szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem fogja zavarni a munkában Handó Tündét, hogy jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal - ezt maga az Országos Bírósági Hivatal új vezetője nyilatkozta. Handó Tünde és Darák Péter, a Kúria elnöke is gyorsabb ügymenetet és érthetőbb ítélkezést ígért.

„Soha nem volt titok, hogy milyen baráti és családi kapcsolataim vannak, nem szégyelltem, nem tagadtam” – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal élére kedden megválasztott elnök arra a kérdésre, hogy nem fogja-e zavarni munkájában, hogy Szájer József felesége és az Orbán-család jó barátja.

Mint mondta, ezt a kérdést húsz évvel ezelőtt feltette magának, amikor bíró lett, majd akkor is, amikor a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke lett. Azt a választ adta magának, hogy képes pártatlanul és függetlenül ellátni feladatkörét.

Handó Tünde ugyanis a mai napig közeli barátja a kormányfő családjának; Lévai Anikóval az elmúlt évtizedekben számos közös, nyilvános programon vett részt, többek között színházba is együtt járnak. A szoros családi kötelékre utal az is, hogy az Orbán- és a Szájer-házaspár gyermekei, Szájer Fanni és Orbán Ráhel együtt vettek részt az idei VOLT Fesztiválon az Európa Kemping szekciójának szervezőiként.

Felgyorsítaná az ítélkezést

A megválasztását követő sajtótájékoztatón Handó azt mondta, üdvözli a modellváltást, azaz hogy az igazgatási és a szakmai feladatokat és jogköröket kettéválasztotta az Országgyűlés, mert szerinte ez a két feladat másfajta készségeket követel meg. Fő feladatának azt tartja, hogy a lehető legteljesebb kiszolgálást biztosítsa a bírák és az ügyfelek részére egyaránt.

Handó Tünde a Parlament folyosóján
©

Egyenlő munkafeltételeket kíván teremteni minden egyes bíróságnak, bírának, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes régiókban hat hónapot vagy egy évet kell várni egy per elindítására. Mint mondta, a bírói álláshelyek elosztását feltétlenül az ügyteherhez kell igazítani, mert fel kell gyorsítani az ítélkezést. Azt mondta, az informatikai rendszert is fejleszteni akarja, és szeretné, ha követhető és látható lenne a közvélemény számára is, hogy az egyes ügytípusok milyen hamar végződnek.

A hivatal működéséről és kontrolljáról kifejtette, az Országos Bírói Tanács ellenőrizheti majd az ő munkáját, és az is fontos fejlemény, hogy ezentúl a köztársasági elnök akár a vezető jogfosztását is kezdeményezheti.

Darák törekszik a közérthető ítéletekre

Darák Péter, a Kúria megválasztott elnöke arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a szavazásnál az MSZP nem volt a teremben, és az ellenzéki pártok valószínűleg ellene szavaztak, azt mondta, nagyon örült volna annak, ha teljes felhatalmazást kapott volna az Országgyűléstől, és az ellenzéki pártok is támogatták volna a célkitűzéseit.

Darák Péter
©

Darák programját ismertetve azt mondta, nem tartja helyes útnak, ha a bíróknak utólag kell magyarázniuk az ítéleteket, mert ha egy ítélet nem érthető, akkor magával az ítélettel van baj. Ennek ellenére Darák szerint fontos a visszajelzés, éppen ezért fontosnak tartja, hogy az ítéletek sajtóban megjelenő kritikáit a bírók figyelembe vegyék és feldolgozzák. Arra a kérdésre, hogy a napokban is előfordult, hogy egy bíró politikai megnyilatkozást tett, azt mondta, ezt nem tartja helyesnek egy bíró nem avatkozhat politikai ügyekbe.

Azt mondta, a modellváltás lehetővé teszi, hogy elegendő energia jusson ezen túl a Kúrián a szakmai ítélkezésre. Darák szerint egységessé, nyitottabbá és gyorsabbá kell tenni a bírói munkát, hogy az állampolgárok is elégedettek legyenek a bíróságokkal.

Fontosnak nevezte a bírói szemléletmód folyamatos megújítását, példaként említette, hogy a Kúrián zajló szakmai munkába az ítélkezés elemzésébe külső szakembereket és alsó fokú bírókat is bevonjanak, és kilátásba helyezte egy olyan tanácsadói rendszer kialakítását, ami az Alkotmánybíróságon is létezik. Kiemelt ügy szerinte a bírói pálya megnyitása, a bírói korosztályok közelítése, a fiatalos lendület megteremtése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről