szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

„Valóban idegesítő”, hogy Magyarország a csatlakozása óta képtelen betartani az uniós előírásokat a költségvetési hiányra vonatkozóan, mindenképpen jó lenne lezárni a túlzottdeficit-eljárást – mondta a hvg.hu-nak Martonyi János. A külügyminisztert arról is kérdeztük, nem unja-e, hogy mások helyett kell magyarázkodnia, és mit szól Schmitt Pál plágiumgyanújához.

hvg.hu: Miniszter úr nem unja még?

Martonyi János: Nem, mert most van munka. Az életemben gyakran adódott úgy, hogy nehéz helyzeteket kellett megoldanom, de szeretem ezeket a szituációkat. Ma divatos ezt „kihívásnak” nevezni.

hvg.hu: De azt nem unja, hogy folyamatosan más kormánytagok, esetleg a főnöke szavai miatt kell magyarázkodnia? Gondolom, másfajta „kihívásoknak” szívesebben futna neki.

M. J.: Mindig vannak kellemesebb kihívások, mint a munka... De most ne tréfálkozzunk. Nem hiszem, hogy mások szavait kellene magyaráznom vagy mentegetnem. Teszem a dolgom. Egyébként egyeztetjük a kifelé irányuló kommunikációt. Biztos, hogy vannak hangsúlybeli különbségek, de nem érzem, hogy másokat mondanánk.

hvg.hu: Legutóbb például Matolcsy György miatt kellett magyarázkodnia a Guardianben.

M. J.: Örülök, hogy felvetette: nem határolódtam el Matolcsy Györgytől. Kaptam egy kérdést, hogy hogyan is állunk az IMF-fel, mire mondtam, hogy én sosem mondtam rosszat az IMF-ről, ami nem azt jelenti, hogy hiba nélkül működött az elmúlt 67 évben, de egy jelentős szervezet, amire szükség van. Az alapszabálya szerint egyébként ennek a szervezetnek segítenie kellene olyan helyzetben, amiben ma Magyarország van. Az IMF bizonyos értelemben mi vagyunk, hiszen van egy alap, amibe beteszünk, hogy amikor szükségünk van rá, akkor kivegyük…

hvg.hu: De Matolcsy György és Orbán Viktor is szabadságharcról, kipaterolásról beszélt nem is olyan régen még.

M. J.: Különböző konkrét helyzetekben voltak nyilatkozatok, én ebben arra szorítkozok, hogy nekem az IMF-fel nincs bajom, a magam részéről üdvözlöm, ha létrejön a megállapodás.

hvg.hu: Mennyire konzekvens a magyar kormány kommunikációja külföldön?

M. J.: A magyar kormány valóban hosszú ideig határozottan vitte azt a vonalat, hogy az ország a piacról finanszírozható. Én is sokszor mondtam ezt korábban, más kérdés, hogy a körülmények úgy alakultak, hogy – bár ma is finanszírozható a piacról az államháztartás – óriási veszélyek és kockázatok vannak. Így kell egy megállapodás az IMF-fel és az EB-vel, ez utóbbit se felejtsük el hozzátenni. Valóban itt is voltak hangsúlyeltolódások, először csak egy elővigyázatossági hitel-megállapodást akartunk kötni, mára kiderült, hogy ebből valószínűleg készenléti hitel lesz.

''Nem határolódtam el Matolcsy Györgytől''
©

hvg.hu: Aminek lesznek feltételei.

M. J.: Feltételek mindig vannak, a sajtó már bőven írt róla, hogy az igazi kondicionalitás az Európai Bizottság részéről jön majd, én azt mondom, ne találgassuk előre, mik lesznek ezek, majd amikor megismerjük őket, akkor komolyan meg kell azokat vizsgálni. De készek vagyunk bármiről tárgyalni, ami nem azt jelenti, hogy minden elfogadható, de nincs olyan kérdés, amire azt mondanánk előre, „szó sem lehet róla!”.

hvg.hu: Azt lehet tudni, hogy az Európai Bizottságnak milyen feltételei lesznek várhatóan: három törvény visszavonását várják, bár most még végzik a törvények elemzését a jegybanktörvény, a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hivatal kapcsán is, de lehet tudni, hogy ezekkel várhatóan bajuk lesz.

M. J.: Valóban, ezeket vizsgálják, de várjuk meg ennek az eredményét, egyébként nagyon pozitív, hogy a Bizottság most már jogi keretek között fogalmazza meg kifogásait. A döntés 17-én megtörténhet, és akkor dőlhet el az is, hogy esetleg indul-e kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen. Lehet, hogy a hazai jog néhány eleme ellentétes a közösségi joggal, ilyenkor az EU ráveszi a tagállamokat arra, hogy változtassanak, vagy megindul az eljárás. Jó néhány ilyen folyik már most is Magyarország ellen, és százszámra más uniós tagállamokkal szemben, az a kérdés, indul-e még újabb.

hvg.hu: De miért nem akarunk megoldást találni ezekre?

M. J.: Nem mondtam, hogy nem akarunk. Akár már az eljárás megindulása előtt egyeztethetünk és változtathatunk…

hvg.hu: Nem úgy tűnik, hogy ezt az utat járja a kormány.

M. J.: Ezt egyáltalán nem mondanám, sőt éppen ellenkezőleg. A magyar kormány célja, hogy lehetőleg megoldást találjon. Az általános preferenciánk az, hogy lehetőleg ne várjuk be a Bizottság döntését. Én is szeretném, hogy a lehető legtöbb esetben találjunk előzetes megoldást. De – bár vannak persze információink nekünk is, hogy a Monetáris Tanács kibővítése, az új alelnök, vagy Simor András fizetése jöhet szóba – nem tudjuk még pontosan, mit fog mondani a Bizottság. Amikor tudni fogom, azonnal megpróbálom orvosolni a problémát.

hvg.hu: Mi az ön politikai mandátuma ebben az ügyben? Ön személy szerint szeretne megegyezni, vagy ez hivatalos kormányálláspont?

M. J.: Az IMF-fel Fellegi Tamás tárgyal, a második és harmadik téma gazdája elsősorban Navracsics Tibor igazságügyi miniszter: valamennyi téma a kormányé. A kormány pedig várja a konkrét érveket és kész azokat komolyan megvizsgálni, meg akar egyezni, ezt ma délelőtt a miniszterelnök úr úgy tudom, külön találkozón magyarázta el a külföldi tudósítóknak. Mégpedig az a szándékunk, hogy a kötelezettségszegési eljárás vége előtt megállapodjunk, bár önmagában egy ilyen nem tragédia. Az eljárás vége az, hogy felszólítanak minket a jogszabálysértés megszüntetésére, és ha ezek után sem teszünk semmit, akkor lehetnek szankciók. Ilyen volt és lesz is még.

''Kétségtelenül van egy kedvezőtlen politikai légkör''
©

hvg.hu: De a Bizottság képviselői is elmondták, hogy minden eszközt igénybe fognak venni. Egy ilyen – végső – eszköz lehet a nekünk szánt kohéziós támogatások felfüggesztése is.

M. J.: Ez a túlzottdeficit-eljárás ügye már, de nagyon-nagyon valószínűtlennek tartom, hogy 2013. január 1-jével felfüggesszék a kohéziós alap kötelezettségvállalásait. Vagyis nem a kifizetéseket, hanem a további vállalásokat. Annyi történt a Bizottságban, hogy ez a túlzottdeficit-eljárás új szakaszba lép Magyarország esetében. Olli Rehn indoklása figyelemre méltó: a probléma az, hogy 2011-ben hiába értünk el egy 3,2 százalékos többletet, ennek jelentős része valóban egyszeri intézkedés volt (e nélkül egyébként 6 százalékra szökött volna fel a hiány). Idénre 3 százalék alatti deficitet jósol az EU is, igaz, ebből 0,9 százalékpontnyi még mindig egyszeri intézkedések hatása lesz – vagyis 4,2 százalékos strukturális egyenlegjavulás van a rendszerben. Ez nem kis dolog, az új uniós szerződés évi félszázalékos javulást vár el. Én azt hittem, ezért a 4,2 százalékért megveregetik a vállunkat. Az igazi fenntartás viszont, hogy az unió 3 helyett 3,25 százalékos hiányt vár 2013-ra – vagyis 0,25 százalékról beszélünk, a 4,2 százalékos javulással szemben, de mindegy, ezen nem érdemes nyilván harcolnunk, úgyis egy teljesen új rendszer lép életbe az éppen a magyar elnökség alatt elfogadott Európai Szemeszter keretében, amikor már minden uniós tagállam költségvetése egyeztetett rendben készül majd el.

hvg.hu: Mennyi időnk van?

M. J.: Márciusban kell bemutatni azokat a programokat, amik meggyőzik Olli Rehnt, hogy nem lesz több a hiány 2013-ban 3 százaléknál. De mondom, ezt amúgy is meg kell tennünk – vagyis már csak ezért sem lesz felfüggesztve a kohéziós alap.

hvg.hu: "Ütnek" minket az EU-ban most?

M. J.: Ütnek, nem ütnek, nyolc éve nagyobb a hiány az elvártnál, ez valóban idegesítő az unióban.

hvg.hu: Nem csak emiatt, általában értettem.

M. J.: Kétségkívül van egy nem túl kedvező politikai légkör. De a Bizottság objektíven és tárgyszerűen igyekszik a dolgokat kezelni – mint történt ez tavaly a médiatörvény esetében is. Hogy emellett egyik-másik lap mit mond, inkább hangulati elem. Nem mondom, hogy irreleváns, mert fontos, de azért az európai intézmények nem ebbe a körbe tartoznak. Én mindig azt mondtam, ha bármi vita van, forduljunk a Bizottsághoz, ott elemzik a kérdést. Emellett lehet diktatúrázni Magyarországgal szemben, ez más műfaj.

hvg.hu: De az milyen, amikor egy ország kormányfője „lenemzetközibaloldaliz” bárkit, aki kritikával illeti a tevékenységét?

M. J.: Azért ebben kétségtelenül a baloldal viszi a prímet. Az Európai Parlamentben is folyik az egyes pártcsaládok versengése. Most is a zöld és a liberális frakció szeretné, hogy függesszék fel a magyar szavazati jogot az Európai Parlamentben.

hvg.hu: Alain Juppét elég nehéz a baloldalhoz sorolni.

M. J.: Alain Juppéről senki nem mondta, hogy baloldali. Ő arról beszélt, hogy problémák vannak, vagy még pontosabban lehetnek Magyarországon, ezt is egy riporteri kérdésre felelte, de azt ő nem mondta, hogy Magyarországon megsértenék az alapvető emberi jogokat. Azóta írtam neki egy levelet, amiben mindent tisztáztunk.

©

hvg.hu: Meddig tarthat ez a „kedvezőtlen politikai légkör” ön szerint?

M. J.: Lezajlott egy másfél éves nagyon gyors és átfogó átalakulás Magyarországon, ahol rengeteg törvényt fogadtunk el. Számomra nem kétséges, hogy szükséges volt, de az is igaz, hogy a tempó növelte a hibaszázalékot is, lehetett volna időnként lassabban, körültekintőbben lépni, időzíteni. Jelentős érdekeket sértettünk, ez is vitathatatlan, alapvetően gazdasági téren. De a lényeg, hogy ez a folyamat lezárult. Most stabilitás, nyugalom, kiszámíthatóság, következetesség kell. Konzultációra is szükség van, egy sor intézménynek el kell kezdenie működni, és bebizonyítani, hogy minden ellenkező híresztelés dacára jól, demokratikusan működnek. Például a bíráink függetlenek. Ha mindez így valósul meg, minden esély megvan, hogy hamarosan megszűnjön ez a légkör, megkössük a megállapodást az IMF-fel és a Bizottsággal, kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárásból. Oldjuk meg a jogi vitákat a Bizottsággal, ahol esetleg ez nem megy, ott bízzuk a bíróságra, és nem kérdés, hogy annak ítéletét végre fogjuk hajtani. Így az indulatok is lehiggadnak majd. Ami a kormányt illeti, erre megvan a készség – az elmúlt hetek nyilatkozatai erre utalnak.

hvg.hu: A korábbiak pedig nem.

M. J.: Én nem tudom, hogy itt van-e valami változás, a lényeg, hogy lezárult egy időszak, és most egy új következik, amit nyugalom kell, hogy jellemezzen.

hvg.hu: Látom, önnél itt az uniós zászló a dolgozószobájában. Orbán Viktornál ott van?

M. J.: Megmondom őszintén, nem tudom biztosan, meg kéne nézni. Úgy látom, egyes ellenzéki politikusok ennek rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak, nem tudom, ez-e a legfontosabb fokmérő, így nem is kommentálnám ezt. Nálam itt van, odahaza is van az íróasztalomon egy kis uniós zászló, amit még 1991-ben kaptam. Tudom, hogy egyesek megkérdőjelezik Orbán Viktor európai elkötelezettségét, pedig ennek nincs semmi alapja, ő az integráció híve.

hvg.hu: Mi volt az a zavar Brüsszelben a decemberi csúcson, amikor egy fél napig mindenki azt hitte, mi kimaradunk a megegyezésből?

M. J.: Az történt, hogy még ment a meccs, amikor valaki félidőben kiszaladt, és bemondta a végeredményt. Pedig még szó sem volt arról, ki fog csatlakozni, ki nem. Mi is azt mondtuk, amit nyolc másik tagállam, hogy megkérdezzük a parlamentünket.

hvg.hu: Ön szerint le kellene mondania Schmitt Pálnak a plágiumügye miatt?

M. J.: Ebben az ügyben még a kérdést is óvatosan kell feltenni. Nyilván végére kell járni a dolognak, de köztársasági elnök úr állítja, hogy nem plagizált, én megbízom a szavaiban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Martonyi: "nagyon komolyan fogjuk venni", amit az EU mond

Teljesen kizártnak nevezte az államcsőd lehetőségét Martonyi János egy osztrák lapnak adott, az újság honlapján csütörtökön közzétett interjúban. A külügyminiszter kijelentette, biztos benne, hogy eredményre vezetnek a tárgyalások az IMF-fel és megoldásra törekszenek az Európai Bizottság által kifogásolt törvényekkel kapcsolatban is. "A bizottság elemzését és következtetéseit nagyon komolyan fogjuk venni" - mondta.

MTI Itthon

Emberi jogi megbízottat küld Magyarországra a német kormány

Látogatást tesz Magyarországon január 16-18. között Markus Löning, a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja, hogy a helyszínen tájékozódjon a magyarországi politikai és emberi jogi helyzetről - közölte pénteken a német külügyminisztérium.

Kósa András Itthon

Kósa Lajos: "csak hosszabb távon lehet megítélni" a "gazdasági szabadságharc" hasznát

Elképzelhető, hogy amit a költségvetés a különadókkal, a "gazdasági szabadságharccal" nyert, azt elveszítette a gyenge forint, a magas jegybanki alapkamat, az államkötvények megemelkedett hozama miatt. Ezt azonban csak hosszabb távon lehet megítélni, de az országnak mindenképpen le kellett térnie a korábbi kormányok által követett útról - mondta a hvg.hu-nak Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint azért büntetik a kormányt, mert nekiment az európai status quónak, a kormányellenes tiltakozások pedig hiteltelenek, mert olyanokat kérnek számon a Fideszen, amit az előző kormányokon nem.

hvg.hu Itthon

Minden eszközzel sakkban tartaná Orbánékat az EU

A teljes diplomáciai ellehetetlenülés fenyegeti Magyarországot, az év elején eddig soha nem látott módon bírálták az Orbán-kormányt, miközben Fellegi Tamás nyilvános kapitulációja sem volt elég ahhoz, hogy megnyugtassa a befektetőket. Az EU több fronton is vizsgálódik, kötelezettségszegési eljárás indul várhatóan az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszüntetése miatt. A hvg.hu-nak azt írta az uniós alapjogi biztos irodája: az EU minden eszközzel igyekszik kikényszeríteni az alapjogok érvényesülését.