szerző:
hvg.hu

"Meg tudom érteni, hogy valaki hazautazik, és nem Budapesten várja a Jézuskát" - így reagált Lázár János a rendkívüli Fidesz-frakcióülést követően arra kérdésre, hogy mit szól az IMF-EU-delegáció távozásához.

A Fidesz frakcióvezetője a most megszakadt eddigi tárgyalásokról azt mondta, az "nem tárgyalás volt, hanem ismerkedés", ezért Lázár kitartott amellett, hogy januárban megkezdődnek a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val. Szerinte ugyanis van egy praktikus szempont azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapokban várhatóan fokozódik majd a tárgyalások intenzitása, ez pedig az, hogy Magyarország jelentős pénzzel tartozik az IMF-nek. "Gondolom, hogy akinek a pénze kell, megteszi a szükséges lépéseket ennek érdekében. (...) Így aztán bennem semmiféle kétség nincs, hogy vissza fognak térni a pénzük behajtása érdekében" - mondta.

Lázár János elmondta, hogy a rendkívüli frakcióülésen három téma volt napirenden: az egyházügyi törvény visszavonása, a házszabály módosítása, valamint az új jegybanktörvény.

Ez utóbbiról azt mondta, hogy figyelembe veszik a kormány kérését, hogy mielőbb szülessen meg, az Európai Központi Bank (EKB) javaslatait pedig a módosító javaslatoknál fogják figyelembe venni.

Arra a kérdésre, hogy miért gyorsították fel a törvény vitáját, ha éppen ezért függesztette fel az IMF a tárgyalásokat, Lázár János kitérő választ adott: mint mondta, az alaptörvény írja elő, hogy december 31-ig meg kell alkotni a jegybanktörvényt.

Lázár János a Parlamentben
©

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy az átmenti törvényt azonban nem azért vették le a napirendről, mert nem ért egyet az MNB és PSZÁF összevonásával, hanem az egyházügyi törvény hatályon kívül helyezése miatt, az összevonást ugyanis továbbra is támogatják, és meg fogják szavazni.

A házszabály felülvizsgálatáról Lázár azt mondta, mivel az ellenzék többször is kifogásolta a zárószavazás előtti módosító indítványok rendszerét, ezért úgy döntöttek, visszatérnek az eredeti állapotokhoz, mert, mint mondta, ilyen gazdasági környezetben meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy évente tizenkét alkalommal el lehessen fogadni két nap alatt egy törvényt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Meghan Markle gyereket vár

Meghan Markle gyereket vár

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban