatt a 70-es években épült klímaberendezéssel lehetnek gondok, mert nagyon sokat fogyaszt, és folyamatos karbantartásra szorul. Földiák a hvg.hu-nak azt mondta: már egy félórás leállás is hozzájárulhat ahhoz, hogy gótikus szárnyas oltárok menjenek tönkre.

Nagy valószínűséggel sem fűtésre, sem takarításra nem lesz pénz januártól a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeumában, ezért az intézményt bezárhatják. Ebben az esetben csak külön kérésre küldenek muzeológust a helyszínre. Bár a helyzet még képlékeny és nehezen látható át, az is benne van a pakliban, hogy kiállításokat kell majd elhalasztani, jelenleg olyan kérdésekben kell dönteni: a restaurátort vagy a kiállítás-rendezőt bocsássák-e el.

Földiák András úgy tudja, a Magyar Nemzeti Múzeumban az merült fel ötletként, hogy huszonkét teremőrtől válnak meg, ebben az esetben ugyanakkor beosztástól függetlenül minden dolgozónak évi öt nap teremőri munkát kéne vállalnia.

Alternatív megoldások

A múzeumok vezetőivel folytatott háttérbeszélgetésekből úgy tudjuk, alternatív megoldásként az is előkerült, hogy egyes dolgozók nyolc óra helyett csak hatot dolgozzanak, csökkentett fizetéssel, így ugyanis több embernek maradna meg az állása. A KKDSZ nem támogatja ezt a gyakorlatot, szerintük ugyanis félő, hogy végül kötelezővé teszik, ez esetben viszont az alkalmazottak hatórás munkabérért dolgoznának 8-9 órákat.

Múzeumi körökből azt is megtudtuk, előfordulhat, hogy nem tudják majd ellátni a törvény által előírt feladataikat: rövidülhetnek a nyitva tartások, kevesebb tárgyat tudnak majd feldolgozni és kiállítani, ennek köszönhetően pedig a bevételeik egy részétől is elesnek majd. A KKDSZ szerint a minisztérium az elbocsátásokhoz szükséges végkielégítések összegét sem bocsátja az intézmények rendelkezésére, a hvg.hu ugyanakkor úgy tudja: ez a kérdés még nem dőlt el.

Kevesebb tárgy, kevesebb kiállítás
©

A szakszervezet azt már nem reméli, hogy a most bejelentett 20 százalékos leépítést visszavonja a minisztérium, abban viszont még bíznak, hogy "a tárcának van annyi diplomáciai érzéke", hogy a mostani terheket enyhítendő, pénzeket csoportosítanak át, illetve hogy "megelőző csapást mérhetnek egy jövő év eleji újabb vágásra".

A múzeumi szakma finoman szólva nem fogadta kitörő lelkesedéssel a Természettudományi Múzeum gyűjteményének kiköltöztetését a Ludovika épületéből (itt az új Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek kell a hely), a Nemzeti Galéria a kipaterolását a Várból, illetve központilag elrendelt beolvasztását a Szépművészetibe. A múzeumok és közgyűjtemények többségének fenntartói önkormányzatok, amelyek forráshiánnyal küszködve igyekszenek megszabadulni kulturális intézményeiktől. Rossz példája ennek Pest megye, amely az utóbbi évek során gyakorlatilag felszámolta múzeumi hálózatát. Ez magyarázza, hogy a múzeumi szervezetek az államtól remélnek némi védettséget. Hamarosan kiderül, mennyire kalkuláltak helyesen.

A KKDSZ mellett a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége is nyílt levelet írt Réthelyi Miklósnak, melyben felvetették megoldásként a teljes múzeumi hálózat államosítását (a KKDSZ szerint ez nem túl szerencsés megoldás). Levelükben az áll: „A szakmai irányítás és a finanszírozás közvetlenül a kormányzat alá rendelése, a feladatfinanszírozás segíthet a múzeumi szféra jelenlegi súlyos problémáin." Úgy vélik, erősíteni kéne a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítási kompetenciáját, szakmai szerepét és hatékony együttműködését a szakmai szervezetekkel.

A levél aláírói mellett a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikusok és Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, illetve az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa is részt vesz azon a pénteki egyeztetésen, amelyet a Nefmi részéről Hammerstein Judit helyettes államtitkár hívott össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ésszerűsítéssel magyarázza a NEFMI a közgyűjteményi leépítést

A NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkársága szerint nincs hatással a tervezett létszámcsökkentés a közgyűjtemények és művelődési intézetek működésének színvonalára. A tárca kedd délutáni közleményében azt írják: a leépítésre részben a párhuzamosságok megszüntetése, részben a hatékonyság növelése érdekében van szükség.

MTI/Világgazdaság Gazdaság

Hiányzó milliárdok: a NEFMI tartozása a legnagyobb

Újabb 2,2 milliárd forinttal nőtt a költségvetési szervek tartozása a beszállítók, szolgáltatók felé, így adósságuk már 38,8 milliárd forintot tesz ki - ismerteti a hétfői Világgazdaság.

hvg.hu Itthon

Az "általánostól az egyetemig" mindenki kiborult a Nefmi tervezetein

A felsőoktatási és a közoktatási törvény tervezete is kritikák áradatát zúdította Hoffmann Rózsára és az általa vezetett oktatási államtitkárságra. A tiltakozók nehezményezik, hogy a felsőoktatás reformja fiskális alapon történik, megkurtítják az intézmények autonómiáját, a hallgatókat pedig "röghöz kötik". A köznevelési törvény megismert tervezete miatt elbocsátásoktól és intézménybezárásoktól tartanak a pedagógusok. Érdemi egyeztetések egyik fronton sincsenek, a HÖOK már biztosan tüntet, a pedagógusok még várnak.

hvg.hu Kult

"Elképesztő lehetőséghalmaz": a kultúra lesz a gazdaság húzóágazata?

Kulturális klaszter megalapítását jelentette be hétfőn Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. Az Operaház, a Budapesti Fesztiválközpont, a Zeneakadémia, a Nemzeti Filharmonikusok, a Ludwig Múzeum, a Magyar Turizmus Zrt. és az MTVA a tervek szerint laza érdekszövetségbe tömörülve közvetítené a "minőségi művészetet" a hazai és a külhoni közönségnek.

MTI Itthon

"Veszélyben a magyar kultúra", közben extra bevételhez jutott a pornóipar

Általános vitára alkalmasnak tartotta a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága, melynek elnöke, L. Simon László azonban figyelmeztetett: veszélybe sodorja a magyar kultúrát, ha állami támogatása tovább csökken.