szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A SOTE vizsgálatát sürgette Schmitt Pál plágiumgyanús doktorija miatt a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke. Bazsa György azt mondta a hvg.hu-nak, az egyetem ebben az ügyben nyilatkozatokra alapozva tette közzé korábbi állásfoglalását, amely szerint nincs szükség semmilyen vizsgálatra. Nikolaj Georgiev saját kutatótársának, a lapunk által megkérdezett Hristo Meranzovnak soha nem említette, hogy valaha is együtt végeztek volna tudományos tevékenységet Schmitt Pállal.

„A SOTE nem bújhat ki a vizsgálat alól Schmitt Pál doktori értekezésének ügyében” - mondta a hvg.hu-nak a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke, Bazsa György. A hvg.hu január 11-én hozta nyilvánosságra, a köztársasági elnök 1992-ben a Testnevelési Egyetemen elbírált doktori disszertációja szinte teljes egészében egy bolgár sportkutató öt évvel korábbi tudományos munkájának átvétele.

A cikk megjelenése után a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében azt írta, az államfő és a bolgár Nyikolaj Georgiev baráti kapcsolatot ápoltak és egy forrásból írták meg disszertációjukat. A Semmelweis Egyetem dékánja pedig közleményben tudatta, semmilyen vizsgálatot nem talál indokoltnak. Hétfőn délután azonban a SOTE közleményt adott ki: eszerint a rektor felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgáló bizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

"Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - állt Tóth Miklós közleményében. A dékán tájékoztatása szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.

Nem lehet nyilatkozatokra hagyatkozni

Bazsa György - aki korábban szocialista politikus volt - viszont azon a véleményen van, hogy egy ilyen ügyben nem lehet nyilatkozatokra hagyatkozni. „Az ügyben nyilatkozatháború folyik, elhangzanak érvek pro és kontra; világos, hogy a SOTE is csak ezekre a kijelentésekre támaszkodott, amikor meghozta ezt az állásfoglalást, márpedig ez egy szakmai-tudományos ügy, amit nem lehet sajtónyilatkozatok alapján elbírálni” - mondta a MAB elnöke. Bazsa György már a plágiumügy kirobbanása napján is azt mondta, a hvg.hu által közzétett dokumentumok szerint "alapos a gyanú", hogy plágium történt.

A Debreceni Egyetem tanára szerint csak egyféleképpen lehet megnyugtatóan tisztázni az ügyet: „ha szakemberek összevetik egymással Schmitt Pál dolgozatát és azt a bolgár disszertációt, ami a doktori értekezés felhasznált irodalomjegyzékében is szerepel”. „Ezt véleményem szerint ebben az ügyben nem lehet megspórolni; ha valaki a SOTE rendelkezésére bocsátja a bolgár tudományos munkát, az egyetem nem bújhat ki a vizsgálat alól” - mondta a hvg.hu-nak Bazsa György.

Senki nem emlékszik közös munkára

A hvg.hu megkereste Hristo Meranzovot, aki társszerzőként jegyzi Georgievvel az 1985-ben megjelent Az olimpiai program elemzése című tanulmányt, amelyből a jelek szerint Schmitt Pál egy oldalt szintén átvett forrásmegjelölés nélkül. Hristo Meranzov ezzel kapcsolatban azt közölte, nem tudja megítélni, ebben az esetben mi történt pontosan, de őt az egész történet nagyon meglepte, mert „nem ilyen embernek ismerte meg annak idején Schmitt Pált”.

A közös munkát a bolgár állami tévé tudósítása is bemutatta; a műsorban Meranzov arról beszélt, hogy ennek alapján készült később Georgiev 1987-es disszertációja is. Az egykori súlyemelő azt is elmondta lapunknak, Georgiev jó barátja volt, és soha nem említette, hogy Schmitt Pállal közös kutatáson dolgoznának, illetve azt sem, hogy Schmitt Pál engedélyt kért volna tőle/tőlük, hogy bármilyen saját kutatáshoz felhasználhasson az ő tanulmányaikból.

Malina Georgiev, Nikolaj Georgiev lánya szintén arról beszélt lapunknak, édesapja sosem említette egy szóval sem, hogy együtt dolgozna Schmitt Pállal. „Apám biztosan elmondta volna, ha ez így lenne, de sosem mondta. Egész egyszerűen nem tudom ezt elképzelni. Már megbocsásson, de ez egész egyszerűen képtelenség” - mondta Malina Georgiev.

Szijjártó Péter egyébként „bulvárkacsának” minősítette az egész történetet, majd Giró-Szász András kormányszóvivő beszélt arról az ATV-n, hogy „a kormánynak minden körülmények között ki kell állnia a köztársasági elnök mellett”.

Az interneten ugyanakkor számos petíció kering már arról, hogy a SOTE indítson vizsgálatot. Maga Schmitt Pál a plágiumügy kirobbanása óta szervezett első nyilvános hazai szereplésén hétfőn nem beszélt a sajtónak; vélhetően szerdán, az MR1 Kossuth Rádiónak adott interjújában beszél majd doktorijáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tossenberger Adél Itthon

„Főbenjáró bűn”: Schmitt a mai rendszeren nem csúszna át

Ha száz százalékosan beigazolódna, hogy Schmitt Pál valóban plagizált doktori disszertációjának megírásakor, ma szakdolgozatként sem menne át a rendszeren az írása: a megrovástól a kicsapásig több verzióval is számolhatna. Bár nem mindenhol veszik egyformán szigorúan a helyesírási hibákat a diplomamunkáknál, egyes felsőoktatási intézményekben nagy valószínűséggel e rostán sem csúszna át az államfő.

hvg.hu Itthon

Petíciót nyújtottak be a Schmitt-botrány miatt

A doktori címet illető plágiumgyanú kivizsgálásáért nyújtott be petíciót egy zömében történészekből álló csoport a Semmelweis Egyetem rektorának, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, illetve az MTA elnökének.

MTI / hvg.hu Itthon

Szijjártó: gyanús a Schmitt-ügy időzítése

A miniszterelnök szóvivője szerint meglehetősen furcsa az időzítése a Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben felmerült plágiumgyanúnak. A TV2 hétfő reggeli műsorában Szijjártó Péter megismételte véleményét, hogy a Schmitt-ügy "bulvárkacsa".

M. László Ferenc Itthon

"A kutyát sem érdekelné, hogyan doktorált le" - a bíráló a Schmitt-ügyről

Nem változtatta meg véleményét Schmitt Pál dolgozatáról a hvg.hu által nyilvánosságra hozott ügy, ma is "alapos, tanulságos" munkának tartja a jelenlegi államfő 1992-ben született kisdoktori dolgozatát az egyik bíráló, Kertész István. Az ókortörténész professzor hihetőnek tartja az államfő hivatalának álláspontját, és "polgári lelkiismerete berzenkedik" a Schmitt ellen indult "politikai támadásoktól". Azt viszont elismerte, hogy ő soha nem tulajdonítaná el kollégái kutatási eredményeit. Állítja: húsz évvel ezelőtt jóhiszeműen járt el, mert az egyetem rektora és a dolgozat másik bírálója meggyőzte, hogy a disszertáció megfelel az intézmény támasztotta feltételeknek.

hvg.hu Itthon

Hoffmann Rózsáék nem mondanak semmit Schmitt-ügyben

Nem kíván állást foglalni Schmitt Pál plágiumgyanús disszertációjával kapcsolatban a Hoffmann Rózsa vezette közoktatási államtitkárság, amely tavaly ősszel főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét hívta fel arra, hogy bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát.

Kapcsándi Dóra Itthon

Schmitt dossziéjában már ott a bejegyzés a plágiumügyről

A fokozatot kiadó egyetemre, illetve az államfőt jelölő pártra, a kormányra és a Köztársasági Elnöki Hivatalra vet rossz fényt Schmitt Pál plágiumügye – mondta a hvg.hu-nak Balázs Péter volt külügyminiszter, egykori diplomata. Szerinte már minden nagykövet lejelentette országának az esetet, Schmitt dossziéjában már mindenhol ott a bejegyzés a botrányról.

hvg.hu Itthon

Schmitt Pál színre lépett, de hallgatott - videó

Először állt sajtónyilvánosság elé Schmitt Pál a plágiumügy kirobbanása óta, de kérdezni nem lehetett tőle. Az államfő a Sándor-palotában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárává nevezte ki Csizmadia Norbertet. Videó.

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly