szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke az egész magyar közvéleménytől elnézést kért, amiért 2011 decemberében megtörténhetett, hogy Lomninci Zoltán egykori főbírót kiretusálják a közmédiában. Pénteken a közmédia székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ha szombaton délután két óráig nem történik "radikális változás", a székház épülete előtt határozatlan ideig éhségsztrájkba kezd.

Az ügyben nem történt valódi vizsgálat - mondta a TFSZ alelnöke, Nagy Navarro Balázs. Három munkatársat arról tájékoztattak, hogy egy előzetes elbeszélgetésre hívják őket az MTVA vezérigazgatóságára. Az ügyről szóló közlemény pedig már azelőtt megszületett, hogy az érintettek tudták volna, hogy milyen büntetést fognak kapni. Nagy Navarro Balázs szerint a behívott kollégákat csak arról kérdezték, hogy általában hogyan készítenek egy anyagot a közszolgálati televízióban, a konkrét esetről viszont nem.

A TFSZ alelnöke azt mondta: "felülről jött az utasítás". A TFSZ így nem tekinti lezártnak az ügyet, mert "szeretnék tudni, kik az igazi felelősök" - tette hozzá, kitérve arra: szerinte a mostani ügy csak a jéghegy csúcsa. A közmédiában manipulációk zajlanak, vannak még "szégyenteljes dolgok, amik megtörténnek nap mint nap és kivizsgálatlanok maradnak" - állította. Nagy Navarro arra is kitért, hogy szakszervezetük a közelmúltban tartott egy rendkívüli sajtóértekezletet, amelyen az MTV, a Duna TV és az MTI is részt vett, mégsem adtak róla hírt. Ez ügyben mindhárom médiaszolgáltató vezérigazgatóját megkeresik és felhívják a figyelmet, hogy megsértették a közszolgálati műsorszsolgáltatókra vonatkozó törvényi szabályokat - jelentette be.

a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke rendkívüli sajtótájékoztatót tart Leleplezzük a hírhamisítókat - megmondjuk, kik az igazi felelősök címmel a közmédiumok székháza előtt
©
Az MTI Nonprofit Zrt. nevében Belénessy Csaba vezérigazgató, az Emberi Méltóság Tanácsa nevében pedig Lomnici Zoltán elnök pénteken közös közleményt adtak ki, melyben Belénessy Csaba - mint a közmédia hírműsorainak szakmai irányítója - a nyilvánosság előtt is megkövette Lomnici Zoltánt a 2011. december 3-án a köztelevíziók esti hírműsoraiban elkövetett súlyos szakmai hiba miatt.

A nemzeti hírügynökség üdvözli az MTVA által lefolytatott fegyelmi eljárást, elismeréssel adózik az Emberi Méltóság Tanácsának tevékenysége előtt és a jövőben is az egyes események fontosságának megfelelő súllyal számol be a szervezet nyilvános rendezvényeiről - áll a tájékoztatásban. A közös közlemény arról is tájékoztat, hogy Lomnici Zoltán elfogadta a bocsánatkérést és az ügyet lezártnak tekinti.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megköveti Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét a december 3-án 18 órakor a Duna Híradóban, majd az m1 19.30-as  Híradójában elkövetett, személyét sértő szakmai hibáért. Mint Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója közleményében írta, az MTVA vezérigazgatója teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben, mely csütörtökön lezárult. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak a vizsgálatban érintett három munkatársa a szakmai hibát elismerte, és vállalta a felelősséget. Az érintett munkatársak vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak.

A tájékoztatás szerint Lomnici Zoltántól a Híradó felelős szerkesztője még december 3-án este telefonon bocsánatot kért. A vasárnap reggeli Híradóba, valamint az MTVA internetes oldalaira a tudósítás hibátlan változata került fel.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak