szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tüntetést szervez szombat délutánra, december 3-ára az Egymillióan a sajtószabadságért csoport a Képviselői Irodaházhoz, ahol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lemondását követelik.

A Facebook közösségi oldalon és a Nem tetszik a rendszer blogon meghirdetett tüntetést az Egymillióan a sajtószabadságért csoport szervezi, a tervük pedig az, hogy a Képviselői Irodaháznál délután 2-kor gyülekező demonstrálókkal előbb a Fehér Ház, majd az Országgyűlés, a Gazdasági Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal ajtajára is kiragasztják az általuk megfogalmazott "decemberi 7 pontot".

A csoport 7 pontjában azt követeli, hogy Matolcsy Györgyöt azonnal mentsék fel, állítsanak fel egy hiteles és bizonyított pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanácsot, adják át ennek a tanácsnak a gazdaságpolitika irányítását, ameddig pedig a gazdasági válsághelyzet nem rendeződik, az országgyűlés ne fogadjon el semmilyen, a politikai vagy társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt. Ebbe a kategóriába tartozik szerintük a választási eljárásról szóló törvény, a köznevelési törvény, a bíróságokról szóló törvény, valamint a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot létrehozó törvény is.

Tüntetés október 23-án az Egymillióan a magyar sajtószabadságért szervezésében - kattintson képeinkért!
©

Emellett követelik az IMF-fel folytatott tárgyalások részleteinek és eredményének azonnali nyilvánosságra hozatalát, a nyilvánosság folyamatos tájékoztatását ezzel kapcsolatban, az érintett területek társadalmi, szakmai és civil szervezeteinek bevonását a magyar álláspont kialakításába, valamint az őszinte, a helyzettel és a tényekkel szembe néző kommunikációt, azt, hogy a kormány hagyjon fel a hazudozással.

A hét pontot egy petíciókra specializálódott oldalra is feltöltötték, ahol bárki csatlakozhat hozzá elektronikusan is az aláírásával.

A csoport emellett kijelentette, "az Orbán-kormány minden más mellett a gazdaságpolitikát is elkúrta", "a gazdasági hozzá nem értésbe pedig mindannyian beledöglünk. Bóvli a gazdaságpolitika, bóvli az ország hitele, hitelessége, bóvli a forint, és ennek ezermilliárdokban mérhető ára van. Eltapsolták a megtakarításainkat a semmire. Ott tartunk, mint másfél éve, csak még a g...atyánkat is lehúzták rólunk. Matolcsy, Orbán elkúrta. Nem kicsit, nagyon. És közben folyamatosan hazudtak, mint a vízfolyás, szabadságharcról, sikerekről, az ország gazdasági helyzetéről, a saját szakértelmükről" - írják a gazdaságpolitikai témájú, és ezért "Matekból egyes" nevet viselő tüntetés Facebook-oldalán.

Szombatra a Munka törvénykönyve és a közszolgáltatásokat érintő változások miatt utcára hívják a munkavállalókat a szakszervezetek is, ők délelőtt 11-től demonstrálnak, a Kossuth térről a Széchenyi (volt Roosevelt) térre vonulnak át a Kockán az életed demonstráció keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt