szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság honlapja szerint a két ünnep között is tart ülést a testület, a napirenden szerepel a magánnyugdíjpénztárak ügye is.

Az Alkotmánybíróság a két ünnep között is fog ülésezni december 28-án - legalábbis ez szerepel az AB honlapján. Az ülés napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztárak ügye is. A hvg.hu értesülései szerint az AB a két ünnep között nem tartott volna ülést. Ezt Sereg András, az AB szóvivője mondta el korábban lapunknak, azt állítva, december utolsó hetében a bírák várhatóan csak a már korábban elkészült határozatok írják alá. Igaz, a szóvivő jelezte, nem kizárt, hogy mégis változás lesz az ügymenetben, és tartanak rendes ülést.

Eközben az is kiderült, hogy felülírná az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága Matolcsy György szerdai javaslatát. A bizottság a stabilitási törvényhez olyan zárószavazás előtti módosítót nyújtott be (pdf), amelyben 2012. március 31-ig lehet átlépni a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe. A tagsági jogviszony pedig 2012. május 31-ével szűnne meg. A módosító javaslat szerint akárcsak idén év elején, aki átlép, az megkapja a reálhozamát és a tagdíjkiegészítést.

Magánnyugdíjpénztári akták
©

A testület 11 hónapja nem jutott dűlőre, pedig a nyári ítélkezési szünet előtt az ügy előadó bírája – a Népszabadság júliusi értesülése szerint Balogh Elemér – már elkészített egy határozattervezetet, amely a magánnyugdíjpénztárak vagyonát államosító rendelkezések több pontját is alkotmányellenesnek tartotta.

A parlament tavaly év végén fogadta el azt a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kidolgozott törvényt, mely szerint, akik 2011. január 31-ig nem nyilatkoznak arról, hogy a pénztáruknál maradnak, automatikusan átkerülnek az állami rendszerbe. Azok viszont, akik maradtak, 2011 decemberétől nem szereznek jogosultságot, annak ellenére, hogy munkáltatójuk eddig 24 százalékos nyugdíjjárulékot fizetett utánuk minden hónapban.

Az Origo által augusztus közepén ismertetett Ab-tervezet kilátásba helyezte annak a résznek a megsemmisítését, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól, és kimondaná, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Másrészt eltörölné azt a passzust, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulásnak. Ezt a tervezetet a testület honlapján nyilvánosságra hozott napirendek szerint négy alkalommal tárgyalta az Alkotmánybíróság: kétszer még a régi létszámú Ab, majd október-novemberben a Fidesz-KDNP által jelölt öt bírával kiegészített testület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok