szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MNB-törvény miatt szakadt meg váratlanul az új hitelkérelmünkről folytatott tárgyalás, nyilatkozta a hvg.hu-nak Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának szóvivője. Az egyeztetések megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt. Péntek délelőtt rendkívüli frakcióülést rendeltek el a Fidesznél és a KDNP-nél. A parlament napirendet változtatott.

Idő előtt hazautazik az IMF és az Európai Bizottság Budapesten tárgyaló delegációja - értesült több, egymástól független forrásból az Index. A hvg.hu-nak is megerősítették kormányzati források, hogy az IMF delegációja a tervezett időpontnál korábban elhagyta az országot, mert több ponton éles nézeteltérése támadt a kormánnyal. Péntek délelőtt rendkívüli frakcióülést rendeltek el emiatt a Fidesznél és a KDNP-nél - tette hozzá az Origo.

Az MNB-törvény miatt szakadt meg váratlanul az új hitelkérelmünkről folytatott tárgyalás - mondta el a hvg.hu-nak Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn szóvivője. Az egyeztetések megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt - mondta a szóvivő. Azt viszont hivatalosan nem erősítették meg, hogy az újabb, magánnyugdíjpénzekkel kapcsolatos akció is a távozás oka lett volna. A kormány hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy mivel ezek még nem hivatalos tárgyalások, ezért meg sem szakadhatnak - tájékoztatta a hvg.hu-t a kormányszóvivői hivatal. Késő délután az IMF is ezzel ellentétes, az EU-álláspontot erősítő közleményt tett közzé, amely szerint az előkészületi tárgyalások azért szakadtak meg, "mert az új jegybanktörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott aggályai ellenére a magyar kormány nem mutatott szándékot a törvény elfogadásának elhalasztására".

Orbán Viktor egyébként ma találkozott a bankszövetség képviselőivel, a bankvezérekkel. A találkozón több kérdés szóba került, de a kormányfő nem beszélt arról, hogy megszakadtak volna a tárgyalások az IMF-fel vagy az EU-val. A bankvezérek szerint a kormányfő is abban érdekelt, hogy jó megállapodás szülessen, minél kevesebb konfliktus árán.

A hvg.hu megtudta, hogy a parlament ma mégsem szavaz az átmeneti törvényekhez beadott módosító javaslatokról, így az MNB és a PSZÁF összevonásáról sem. Lázár János nem indokolta a döntést, de éppen az említett tervezet általános vitájának kezdetén váratlanul frakcióülést rendeltek el - parlamenti tudósítónknak nem tudták megmondani, miért, egy pártvezető szerint a jövő heti parlamenti napirend miatt. Ugyanakkor sürgősséggel fogják tárgyalni az MNB-törvényt, és a parlamenti ellenzék jogosultságait drasztikusan korlátozó házszabályváltozás tervezetét. A jegybanktörvény vitájában Matolcsy György helyett az államtitkára vett részt, aki a 35 perces időkeretét nem használta ki: mindössze 4 percben mondta el, miért is jó ötlet a törvény.

©

Három kulcskérdésen veszthettek össze

Az új  biztonsági hitelmegállapodásunkról előzetesen tárgyaló szakértők az Index információi szerint három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel. A nézeteltérés egyik alapvető oka a szerdán benyújtott MNB-törvénytervezettel kapcsolatos európai kifogások lehetett, de a nyugdíjállamosítás kiteljesítése csukhatta be végleg az ajtókat. Az sem tetszhetett a két szervezetnek, hogy a kormány még az előtt lényegében minden fontos ügyet le akar zárni, minden törvényt el akar fogadni, mielőtt januárban elkezdené a hivatalos tárgyalásokat a Valutaalappal és Brüsszellel - tette hozzá az Origo.

Az Index szerint úgy volt, hogy még péntek délután is folytatódnak az egyeztetések a magyar kormánnyal és az IMF-fel, ám egy péntek hajnali géppel már el is mentek az EU képviselői. Gyors távozásuknak az az oka, hogy reménytelennek látták a megegyezést a magyar féllel. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy inkább gazdaságpolitikai, vagy jogi konfliktusok bizonyultak feloldhatatlannak - írta a portál.

A tegnap bejelentett költségvetési intézkedések elfogadásánál, illetve a bankszövetséggel kötött megállapodásnál nem volt szempont az IMF esetleges véleménye - mondta Orbán Viktor péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió műsorában.

A kormányfő az interjúban azt mondta, az IMF-delegációval még semmilyen hivatalos tárgyalást nem folytattak, ráadásul az IMF egy olyan bankként működő szervezet, amelynek az a dolga, hogy szükség esetén hitelt, garanciát nyújtson. Magyarország is tagja e szervezetnek, ezért Orbán szerint, ha úgy tetszik, "a saját bankunkkal tárgyalunk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt