szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erőtlennek találta az eddigi ellenzéki fellépést a rendvédelmi salátatörvény-tervezettel szemben Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja, holott az alapjogokat sértő passzusokat tartalmaz. Gulyás József szerint az, hogy a törvényjavaslattal komoly gondok vannak, jelzi, hogy a Fideszhez közel álló nemzetbiztonsági szakértő, Földi László is vitatja az új csúcsszervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozásának szükségességét.

A kormány háza táján uralkodó viszonyokról sokat elárul, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának múlt heti ülésén, november 15-én Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára még büszkén beszélt arról, hogy a külügy alá tartozó Információs Hivatal (IH) milyen jól működik. Ám pár nappal később, november 20-án a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvénytervezetben már az olvasható, hogy az IH rövidesen a belügyi tárca irányítása alá kerül – idézte fel a hvg.hu-nak Gulyás József. Szerinte ez – többek között – azt mutatja, hogy Az egyes rendvédelmi tárgyú törvények módosításáról, valamint az azzal összefüggő további törvénymódosításokról címet viselő előterjesztést nem előzte meg érdemi szakmai és politikai egyeztetés. "Amennyiben a Fidesz véleményezésre bocsátja a javaslatot, akkor az a párton belül is sok vitát eredményezett volna, s lehet, hogy meg is akasztotta volna azt, hogy Pintér Sándor vasárnap beterjessze a parlamentnek a titkosított eljárásban előkészített javaslatát" – vélekedett. A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) példátlanul széles jogkörökkel rendelkezne, gyakorlatilag minden adathoz hozzáférne minden állampolgárról. (Erről lásd keretes írásunkat.)

Gulyás József hozzátette: a belső ellenvélemény nem lett volna furcsa a száz paragrafust tartalmazó anyaggal kapcsolatban, hiszen egy olyan javaslatról van szó, amely összekuszálja a szálakat a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok között, továbbá újraértelmezi alapvető jogosítványaikat. A volt képviselő szerint a törvényjavaslat nyilván megosztja a Fideszt is, mert a párt egyes szakértőinek szintén rossz a véleményük a tervezetről. "Az szinte példa nélküli, hogy a Hír Tv-ben megtámadják a belügyminiszter által beterjesztett javaslatot, mégpedig éppen a Fidesz-közeli volt titkosszolgálati műveleti igazgató, Földi László teszi ezt. Földi többek között arról beszélt, hogy „jelenleg teljes a zűrzavar a fogalmi rendszerekben (a bűnüldözés, nemzetbiztonság, terrorelhárítás terén), és ha ezt megfejeljük egy új, információs csúcsszervvel, akkor nem biztos, hogy jó irányba mennek majd a dolgok.”

Mindenkiről aktát vezethet az új csúcsszerv, lehívhatja adatainkat, még csak értesítenie sem kell senkit
©

A volt honatya összességében úgy látja, hogy a rendszerváltás óta példa nélküli hatalomkoncentráció jön létre Pintér Sándor kezei között azzal, hogy a pártállami időkhöz hasonlóan a kivételes jogosítványokkal megerősített titkosszolgálatok a belügyminiszter irányítása alá kerülnek. Ide tartozik az alapvető rendőri feladatok ellátására hivatott szervek mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK), az úgynevezett belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), a nemzetbiztonsági szolgálatok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a külügytől elkobzásra ítélt Információs Hivatal és az új, megkülönböztetett helyzetbe hozott szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

„A törvénytervezet, amelynek tárgyalását jövő héten kezdheti el a parlament, további jogosítványokkal ruházza fel a TEK-et és az NVSZ-t, míg a NIBEK kivételes hozzáférést kap az állampolgárok adatvagyonához. Valamennyi fontos állami adatkezelési rendszerből közvetlen elektronikus kapcsolat útján szerezhet kontrollálhatatlanul információkat, sőt a különböző adatkezelési rendszereket össze is kapcsolhatják" – jegyezte meg Gulyás József. Kiemelte, az új nemzetbiztonsági szolgálat a megfelelő garanciális védelem nélkül beszerzett adatokat lényegében korlátlan ideig őrizheti meg a már jól ismert, "szolgálati érdekekre" való hivatkozással. Az adatokhoz tehát közvetlenül és teljes körűen férhet hozzá a NIBEK, amely az ügyészség adatigénylését meg is tagadhatja vagy feltételhez kötheti.

Ide ér el a NIBEK keze
A következő szervezetek adatbázisából hívhat le minden előzetes értesítés nélkül adatokat az állampolgárokról a NIBEK: rendőrség, a TEK, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, az idegenrendészeti, a menekültügyi és az állampolgársági ügyekben eljáró hatóság, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a közlekedési hatóság, a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv, a központi útiokmány-nyilvántartó szerv, a bűnügyi nyilvántartó szerv, a szabálysértési ügyek tekintetében az adatkezelői feladatokat ellátó szerv, a közúti közlekedési nyilvántartó szerv, a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényeket nyilvántartó szerv.

Az egykori nemzetbiztonsági tag úgy vélekedett, hogy a garanciák hiánya miatt első körben - amíg a helyén van - az adatvédelmi ombudsmanhoz kellene fordulni. Az ügyben megkerestük Jóri András adatvédelmi biztos hivatalát is, akik hétfőre ígértek választ a kérdéseinkre, de információink szerint velük konzultáltak a jogalkotók. Az ombudsman számos észrevételt is tett, hogy ezek mennyiben teljesültek, egyelőre nem tudni. Kérdéses az is - tette hozzá Gulyás József -, hogy a januártól legyengített ombudsmani hivatal vezetője, az alapjogok biztosa milyen hatékonysággal tud vizsgálódni a NIBEK-nél, hiszen oda csak a belügyminiszter engedélyével juthat be. "A rendvédelmi salátatörvény-tervezet elsősorban adatvédelemmel összefüggő és alapjogokat fenyegető passzusait egy Sólyom László vezette Alkotmánybíróság nyilvánvalóan elmeszelné, most azonban erősen kétséges, hogy mennyi idő elteltével és mire juthat ebben a kérdésben a sajátos összetételű és legyengített jogosítványokkal rendelkező testület” – vetette fel Gulyás József.

Emellett kifogásolta azt is, hogy a NIBEK-nél dolgozókat senki nem fogja ellenőrizni, mivel a Nemzeti Védelmi Szolgálat hatásköre rájuk nem terjed ki. Mindehhez Gulyás József hozzátette – bár nem megoldhatatlan, de mégis csak problémás –, hogy az év végi hajrában kitalált NIBEK még nem szerepel a 2012. évi költségvetés tervezetében és hogy az Információs Hivatal is jelenleg még a Külügyminisztérium fejezetében szerepel.

MSZP: leállítható nyomozások

„A NIBEK-kel kapcsolatban megdöbbenve állunk” - közölte a nemzetbiztonsági bizottság ülésén Harangozó Tamás szocialista politikus. „Gyakorlatilag az eddig is szép számmal felszaporított titkosszolgálati szervek fölé egy szuper-titkosszolgálati szervet hoz most létre a kormány, amelynek a vezetője egy személyben Magyarországon minden szenzitív és titkos adathoz külön engedély nélkül egy gombnyomással hozzájuthat…(...) Nem fog tudni egyetlenegy titkosszolgálati szerv sem úgy dolgozni…(....), hogy ne legyen valaki fölötte, a saját szervétől idegen szerv, amely bele ne tudna kutakodni abba, hogy ő mit csinál, és olyan jogosítvánnyal rendelkezzen, hogy leállíthassa azt a nyomozást” - mondta a jegyzőkönyv szerint.

TASZ: állam az államban

„Adatvédelmi értelemben a nemzetbiztonság állam lesz az államban” – mondta lapunknak Hüttl Tivadar. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet adatvédelmi és információszabadság programvezetője szerint a nemzetbiztonsági szerveknek most is nagyon széles körű felhatalmazása van személyes adatok gyűjtésére, ráadásul teljesen ellenőrizhetetlen a tevékenységük a minősített adatok (közkeletű - régi - nevén: államtitok) szabályozása miatt. A mostani javaslat tovább erősíti a kormány információs hatalmát. Egyrészt hozzáférést enged az összes állami nyilvántartáshoz, másrészt felhatalmazást kap arra, hogy az abban tárolt adatokat összekapcsolja egymással. Ennek az a fő veszélye, hogy a különböző adatokból egy olyan személyiség kép (profil) tűnik ki, ami nem áll összhangban a valósággal. Ezen felül az átvett adatokat időbeli korlátok nélkül tárolhatja, tehát készletezésre gyűjthet, ami ellentétes az alkotmányos elvekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megalakult a Terrorelhárítási Központ

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán átadta Hajdu János rendőr dandártábornoknak a Terrorelhárítási Központ alapító okiratát a fővárosi Maléter Pál laktanyában.

MTI Itthon

A Terrorelhárítási Központ védheti az állam- és a kormányfőt

A Köztársasági Őrezredtől a Terrorelhárítási Központhoz kerülhet szeptember 1-jétől a köztársasági elnök és a miniszterelnök állandó védelme - derül ki abból a kormányrendelet-tervezetből, amely a Belügyminisztérium (BM) honlapján olvasható.