szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Teljes titok övezi, hogy a kormány milyen ajánlatot adott a rezidenseknek, hogy január elsejétől ne mondjanak fel. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, pénteken minden kiderül, az is, hogy elfogadják-e a javasolt intézkedéseket. A hvg.hu információi szerint a magyar kormány egyelőre nem kért a szomszédos országoktól segítséget arra az esetre, ha a fiatal orvosok tömegesen mondanának fel.

Az utolsó pillanatban vett váratlan fordulatot a több hónapja tartó rezidens-kormány háború. Az egészségügyi miniszter csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót, amelyen a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is megjelent, majd az egészségügyi államtitkár invitálására zárt ajtók mögött tanácskoztak. Három óra múlva Papp Magor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy teljes orvostársadalmat érintő, alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak, amelyet megfontolnak. A rezidensszövetség elnöke ennél többet nem árult el, azt sem, hogy a követelt összegekhez hasonló ajánlatot kapott-e, csak annyit mondott, "jelentős bérrendezésre" van kilátás.

A hvg.hu-nak azt sem akarta kommentálni, hogy előre megbeszélt találkozóra ment-e az államtitkárságra, vagy váratlanul kapta a kormány új ajánlatát. Mint lapunknak mondta, folyamatosan egyeztet a szövetség képviselőivel, mivel a 2577 felmondólevelet holnapig kell postázni. "Pénteken elárulunk mindent, de most nem mondhatok részleteket" - tette hozzá.

Ha vészhelyzet lenne

Orbán Viktor szóvivőjén keresztül jelentette be, hogy akciótervet dolgoznak ki a rezidenselvándorlásra, az ÁNTSZ pedig felméréseket készít két hete arra az esetre, ha januárban tömegesen mondanának fel a rezidensek. „Megvannak a forgatókönyvek arra az esetre is, ha egy intézményben csak néhány orvos mond fel, és arra is, ha esetleg annyian, hogy ideiglenesen le kell állítani az intézmény működését. De részleteket nem szeretnék most elárulni” – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke a hvg.hu-nak annak az akciótervnek a részleteivel kapcsolatban, aminek kidolgozására Orbán Viktor utasította Navracsics Tibor közigazgatási minisztert.

Lehet, hogy megoldódik az orvosok bérezése
©

Az ügyben megkerestük a közigazgatási minisztériumot is, ahol azt közölték lapunkkal, hogy a tárca a szükséges jogszabályváltozások elkészítésére kapott feladatot, ezek – törvénymódosítások, kormányrendeletek formájában – már készülnek, ezek szabályozzák majd az úgynevezett egészségügyi védelmi bizottságok működését, hatáskörét is. A konkrét intézkedéseket a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kell kidolgoznia, de a tárcától egyelőre nem kaptunk konkrét választ. Megkerestük a Miniszterelnökséget is kérdéseinkkel, itt azt közölték, Szijjártó Péter egy nappal korábbi sajtótájékoztatóján elhangzott, amit az üggyel kapcsolatban mondani szeretnének. (Ezen a szóvivő annyit mondott, „a terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel”.)

Hol vagyunk a szlovákoktól...

A rezidensek korábban meghirdetett akciójára már volt példa, Szlovákiában december első napjaiban több intézményben alakultak ki kritikus állapotok, miután az ottani orvosok közül is sokan felmondtak. Emiatt a kormány 16 kórházban szükségállapotot vezetett be, végül néhány nap után sikerült megállapodni a minisztériummal. A kormány végül 300 eurós béremelésben állapodott meg, így vége lett az akciónak. Csak emlékeztetőül: a szlovák orvosok már az emelés előtt is harmadával többet kerestek magyar kollégáiknál, míg egy hazai orvos fizetése átlag 156 500 forint, északi szomszédunknál a munkabeszüntetés előtt is 208 ezer forintnak megfelelő euró volt a bér.

A felmondások idején Szlovákia a magyar és a cseh kormánytól is segítséget kért, ennek keretében például harminc cseh katonaorvost vezényeltek az országba, Magyarországról hivatalos segítség nem érkezett. A hvg.hu információi szerint egyelőre sem a román, sem a szlovák kormányhoz nem érkezett hasonló kérés Budapestről, és a két minisztérium nem is készül külön intézkedésekkel arra, ha esetleg a határ menti kórházakban magyar állampolgárok kérnének ellátást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Szócska: "ez egy sivatagi túlélőtúra"

Az ÁNTSZ is vizsgálja, hol keletkezhet ellátási zavar amiatt, hogy 2500 rezidens januárban aktiválná felmondó levelét - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Ugyanakkor Szócska szerint velük szemben 617 rezidens "üzeni, itthon akarnak maradni, magyar embereket akarnak gyógyítani és családjuk körében szeretnének élni".

Dreissiger Ágnes Itthon

Szócska az orvosbojkottról: ez a harcmodor nem konstruktív

Az egészségügyi államtitkár szerint a lehetséges forgatókönyvek között szerepel az is, hogy a rezidensek felmondása miatt több helyen teljesen megbénul a betegellátás. Ott alaposan megrendül majd a bizalom az orvostársadalomban - véli. A hvg.hu-nak adott interjújában Szócska Miklós azt mondta, ebben a gazdasági helyzetben nincs olyan ember, aki felelősen meg tudná ígérni a béremelést.

MTI Itthon

Szócska elégedett a chipsadóval

Jövőre mintegy háromszáz milliárdos forrást mozgósítanának arra, hogy újjáépítsék az egészségügyi intézmények nagy részét, míg az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására összességében negyven milliárdos kerettel számolnak - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfő este a Hír TV Rájátszás című műsorában.

MTI Itthon

Zárt ajtók mögött tárgyal Szócska a rezidensekkel

Az év végéig összesen 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesülnek állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön Budapesten.

Kapcsándi Dóra Itthon

Milliárdokkal tartozik az állam - emberek kerülhetnek az utcára

Több mint hárommilliárd forinttal tartoznak magyar egészségügyi intézmények takarítócégeknek; ezek közül több hamarosan csődbe mehet a kintlevőségek miatt. Ennek nyomán képzetlen, munkát máshol nem találó emberek kerülhetnek az utcára – mondta el a hvg.hu.nak az érintettek képviselője. Az évközbeni zárolások miatt mára általánossá vált a nem fizetés az állam részéről máshol is.

hvg.hu Gazdaság

42 ezren kapnak többletpénzt a chipsadó bevételéből

A kormány kedden megjelent határozata alapján közel 42 ezer „frontvonalban” dolgozó egészségügyi alkalmazott kap többletpénzt, amelynek bértömege 3,4 milliárd forint. A fedezet az idei népegészségügyi termékadóból származó bevétel.

Az új hidegháború újabb jele: készek az amerikai tervek az orosz légvédelem semlegesítésére

Az új hidegháború újabb jele: készek az amerikai tervek az orosz légvédelem semlegesítésére

Újabb történelmi mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró

Újabb történelmi mélypont, már 334 forintnál is többe kerül egy euró

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? A nyilasokéi nem

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil