szerző:
MTI/Népszava
Tetszett a cikk?

Jövőre megváltozott jogkörökkel, kevesebb feladattal, de több pénzzel működik majd az Alkotmánybíróság (Ab) - írja keddi számában a Népszava.

A lap szerint mintegy 300 millió forinttal kerül majd többe a központi költségvetésnek az Alkotmánybíróság jövőre, mint az idén. A testület 2012-ben több mint egymilliárd forintot adhat ki különböző személyi juttatásokra, az ezeket terhelő járulékok 290,9 milliót tesznek ki. Dologi kiadásokra valamivel kevesebb mint 300 millió forint jut, intézményi beruházási kiadásokra pedig 40 millióval számolhatnak a múlt héten elfogadott büdzsé alapján. 

©

A testület saját honlapján közzétett idei költségvetése szerint 2011-ben összesen 1 milliárd 330 millió forint bevétellel gazdálkodhatott, ebből nettó 863 millió forintot személyi juttatás jogcímen költött el. Idén év elején 102 embert foglalkoztatott az Ab, viszont szeptembertől nem csupán a miniszteri javadalmazásban részesülő alkotmánybírák köre bővült öttel, hanem mindegyikük többfős titkárságot és más segítőket is kapott.

Ennek fényében egyelőre nem tudni, ténylegesen mennyit költött az állam az Ab-re 2011-ben, ám a kisebb ügyteherrel működő Ab finanszírozása a keretszámok szerint összesen 1 milliárd 650 forint lesz majd jövőre - írja a Népszava.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból