szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Furcsa kötelék van az egymástól kétszáz kilométerre fekvő Zugló és Pécs vezetői között: a két önkormányzat szinte szó szerint azonos költségvetési tervezetet készített. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat. Viszont mindkét településen feltűnt ugyanaz a könyvvizsgáló cég, amely Zuglóban van bejegyezve és korábban a pécsi pénzügyeket világította át. Miközben a pécsi jegyző állítja, hogy a büdzsé a hivataluk szellemi terméke, Zuglóban vizsgálat indult az ügyben.

Nagyon nehéz nyilatkozatra bírni bárkit is akár a pécsi, akár a zuglói önkormányzat vezetői közül a megegyező szövegű költségvetési koncepcióról, melyről az Index számolt be. Ismert, Pécsett a november 19-i és 24-i képviselő-testületi üléseken megtárgyalták a tervezetet és el is fogadták, míg Zuglóban a december 17-i testületi ülés napirendi pontja lenne a koncepció megtárgyalása.

Erről a pécsi Fidesz elnöke az ügy nyilvánosságra kerülése után kiadott egy közleményt, amelyben azt írta, hogy az adott eset is azt bizonyítja, Pécs példáját más önkormányzatok is követik, és ezért jó úton járnak. Arról viszont nem tett említést, mivel magyarázható, hogy az egymástól kétszáz kilométerre lévő két település szinte szó szerint azonos költségvetési tervezetet készített.

Nem bocsátkoznak feltételezésekbe

A koncepciót az előírások szerint a jegyző készíti, majd a polgármester nyújtja be a képviselő-testület elé. Az ügy nyilvánosságra kerülését követően megkerestük Pécs jegyzőjét, Lovász Istvánt és Zugló jegyzőjét, Papp Csillát is, hogy közös munkájuk eredménye-e a költségvetési tervezet, vagy kiadták külsős személynek vagy cégnek annak elkészítését, továbbá mi a magyarázata annak, hogy a két polgármesteri expozéjuk is hasonló.

A pécsi önkormányzat jegyzője, Lovász István a hvg.hu-nak hangsúlyozta, hogy minden szempontból megfelelő volt az eljárásuk. „A pénzügyi osztály a jogszabályok szerint, az államháztartási törvény rendelkezései alapján készíti el a költségvetési koncepciót. Ez minden évben visszatérő folyamat, amelyben van mozgástere az önkormányzatnak, mert felsőbb szintű részletszabályok hiányában maga döntheti el, mit tesz a tervezet konkrét tartalmává.” Lovász István kijelentette azt is, hogy erre az előterjesztés összeállítására nem kötöttek megbízást külsős személlyel vagy céggel. Arra a kérdésre, hogy akkor miként fordulhatott elő az, hogy Zugló költségvetési koncepciója megegyezik a pécsi önkormányzatéval, a jegyző közölte, nem bocsátkozna feltételezésekbe. „Hogy más önkormányzat hogy jut adatokhoz, nem tisztem megítélni. Olyan nyilvános testületi ülésen tárgyalt előterjesztésről van szó, mely alapvetően közérdekű adatokat tartalmaz, amelyek kikerülnek a honlapunkra és így azok mindenki számára elérhetőek és megismerhetőek.”

A zuglói önkormányzat részéről a jegyző helyett Cseke Vanda szóvivő csak annyit közölt, hogy vizsgálják, mi történt, és tájékoztatást ezt követően adnak. Próbáltuk mindkét település polgármesterét elérni, de sem Páva Zsolt pécsi, sem Papcsák Ferenc zuglói polgármester titkársága nem jelzett vissza.

A XIV. kerületben a képviselő-testület LMP-s tagja, Várnai László a hvg.hu-nak azt mondta, tudomása szerint a pénzügyi osztályon elkészült egy háromoldalas anyag, amelyet Kovács Balázs fideszes alpolgármesterhez juttattak el. Tőle pedig a már sajtóban nyilvánosságra került dokumentáció jött ki. Várnai László megjegyezte: a pénzügyi osztály vezetőjét időközben leváltották és az önkormányzaton belül másik beosztásba helyezték. Minderről szerettük volna megkérdezni Kovács Balázst is, de nem vette fel a telefont és az sms-re sem reagált.

Várnai László, aki egyébként blogjában is foglalkozott az üggyel, megjegyezte, szomorú, hogy Pest egyik legszebb kerületét egy év alatt sikerült botránykerületté tenni. „Mivel a költségvetést a pénzügyi osztály készíti, ezért mindenképpen utánajárunk annak, hogy a nyilvánosságra került dokumentumot ki készítette, milyen szerződést kötöttek vele, s mennyit fizettek neki.” Hozzátette: „az önkormányzat pénzügyi osztálya eddig minden évben képes volt a költségvetés elkészítésére, hiszen rendelkezésre állnak a megfelelő szakemberek. Furcsának tartom, hogy az új jegyző megérkezése után egyből alkalmatlanná/képtelenné vált a hivatal ennek az alapvető munkának az elvégzésére” – mondta Várnai László. A pécsi Fidesz elnöke által mondottakról pedig, miszerint büszke, hogy Pécs nyomdokain jár Zugló, az LMP-s politikus kijelentette, szerinte éppen az a félő, hogy Zugló adósságok terén is Pécs sorsára jut.

A zuglói ellenzék szerint feltehetően egy külsős szakértő vagy vállalkozás jegyzi a költségvetési koncepciókat, és nem zárható ki, hogy ez a cég járatta bolondját Péccsel és Zuglóval is, s egy elkészített munkát adott le két helyre. A közös pont a két önkormányzatnál a könyvvizsgálatra szakosodott C. C. Audit Könyvvizsgáló Kft. lehet, amely például a XIV. kerülettől 7,8 millió forintot kapott az önkormányzat gazdálkodásának átvilágításáért.

Zuglóból dolgoztak be Pécsre?

Amennyiben Zugló a C. C. Auditot – a fővárosi cégek, illetve a VIII. és az I. kerületi önkormányzat könyvvizsgálóját – bízta meg a költségvetési koncepció elkészítésével, az a hvg.hu által megkérdezett jogászok szerint nemcsak összeférhetetlen – hiszen a cég ezzel saját magát ellenőrzi –, hanem felvetheti a büntetőjogi felelősséget, a hűtlen kezelés gyanúját is. Hadnagy József, gazdasági ügyekre szakosodott ügyvéd a hvg.hu-nak azt mondta, ha valóban ez történt, aggályos lehet az ügy. A hűtlen kezelés gyanúja viszont csak akkor merülhet fel – tette hozzá –, ha az önkormányzat meg tudja oldani a költségvetési tervezet elkészítését, ám ehelyett kiadja a munkát másnak.

A C. C. Audit Kft. – mint a Pécsistop.hu beszámolt róla – Pécsett 2011-ben 22 millió forintért folytathatta, a Szebellédi Istvánhoz köthető részvénytársaság – a CCA Adótanácsadó Menedzser Zrt. – által egy évvel korábban 60 millió forintért megkezdett átvilágítást. A zrt. nettó 54 millió forintért vizsgálta át az Európa Kulturális Fővárosának beruházásait. Emellett Szebellédi 2009 szeptembere óta Pécs polgármesterének is tanácsokat ad havi bruttó egymillió forintért. A Szebellédi Istvánhoz köthető cégek székhelye Zuglóban, a Fogarasi úton található. Itt megpróbáltuk elérni az ügyvezető igazgatót: visszahívást ígértek, ám cikkünk megjelenéséig nem jelentkeztek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Csikász Brigitta Itthon

Papcsák kicselezné Matolcsyékat - sokmilliárdos zuglói kötvénykibocsátás

Az újpesti önkormányzat után most a zuglói készül jelentős mértékű, 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásra. Erről csütörtökön határoznak a XIV. kerületi képviselők. Ezzel Zugló adósságállománya 14 milliárd forintra nőhet. Várnai László helyi LMP-s politikus szerint a kötvénykibocsátás valós célja az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése.

MTI Gazdaság

Papcsák szembemegy Orbánnal és eladósítja Zuglót?

Mennyire illeszkedik Zugló 5,5 milliárd forint értékű euró alapú kerületi kötvénykibocsátása a kormány deviza-eladósodás elleni küzdelmébe? - kérdezi az LMP a Papcsák Ferenc zuglói polgármesterhez, a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását vizsgáló albizottság fideszes elnökéhez írt nyílt levelében. Az ellenzéki párt szerint ez a lépés végképp adósságspirálba lökné Zuglót.

Megtört a 30 éves hagyomány – betiltották a Tienanmen-megemlékezést Hongkongban

Megtört a 30 éves hagyomány – betiltották a Tienanmen-megemlékezést Hongkongban

Újranyitnak a hollandiai múzeumok

Újranyitnak a hollandiai múzeumok

Másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat több megyére

Másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat több megyére