szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Minden megtárgyalható" - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter abban az interjúban, amely kedden jelent meg a Guardian című brit napilapban. A lap szerint a külügyminiszter a Matolcsy György által az IMF ellen intézett támadásoktól elhatárolta magát.

A magyar külügyminiszter szerint az IMF-fel "a lehető leghamarabb megállapodásra akarunk jutni". A Guardian a cikkben felvázolta a magyar jegybank függetlensége ügyében az IMF-fel és az EU-val kialakult vitát, közölve, Orbán Viktor vasárnap azt mondta: nem lát okot az új jegybanktörvény módosítására.

A Guardian szerint a külügyminiszter kijelentette, hogy a kormánya által "húsz hónap alatt elfogadott több mint 350 törvény nem mindegyike felel meg feltétlenül az európai jognak". De - mint mondta - Magyarország igazságtalan bírálatokat kap azoktól, akik azt állítják, hogy Orbán diktátor, és Magyarországon leépülőben van a demokrácia. Martonyi János azt mondta, a külföldi sajtónak nyilatkozva igyekszik mindent megtenni, hogy javítsa Magyarországnak az elmúlt hetekben mélypontra jutott nemzetközi reputációját. "El kell magyaráznunk, helyre kell tennünk az igazságtalan és tényszerűen hibás dolgokat" - szögezte le.

A lap szerint - Prőhle Gergelynek, egyik legközelebbi munkatársának egyik karácsony előtti interjúja kapcsán - Martonyi elismerte, hogy a magyarok időnként hajlamosak ellenségként lefesteni Európát, miközben nem foglalkoznak saját hibáik feltárásával. "Magunkba is kell néznünk" - mondta. Arra a kérdésre, nem bánja-e a magyar kormány, különösen pedig a gazdasági minisztere, Matolcsy György részéről hangoztatott erős IMF-ellenes retorikát, Martonyi elhatárolta magát kollégájától - írta a lap. "Én sohasem használtam ellenséges vagy gyűlölködő szavakat az IMF-fel szemben" - mondta. Meggyőződését fejezte ki, hogy a világnak szüksége van a Nemzetközi Valutaalapra.

Martonyi János és Matolcsy György az NGM külpiaci értekezletén, 2011. júliusában
©

Martonyi úgy véli, kormányának kötelessége meghallgatni úgy a nemzetközi megfigyelők panaszait, mint a budapesti Opera előtt múlt hétfőn ellene tüntető tízezrek hangját. Hibának tartja ugyanakkor, hogy az ellenzéki képviselők nem hajlandóak részt venni a parlamenti munkában, s ehelyett "az utcán politizálnak". "Nem szabad elfelejteni, hogy politikai családunk, ha akarja, tízszer annyi embert tud az utcára vinni, mint ők" - mondja. "De mi ezt nem akarjuk. Szerintünk nem ez a módja a demokratikus párbeszédnek, (a versengés) hogy ki tud több embert az utcára küldeni."

A Guardian ennek kapcsán felidézi, hogy a Népszabadság értesülése szerint a Fidesz vezetése egy "erőt demonstráló" nagygyűlésre készül Orbán februári évértékelője alkalmából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

SZFE: Kiderült, kik indítanak osztályt, Vidnyánszky Attila is rajta van a listán

SZFE: Kiderült, kik indítanak osztályt, Vidnyánszky Attila is rajta van a listán