szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyik tévécsatornán bemutatott filmsorozat, illetve a filmet megszakító reklámok időpontjának elemzését kérte a védő a Balla Irma-gyilkosság ügyében megismételt elsőfokú eljárás keddi tárgyalásán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon kedden, amikor tanúkat hallgatott meg Bakó József bíró.

A 2007-ben meggyilkolt Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő egykori szomszédjainak meghallgatásakor kiderült, hogy a házaspár férfi tagja szenvedélyes nézője volt egy akkori sorozatnak, s bár nagy dohányos volt, a filmből egy percet sem mulasztott, csak a reklámok idején gyújtott rá, de akkor mindig.

Mivel a lakásban nem dohányozhatott, kiment a házból, és az ajtó előtt szívta el a cigarettáját. A gyilkosság estéjén cigarettázás közben észlelte fél tíz körül, hogy kis időre felgyullad Balla Irma házának udvarán a lámpa, ezt csörömpölés, vélhetően egy vödör felrúgásának zaja előzte meg.

Elmondta azt is, hogy az áldozat telkének hátsó kerítésén 30-40 centiméteres lyuk tátongott, amelyen beférhetett egy soványabb ember, vagyis járhatott idegen Balla házánál.

Ezt a korábban eljáró elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta, az új eljárást elrendelő táblabíróság viszont kötelezően előírta a részletek tisztázását, a tanúvallomások ellentmondásainak feloldását.

Balla Irmát 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség fiát, S. Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosbításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt". A táblabíróság elrendelte S. Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. Az új eljárásban továbbra is S. Sándor az ügy vádlottja.

Magyar György, S. Sándor védője a keddi tárgyaláson bejelentette: kezdeményezik az adott tévécsatornánál az akkori műsorrend, a filmvetítés és a reklámok idejének kiadását, ami - szerinte - hitelesíti a házaspár tanúvallomását. Ennek alapján kiderülhet, hogy az adott este tíz óra körül idegen járt Balla Irma lakásánál, aki elkövethette a gyilkosságot. A gyilkos azonban nem lehetett az áldozat fia, aki ekkor bizonyíthatóan nem tartózkodott Debrecenben.

Magyar György elmondta azt is: szakértők vizsgálják az általuk bizonyítékként felkutatott pajszert, amely a gyilkosság eszköze lehetett. Az ügyvéd ismét kifogásolta a rendőrségi helyszíni szemle hiányosságait, amelyekre - mint mondta - ismét rávilágított a volt szemlebizottsági vezető keddi bírósági meghallgatása.

A Balla Irma-gyilkosság megismételt elsőfokú tárgyalása januárban folytatódik a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre