szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?

Bódis Kriszta író-rendező alapítványának köszönhetően átalakulóban van Ózd egykori lepusztult gettónegyede, a Hétes-telep. A héten átadott új fürdőház nagy kincs a telepen élő cigány családoknak: végre nem a közkútról kell hordaniuk a vizet, ha mosni vagy fürödni akarnak. A lepusztult, romos épületet a helyiek állították helyre.

Modern gépekkel felszerelt mosóhelyiség, két zuhanykabin, két illemhely, egy szociális iroda és egy foglalkoztató-oktató terem, amit az 50 négyzetméteres új épületrész magában rejt.

Az ózdi Hétes-telep 400 lakójának ez a bővített vizesblokk biztosít majd 21. századi tisztálkodási lehetőséget. A fejlesztés az író-rendező Bódis Kriszta vezette Van Helyed Alapítvány segítségével valósul meg, átadása a napokban várható.

A folyóvíz nagy kincs

„Sokszor megfordul itt a média, de utána mi változott?” – fogadja a hvg.hu tudósítóját a telep elején Seres László – Jobban kaptak munkát az emberek vagy többet törődtek velünk? Hát nem. Ha néhány órát itt töltene, akkor látná, hogy milyen sok errefelé a patkány, amit az Ózdszolgnak vagy akárhogy is hívják most azt a céget, rendszeresen irtani kellene.”

Helyreállították a romos részt Hétesen
©

A 35 éves férfi három kislány apukája, a család 48 négyzetméteres lakásban él és azt mondja, szerencséjük van, mert nekik van egy szoba a padláson is. Ugyan kádban fürdenek, de a vizet pedig a két közcsapról hordják. Hétesben a komfortnélküli lakásokban nincs vízvezeték, van viszont talán 3-4 olyan lakás, amelyekben még megmaradt a fürdőszoba.

Hétes-telep említésekor már berzenkednek az ózdiak, mert a sajtó rendszerint az ott élőkön keresztül igyekszik bemutatni a hazai cigányság helyzetét. A városrész házai egykor a vasgyár középvezetői számára épültek, a 20. század első harmadának igényei szerint. Az épületek a felszámolásig a kohászat bérlakásai voltak, 1990 után kerültek át városi kezelésbe. Lakói azóta kicserélődtek, ma már kizárólag cigány családok élnek itt.

Sebhely a város testén

Bódis Kriszta 11 éve dolgozik a Hétes-telepiek életkörülményinek javításán. Az író-rendezőnek hosszú idejébe került, amíg befogadták az itt élő emberek. Nem akarták elhinni, hogy van valaki, aki tenni akar értük és önzetlenül támogatja a felemelkedésüket. Sok év sziszifuszi munkája kellett ahhoz, hogy maguk közé tartozónak fogadják el és megszívleljék tanácsait, mellé álljanak az ötletek megvalósításában.

Bódis Kriszta a telep lakói között
©

Hétesre is jellemző volt az Ózdon dívó lakásrombolás, így mára a bérlakásállomány közel fele „elkopott”. Egy négylakásos épület egyik lakrészét is lebontották illetéktelenek, de mára ezt a hiányosságot pótolták. A ház már eredeti formájában áll, a valamikori sebhelyet az alapítvány lakásprogramján belül a Hétes-telepi munkások - köztük önkéntesek - és egy roma kivitelező begyógyították. A romos rész helyére épült a fürdőház.

Seres László szerint jó, ha 5-6 villanyóra van arrafelé, így a legtöbben "némi ügyeskedés" árán jutnak elektromos áramhoz, van, aki lopja, van, aki átvezeti. Igaz, Bódis Kriszta már lépett ebben is és talán tavasszal ez a probléma is megoldódik. Tőle kaptak pár éve egy mosógépet, így nem biztos, hogy eljárnak majd a közös mosodába, mert otthon is meg tudják oldani ezt a munkát, ahogy eddig tették. A fürdés viszont már más kérdés – tette hozzá.

„Lesz hol kimosni a kabátokat”

Budai Gyula az egyik legrégebbi lakó, hiszen 40 éve él a Hétes-telepen. 18 évig dolgozott a vaskohászatban és akkor minden műszak után lefürdött. Az a baj – mondja lehangoltan –, hogy Krisztán kívül rajtuk még senki nem segített. Ő fogta össze az embereket és építettek egy kis futballpályát, segített az utcai közvilágítás helyreállításában és most szorgalmazza a villanyóra felszerelését is a lakásokba.

Romos telep a romos Ózdon
©

Egy húszas éveiben járó nő egy vödör szennyvizet önt ki előttünk az utcára. Harkály Gitta Sajóvárkonyról költözött Hétesre, férje rokonainak a lakásába. Alig várja, hogy átadják az új fürdőt, mert gyakran fel fogja keresni. Addig a 2, 4 és 7 éves gyermekeit a körülményekhez képest igyekszik tisztán járatni, de a meleg vízzel történő zuhanyozás az teljesen más lesz. Az automata mosógépbe pedig – mert úgy hallotta, azzal moshatnak majd – nem kell vizet cipelni az utcai csapról, ahogyan azt mostanság teszi.

„Inkább az új házról írjon, mint az itteni körülményekről” – mondja harsányan egy idősebb asszony, aki eltitkolja a nevét. Tudatja viszont, hogy szinte alig van olyan lakás, amelyikben ne lenne mosógép, amit a többség ajándékba, segélyként kapott. A nagyobb darabok, az ágynemű és a kabátok mosása viszont sokkal jobb lesz szerinte a nagy gépben. Nem szabad hagyni, hogy bárki megrongálja a berendezéseket, ha már egyszer ilyen ajándékot kaptak – mondta az asszony.

Adósságrendezés

Bódis Kriszta azt mondja, 2002-ben még a telepen lakó családok szinte mindegyike jogcím nélküli lakóként használta a bérleményeket, így csak a kezelő és a városvezetés jóindulatán múlott, hogy nem történt tömeges kilakoltatás. Ugyanakkor a lakosok 6,5 millió forint adósságot halmoztak fel lakáshasználói- és vízdíj-tartozásuk halmozódása miatt. Végül 2003-ban a kormány a tartozás nagy részét kiegyenlítette, amely egy új kezdetett biztosított a telep számára.

Már nem kell a közkútról mérni a vizet
©

A következő években az alapítvány támogatásával önkéntes munkát szerveztek, ennek során vízelvezető árok, futballpálya és közösségi tér épült, fákat telepítettek és felújították az önkormányzati bérlakások balesetveszélyes lépcsőit.

A lakások majdnem mindegyikében történt kisebb-nagyobb felújítás. Jellemzően a tetők beázásának megszűntetéséről, aljzatbetonozásról, nyílászárók üvegezéséről gondoskodtak. A munkálatokat a telepen élők bevonásával, kalákamunkában végezték.

Bódis szerint ennek köszönhetően, míg más településrészeken a szociális bérlakásokat a teljes rombolás jellemzi, addig Hétes-telepen ezeknek a lakásoknak már az érték- és funkciómegőrzéséről beszélhetünk. Azt mondja, már kijelenthető, hogy a telep átalakult gettóból élhető szociális teleppé vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács István Itthon

Házak százait lopták el Ózdon. Nyomor a kövön - galéria

Megközelítheti akár a hétszázat is az elmúlt húsz évben Ózdon illegálisan lebontott önkormányzati bérlakások száma. Két – egyenként 96 lakásos – épületet maga a tulajdonos önkormányzat robbantott le, mert csak így tudta biztosítani a mintegy tízezer lakosú Béke-telep viszonylagos rendjét. A kohászvárosban egész utcákat loptak el arra szakosodott csoportok - a rendőrség, az önkormányzat tehetetlen.