szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Titkos szavazás után letették az esküt a Kúria és az Országos Bírói Hivatal új elnökei.

Titkos szavazáson választotta meg az Országgyűlés Handó Tündét az Országos Bírósági Hivatal elnökévé kilenc évre, és Darák Pétert a január elsejétől a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökévé szintén kilenc évre.

Az Orbán-család jó barátja

Handó Tünde személyében a legfőbb ügyészi poszt után egy másik kiemelt jelentőségű igazságügyi tisztséget is olyan személy tölt majd be, akit több évtizedes ismeretség fűz Orbán Viktor kormányfőhöz. Igaz, a hvg.hu úgy tudja, a Fideszben hónapokig lebegtették a döntést Baka András LB-elnök menesztéséről. Baka ugyanis két éve még a Fidesz számára is teljesen elfogadható jelölt volt, sőt a Fidesz szakpolitikusa, Gulyás Gergely még idén április 14-én is azt hangoztatta az Inforádióban, hogy a bírói reform után is Baka marad az új vezető testület elnöke. A főbírónak azonban ez után több olyan lépése is volt, ami kiverte a biztosítékot a Fideszben, végül az utolsó csepp az volt, amikor nemzetközi bírói fórumokon is antidemokratikusnak minősítette a bírák korhatárának csökkentését.

HAndó Tünde és Darák Péter a Parlament folyosóján
©

Ilyen az új kinevezettekkel biztosan nem fog előfordulni: bírósági forrásokból a hvg.hu úgy tudja, Handó Tünde a mai napig közeli barátja a kormányfő családjának; Lévai Anikóval az elmúlt évtizedekben számos közös, nyilvános programon vett részt, többek között színházba is együtt járnak. A szoros családi kötelékre utal az is, hogy az Orbán- és a Szájer-házaspár gyermekei, Szájer Fanni és Orbán Ráhel együtt vettek részt az idei VOLT Fesztiválon az Európa Kemping szekciójának szervezőiként.

A 49 éves szakember, aki 1999 óta áll az FMB élén, tagja volt a Fidesz bölcsőjének számító Ménesi úti, később Bibó István nevét felvevő szakkollégiumnak a nyolcvanas években. A kollégiumban Handó együtt lakott Orbán Viktorral, Simicska Lajossal, Lévai Anikóval, Szájer Józseffel és a negyedéves Kövér Lászlóval is.

Kilenc évre betonozták be Darák Pétert

Darák Péter a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának bírája, az ELTE-ÁJK pénzügyi jogi tanszékének adjunktusa, aki jelenleg a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének az elnöke is. Darák jogi tanulmányait a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte 1982-1987-ben, majd ugyanitt végezte el a doktori iskolát 2004 és 2007 között.
Handó Tünde és Darák Péter eskütétele
©

2001 óta tagja az új Polgári törvénykönyv személyek kodifikációs munkabizottságának, 2002-ben lett elnöke a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének, 2003-ban lett a Legfelsőbb Bíróság delegált képviselője, majd elnökségi tagja az Európai Környezetvédelmi Bírák Fórumának (EUFJE). 2003-tól a Magyar Jogász Egylet közjogi és közigazgatási szakosztályának elnöke, 2009 óta a Legfelsőbb Bíróság európai jogi szaktanácsadója. 2010-től az Adójogi Bírák Nemzetközi Szervezetéhez is csatlakozott. Több felsőoktatási intézményben is tanít, saját honlapja szerint legfőképp környezetvédelmi joggal és ingatlanjoggal foglalkozik, korábban pedig igen jelentős versenyjogi ügyekben hozott döntéseket a Legfelsőbb Bíróságon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

A Fidesznek címzett kritikái miatt váltják le Orbánék a főbírót

Eldőlt a legfőbb bíró sorsa: a Fidesz által korábban még támogatott Baka András négy évvel mandátumának lejárta előtt, januári hatállyal távozik hivatalából – ezt az új alkotmány átmeneti rendelkezései véglegesítik. A kormánypártok hónapokig lebegtették a döntést, amit végül a Fideszben túlzónak vélt kritikus megjegyzései miatt hoztak meg. A főbíró az igazságszolgáltatáson belül is elszigetelődött.

hvg.hu Napi merítés

Baljós fejlemények a főbíróválasztás előtt

A magyar bírósági rendszer rendszerszinten sosem volt az elmúlt húsz évben közvetlen pártutasítással irányítva, ezért is sajnálatos a Fidesz igazságszolgáltatási „reformjának” iránya - írja a Véleményvezér blog.

M. László Ferenc Itthon

A főbíró Orbánék reformjáról: teljesen hiányoznak a fékek

Nem lassúak a bíróságok, a gazdasági és polgári perekben a magyar törvényszékek gyorsabbak még a svédországiaknál is. Viszont az igazgatás központosítása és tologatása nem segít a magyar bíróságok évtizedes, évszázados bajain, különösen akkor nem, ha egy teljesen kontrollálatlan, ellensúlyok nélküli hivatal kerül a bírói önkormányzat helyére. A Legfelsőbb Bíróság elnöke nem érti, hogy a kormány miért nem kérte ki a bírósági testületek véleményét az új törvény megalkotásakor, miközben az ügyészséget és az Alkotmánybíróságot megkérdezték. Interjú Baka Andrással.

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 285 beteg meghalt, 3597 új fertőzöttet találtak