szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három nap alatt három részletben közli a Napi Fix blog azt a levelet, amelyet az Európai Bizottság elnöke küldött a napokban Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az első levélrészlethez fűzött kommentár szerint a szerző így akarja bizonyítani, hogy a magyar sajtó nem manipulált az ügyben, a levél létezik, és tartalma súlyos.

A blog szerkesztője, Mong Attila az Origo munkatársa, a cikk szerzője. A hírportálon hétfőn késő este jelent meg a hír Barroso leveléről. Az Európai Bizottság elnöke személyes hangvételű levélben szólította fel a Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője később megerősítette, hogy Orbán Viktor kapott ilyen levelet, de a tartalmáról nem beszélt. Ugyanígy nyilatkozott kedden Giró-Szász András kormányszóvivő is.

Mong vs. Giró-Szász

A Napi Fix blog szerzője, Mong Attila azon háborodott fel, hogy Giró-Szász András a Klubrádiónak merő spekulációnak nevezte azt, ami a levélből a magyar médiában nyilvánosságra került.

„Közismerten legendás a türelmem, de azt elég rosszul tűröm, ha hazugsággal vádolnak. Márpedig, ha jól értem, András éppen azzal gyanúsít meg így kedd este, hogy ébren álmodok, és ha van egy kis időm, akkor pont olyan leveleket fogalmazok, mint amilyeneket az Európai Bizottság elnöke szokott” - fogalmaz az újságíró.

A Kormányszóvivői Iroda szerdán azt közölte: "minden a sajtóban megjelent állítással ellentétben akkor amikor Giró-Szász András kormányszóvivő José Manuel Durao Barroso elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek irt leveléről nyilatkozott, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozott és annak mondatát idézte, aki azt mondta: „a bizottság tudatában van annak, hogy a magyar sajtóban számos értesülés megjelent a küldemény szövegéről ezek valóságtartalmáról nem kívánt – mint fogalmazott- „spekulálni”".

Mong Attila erre szerdán úgy reagált: "ez hazugság", ezért helyre kell igazítania a Kormányszóvivői irodát. "A kormányszóvivő valójában nem csak az EB szóvivőjét idézte, hanem viszonylag hosszan kalandoztak a gondolatai azon, hogy amit a cikkben a levélből idéztünk, nos, az nem is biztos, hogy pontosan úgy van, merő spekuláció az egész, csak Orbán Viktor és Barroso tudhatja igazából, meg nem is tartozik senkire, csak rájuk" - írja a blog szerzője, aki szöveghűen idézi Giró-Szász elhangzott szavait.

"Szent Karácsony estéjére" áll össze a Barroso-puzzle

A leírás szerint a levél első részlete azt tartalmazza, amit José Manuel Barroso a jegybanki és a pénzügyi stabilitási törvényről írt Orbán Viktornak. A második rész az IMF-EU tárgyalásokról szól, a harmadik pedig a magyar belpolitikáról.

„Szent Karácsony estéjére összeáll majd a brüsszeli puzzle, lehet nézegetni”- írja a szerő, hozzátéve: „Mellesleg azt is üzenem, hogy éppen tegnap ítélte teljesen alkotmányellenesnek az AB a médiatörvény szabályait az újságírók forrásainak védelméről, tehát ha le akarnak csapni a számítógépemre, akkor még most tegyék, amíg bátran lehet cselekedni egy alkotmányellenes szabály szerint”.

Első rész

Az első levélrészlet szerint az Európai Bizottságnak súlyos kétségei vannak az új jegybanktörvény jelenlegi tervezetével kapcsolatban. Barroso egyben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Magyarország nem konzultált ebben az ügyben az Európai Központi Bankkal, amely szintén aggodalmát fejezte ki.

Barroso jelezte, hogy változtatni kell a törvényen, ha az ellentétes az európai jogi normákkal - ez a helyzet azonban bizonytalan légkört eredményezhet. A levél szerint az Európai Bizottság elnöke határozottan azt ajánlotta Orbán Viktornak, hogy vonjanak vissza két törvénytervezet: az egyik a jegybankról, a másik pedig a pénzügyi stabilitásról szóló jogszabály. "Magyarország pénzügyi és gazdasági gondjai elsősorban belpolitikai döntésekre és intézkedésekre vezethetők vissza. Ezért egy esetleges programnak ennek megfelelően kell megoldásokat tartalmaznia" - írta a lap szerint Barroso, aki egyben közös munkát javasolt annak érdekében, hogy a két törvényt összhangba hozzák az uniós joggal.

A második részt szerda este 7 órára ígéri a blog szerzője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron