szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egri szocialista önkormányzati képviselők már készülnek Schmitt Pál „fogadására”, míg a Dobó István Gimnázium vezetése arra kérte a diákokat, jöjjenek ünneplőben. A plágiumbotrányba keveredett köztársasági elnök stábja az utolsó pillanatban módosított Schmitt – hétfőn még fixnek gondolt – programján.

Nem akarta megzavarni vizsgaidőszakban az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatóit az új alaptörvényről szóló előadásával Schmitt Pál – legalábbis ezzel indokolta az intézmény vezetése a diákoknak írt levelében azt, hogy az eredeti tervekkel ellentétben miért nem élvezhetik a köztársasági elnök társaságát. Azzal persze a Köztársaság Elnöki Hivatal korábban is tisztában lehetett, hogy januárban is tart a vizsgaidőszak, és információink szerint a főiskolán tervezték is, hogy "hallgatókat toboroznak" az eseményre.

Valószínűbb magyarázat a távolmaradásra az, hogy a köztársaság első embere a doktori disszertációját érintő plágiumbotrány kirobbanása óta inkább kerüli a nyilvánosságot. Korábbi országjárásain az elnök kifejezetten kereste az alkalmakat, hogy fiatalokkal, egyetemistákkal, középiskolásokkal találkozzon, így tett Veszprémben is. Schmitt Pál sajtóstábja hétfőn megtiltotta az újságíróknak, hogy a Sándor-palotában kérdéseket tehessenek fel neki, az 1992-ben megírt egyetemi értekezésével kapcsolatos vádakról pedig azóta kizárólag az állami rádió riporterének beszélt szerda reggel a Kossuth rádióban, ám az interjúban sem tudta érdemben cáfolni a hvg.hu állításait.

Fotógalériánk a tüntetésről - kattintson a képre!
©

A SOTE vezetése az interjút megelőző délután közölte, hogy tényfeltáró bizottságot hoznak létre a plágiumügy kivizsgálására, Bazsa György a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke azt mondta a hvg.hu-nak, csak egyféleképpen lehet megnyugtatóan tisztázni az ügyet: „ha szakemberek összevetik egymással Schmitt Pál dolgozatát és azt a bolgár disszertációt, ami a doktori értekezés felhasznált irodalomjegyzékében is szerepel. (...) Ezt véleményem szerint ebben az ügyben nem lehet megspórolni; ha valaki a SOTE rendelkezésére bocsátja a bolgár tudományos munkát, az egyetem nem bújhat ki a vizsgálat alól” – mondta a hvg.hu-nak Bazsa György.

Az utolsó pillanatban

A köztársasági elnök csütörtöki egri látogatásának időközben megváltoztatott programja még szerda délelőtt sem volt végleges. Merthogy az eredeti program – amelyről hétfőn adott hírt a városi televízió – szerint Schmitt Pál csütörtökön a városi és megyei képviselőkkel vesz részt egy ünnepi közgyűlésen, majd innen megy előadást tartani a főiskolára (ezt a programot mondta le kedden), ezután találkozik egy helyi kézművessel, majd ellátogat a ZF Kft.-hez. Az elnök felesége, Makrai Katalin eközben a Balassi Bálint Általános Iskolában ad át sportszereket – és információink szerint szintén találkozik egy helyi kézművessel.

Az elnök Komáromban: Schmitt Páltól bizonyára most is sokan kérdeznének
©

Az egri városházán azt közölték lapunkkal, hogy a programot megosztva szervezik a megyei közgyűléssel, és vannak még nyitott pontok. Kérdésünkre, hogy szerepel-e a programban olyan elem, hogy a vendég sétát tesz a belvárosban, vagy egri polgárokkal találkozik, azt a választ kaptuk, hogy kifejezetten ilyet senki nem tervezett egyelőre, de a helyszínek közül több közel fekszik egymáshoz, így akár át is sétálhat Schmitt Pál.

Ünneplőbe öltözve

A Köztársasági Elnöki Hivatal ugyanakkor a hvg.hu megkeresésére szerda délelőtt közölte, hogy egyelőre még nem állt össze az egri program, ám úgy tudjuk, az államfő reggel az ünnepi közgyűlésre mindenképp elmegy. A sajtó munkatársai közül információink szerint csak azok mehetnek majd be az épületbe, akik akkreditálják magukat és a reggel 9 órakor kezdődő esemény előtt másfél órával már bent lesznek. Információnk szerint az államfő az Eger melletti Demjénen ebédel, utána pedig sajtótájékoztatót tart, amelyen azonban nem lehet majd kérdezni őt.

Úgy tudjuk, Schmitt Pál „fogadására” a helyi szocialista képviselők is készülnek a közgyűlés épülete előtti téren, így az sem kizárt, hogy tüntetők várják majd az államfőt. Információnk szerint a közgyűlés után Schmitt a főiskolára megy, ahol csak az intézmény vezetőjével találkozik, majd utána a Dobó István Gimnáziumban tart "rendhagyó osztályfőnöki órát". Állítólag a gimnázium arra kérte a diákokat, hogy csütörtökön ünneplőben menjenek iskolába. Megkeresésünkre a gimnázium titkárságán elmondták: valóban szó van arról, hogy Schmitt Pál hozzájuk látogat, de még ők sem tudják, hogy biztosan így lesz-e.

A hvg.hu cikkei a plágiumbotrányról itt olvashatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megszólalt Schmitt: szerinte nem történt plagizálás

Az akkori szabályozás szerint megengedhető volt, hogy a kisdoktori dolgozathoz felhasznált szakirodalmat ne oldalanként, hanem egyben, a dolgozat végén tüntessék fel, így nem áll meg az ügyben a plágiumvád - ezt mondta Schmitt Pál szerda reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A köztársasági elnök szerdán szólalt meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy múlt szerdán kirobbant a plágiumügy. Elmondta: reméli, tisztázni tudja magát a vádak alól. Az ügy esetleges következményeiről nem volt szó a műsorban.

hvg.hu Itthon

Schmitt nem beszél az egri főiskolásokhoz, de osztályfőnökit azért tart

Eredetileg az egri Eszterházy Károly Főiskolán tartott volna az Alaptörvényről előadást a hallgatóknak Schmitt Pál, de ezt lemondta arra hivatkozva, hogy nem akarja megzavarni a vizsgaidőszakot és a felkészülést. A szintén egri Dobó Gimnázium honlapja szerint a főiskola helyett náluk tart majd rendhagyó osztályfőnöki órát az államfő.

hvg.hu Itthon

Plágiumbotrány: "Nem bújhat ki a SOTE a vizsgálat alól"

A SOTE vizsgálatát sürgette Schmitt Pál plágiumgyanús doktorija miatt a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke. Bazsa György azt mondta a hvg.hu-nak, az egyetem ebben az ügyben nyilatkozatokra alapozva tette közzé korábbi állásfoglalását, amely szerint nincs szükség semmilyen vizsgálatra. Nikolaj Georgiev saját kutatótársának, a lapunk által megkérdezett Hristo Meranzovnak soha nem említette, hogy valaha is együtt végeztek volna tudományos tevékenységet Schmitt Pállal.

hvg.hu Itthon

Schmitt Pál színre lépett, de hallgatott - videó

Először állt sajtónyilvánosság elé Schmitt Pál a plágiumügy kirobbanása óta, de kérdezni nem lehetett tőle. Az államfő a Sándor-palotában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárává nevezte ki Csizmadia Norbertet. Videó.

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták