szerző:
Kovács István

Bódis Kriszta író-rendező alapítványának köszönhetően átalakulóban van Ózd egykori lepusztult gettónegyede, a Hétes-telep. A héten átadott új fürdőház nagy kincs a telepen élő cigány családoknak: végre nem a közkútról kell hordaniuk a vizet, ha mosni vagy fürödni akarnak. A lepusztult, romos épületet a helyiek állították helyre.

Modern gépekkel felszerelt mosóhelyiség, két zuhanykabin, két illemhely, egy szociális iroda és egy foglalkoztató-oktató terem, amit az 50 négyzetméteres új épületrész magában rejt.

Az ózdi Hétes-telep 400 lakójának ez a bővített vizesblokk biztosít majd 21. századi tisztálkodási lehetőséget. A fejlesztés az író-rendező Bódis Kriszta vezette Van Helyed Alapítvány segítségével valósul meg, átadása a napokban várható.

A folyóvíz nagy kincs

„Sokszor megfordul itt a média, de utána mi változott?” – fogadja a hvg.hu tudósítóját a telep elején Seres László – Jobban kaptak munkát az emberek vagy többet törődtek velünk? Hát nem. Ha néhány órát itt töltene, akkor látná, hogy milyen sok errefelé a patkány, amit az Ózdszolgnak vagy akárhogy is hívják most azt a céget, rendszeresen irtani kellene.”

Helyreállították a romos részt Hétesen
©

A 35 éves férfi három kislány apukája, a család 48 négyzetméteres lakásban él és azt mondja, szerencséjük van, mert nekik van egy szoba a padláson is. Ugyan kádban fürdenek, de a vizet pedig a két közcsapról hordják. Hétesben a komfortnélküli lakásokban nincs vízvezeték, van viszont talán 3-4 olyan lakás, amelyekben még megmaradt a fürdőszoba.

Hétes-telep említésekor már berzenkednek az ózdiak, mert a sajtó rendszerint az ott élőkön keresztül igyekszik bemutatni a hazai cigányság helyzetét. A városrész házai egykor a vasgyár középvezetői számára épültek, a 20. század első harmadának igényei szerint. Az épületek a felszámolásig a kohászat bérlakásai voltak, 1990 után kerültek át városi kezelésbe. Lakói azóta kicserélődtek, ma már kizárólag cigány családok élnek itt.

Sebhely a város testén

Bódis Kriszta 11 éve dolgozik a Hétes-telepiek életkörülményinek javításán. Az író-rendezőnek hosszú idejébe került, amíg befogadták az itt élő emberek. Nem akarták elhinni, hogy van valaki, aki tenni akar értük és önzetlenül támogatja a felemelkedésüket. Sok év sziszifuszi munkája kellett ahhoz, hogy maguk közé tartozónak fogadják el és megszívleljék tanácsait, mellé álljanak az ötletek megvalósításában.

Bódis Kriszta a telep lakói között
©

Hétesre is jellemző volt az Ózdon dívó lakásrombolás, így mára a bérlakásállomány közel fele „elkopott”. Egy négylakásos épület egyik lakrészét is lebontották illetéktelenek, de mára ezt a hiányosságot pótolták. A ház már eredeti formájában áll, a valamikori sebhelyet az alapítvány lakásprogramján belül a Hétes-telepi munkások - köztük önkéntesek - és egy roma kivitelező begyógyították. A romos rész helyére épült a fürdőház.

Seres László szerint jó, ha 5-6 villanyóra van arrafelé, így a legtöbben "némi ügyeskedés" árán jutnak elektromos áramhoz, van, aki lopja, van, aki átvezeti. Igaz, Bódis Kriszta már lépett ebben is és talán tavasszal ez a probléma is megoldódik. Tőle kaptak pár éve egy mosógépet, így nem biztos, hogy eljárnak majd a közös mosodába, mert otthon is meg tudják oldani ezt a munkát, ahogy eddig tették. A fürdés viszont már más kérdés – tette hozzá.

„Lesz hol kimosni a kabátokat”

Budai Gyula az egyik legrégebbi lakó, hiszen 40 éve él a Hétes-telepen. 18 évig dolgozott a vaskohászatban és akkor minden műszak után lefürdött. Az a baj – mondja lehangoltan –, hogy Krisztán kívül rajtuk még senki nem segített. Ő fogta össze az embereket és építettek egy kis futballpályát, segített az utcai közvilágítás helyreállításában és most szorgalmazza a villanyóra felszerelését is a lakásokba.

Romos telep a romos Ózdon
©

Egy húszas éveiben járó nő egy vödör szennyvizet önt ki előttünk az utcára. Harkály Gitta Sajóvárkonyról költözött Hétesre, férje rokonainak a lakásába. Alig várja, hogy átadják az új fürdőt, mert gyakran fel fogja keresni. Addig a 2, 4 és 7 éves gyermekeit a körülményekhez képest igyekszik tisztán járatni, de a meleg vízzel történő zuhanyozás az teljesen más lesz. Az automata mosógépbe pedig – mert úgy hallotta, azzal moshatnak majd – nem kell vizet cipelni az utcai csapról, ahogyan azt mostanság teszi.

„Inkább az új házról írjon, mint az itteni körülményekről” – mondja harsányan egy idősebb asszony, aki eltitkolja a nevét. Tudatja viszont, hogy szinte alig van olyan lakás, amelyikben ne lenne mosógép, amit a többség ajándékba, segélyként kapott. A nagyobb darabok, az ágynemű és a kabátok mosása viszont sokkal jobb lesz szerinte a nagy gépben. Nem szabad hagyni, hogy bárki megrongálja a berendezéseket, ha már egyszer ilyen ajándékot kaptak – mondta az asszony.

Adósságrendezés

Bódis Kriszta azt mondja, 2002-ben még a telepen lakó családok szinte mindegyike jogcím nélküli lakóként használta a bérleményeket, így csak a kezelő és a városvezetés jóindulatán múlott, hogy nem történt tömeges kilakoltatás. Ugyanakkor a lakosok 6,5 millió forint adósságot halmoztak fel lakáshasználói- és vízdíj-tartozásuk halmozódása miatt. Végül 2003-ban a kormány a tartozás nagy részét kiegyenlítette, amely egy új kezdetett biztosított a telep számára.

Már nem kell a közkútról mérni a vizet
©

A következő években az alapítvány támogatásával önkéntes munkát szerveztek, ennek során vízelvezető árok, futballpálya és közösségi tér épült, fákat telepítettek és felújították az önkormányzati bérlakások balesetveszélyes lépcsőit.

A lakások majdnem mindegyikében történt kisebb-nagyobb felújítás. Jellemzően a tetők beázásának megszűntetéséről, aljzatbetonozásról, nyílászárók üvegezéséről gondoskodtak. A munkálatokat a telepen élők bevonásával, kalákamunkában végezték.

Bódis szerint ennek köszönhetően, míg más településrészeken a szociális bérlakásokat a teljes rombolás jellemzi, addig Hétes-telepen ezeknek a lakásoknak már az érték- és funkciómegőrzéséről beszélhetünk. Azt mondja, már kijelenthető, hogy a telep átalakult gettóból élhető szociális teleppé vált.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kovács István Itthon

Házak százait lopták el Ózdon. Nyomor a kövön - galéria

Megközelítheti akár a hétszázat is az elmúlt húsz évben Ózdon illegálisan lebontott önkormányzati bérlakások száma. Két – egyenként 96 lakásos – épületet maga a tulajdonos önkormányzat robbantott le, mert csak így tudta biztosítani a mintegy tízezer lakosú Béke-telep viszonylagos rendjét. A kohászvárosban egész utcákat loptak el arra szakosodott csoportok - a rendőrség, az önkormányzat tehetetlen.

Felminősítette Magyarországot az Standard & Poor's

Felminősítette Magyarországot az Standard & Poor's

Merkel: Európáért harcolni kell

Merkel: Európáért harcolni kell

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Az MSZP listavezetője nem megy Brüsszelbe

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő

Blikk: hírhedt bankrabló a meglőtt túszejtő

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Az egy dolog, hogy a NASA mihamarabb vissza akar térni a Holdra, de ott is maradna

Az egy dolog, hogy a NASA mihamarabb vissza akar térni a Holdra, de ott is maradna