szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több LMP-s képviselőt és Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, valamint párttársát, Molnár Csabát is elvittek a rendőrök a Kossuth téri tüntetésről.

Értesülésünk szerint a Gyorskocsi utcába szállítja a rendőrség azokat az LMP-s képviselőket, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, akiket a péntek délelőtti Parlament előtti demonstrációt követően előállítottak. A délelőtti eseményekről szóló összefoglaló itt olvasható, percről-percre tudósításunkból itt tájékozódhat.

A demonstrálóknak délelőtt 11 óráig volt engedélyük, a rendőrség ezt követően hangosbemondón szólította fel az egymásnak láncolt résztvevőket, hogy fejezzék be a tüntetést. A képviselők és aktivisták ennek nem tettek eleget, ezután a Parlament északi és déli kapujánál a rendőrök hidegvágóval egyenként vágták le az embereket a láncokról a rendőrök és előállítják őket.

Nézze meg képeinket!
©

Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Vágót Gábort, Szilágyi Pétert és Ertsey Katalint, Jávor Benedeket, Scheiring Gábort és Kaufer Virágot is elvitték a rendőrök. A helyszínen időközben megjelent Gyurcsány Ferencet és a szintén Demokratikus Koalíció-tag Molnár Csabát ugyancsak elszállították a rendőrök, akik ezt követően az ott maradt aktivistákat kezdték elhurcolni.

Gyülekezési joggal való visszaélés, vagy rendőri intézkedésnek való ellenállás miatt indul várhatóan szabálysértési eljárás az elvitt képviselők ellen - mondta el lapunknak Szabó Tímea. Az LMP-s képviselő szerint azért figyeltek arra kifejezetten, hogy csak szabálysértéssel legyenek vádolhatók, mert így tudnak maguktól lemondani mentelmi jogukról (ezt minden képviselő megteszi, akit elvisznek a Gyorskocsi utcába), és az őket támogató civileket sem akarták súlyosabb büntetésnek kitenni.

Háromnegyed egykor Zamecsnik Péter ügyvéd jött ki az épületből, és közölte, hogy Gyurcsány Ferencet és Molnár Csabát negyed óra múlva kiengedik. Egy óra is eltelt, de Gyurcsány Ferencet azóta valóban kiengedték. Nem sokkal korábban az LMP-sek nagy része is elhagyhatta az épületet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását