szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az akkori szabályozás szerint megengedhető volt, hogy a kisdoktori dolgozathoz felhasznált szakirodalmat ne oldalanként, hanem egyben, a dolgozat végén tüntessék fel, így nem áll meg az ügyben a plágiumvád - ezt mondta Schmitt Pál szerda reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A köztársasági elnök szerdán szólalt meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy múlt szerdán kirobbant a plágiumügy. Elmondta: reméli, tisztázni tudja magát a vádak alól. Az ügy esetleges következményeiről nem volt szó a műsorban.

A hvg.hu múlt szerdán írta meg, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Cikkünk megjelenése után kiadott közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) „a leghatározottabban visszautasította” a plágium vádját. Mint írták, az államfő és a bolgár sportkutató személyesen is jól ismerték egymást, az államfő részt vett Georgiev több munkájának elkészítésében és közös forrásból dolgoztak. Másnap a bolgár sportkutató lánya a hvg.hu-nak azt mondta: kizárt, hogy édesapja társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban.

Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke múlt héten az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: vizsgálatra van szükség annak kiderítésére, hogy valóban koppintotta-e doktori dolgozatát Schmitt Pál.

Schmitt Pál az MR1-Kossuth Rádióban
©

Az államfő a 180 perc című műsorban szerda reggel azt mondta, „meg kell nézni a magyar értelmező kéziszótárt”, mert szerinte ebben az esetben nem lehet plágiumról, vagyis szellemi tulajdon ellopásáról beszélni, 1992-es kisdoktori dolgozata végén hivatkozott ugyanis a felhasznált szakirodalomra. A köztársasági elnök szerint az akkori szabályozás megengedte, hogy a kisdoktori dolgozatokban lábjegyzetben, oldalanként ne szerepeljen minden forrás, elég volt, ha a dolgozat végén, egyszerre sorolták fel a felhasznált irodalmat.

Schmitt Pál szerint az akkori Testnevelési Egyetem tanácsa nevezett ki mellé opponenseket és konzulenst, egyik szakembert sem ő jelölte, és mindannyian rendben találták formailag a dolgozatot, így a források feltüntetését is. Összesen 21 forrást használt fel a munkájához, amelyben 30-35 oldalon saját következtetéseket von le a témában - tette hozzá. Az államfő beszélt arról is, hogy a kisdoktori disszertációért semmilyen anyagi kompenzációt nem kapott, az opponenseknek sem adtak honoráriumot, mivel társadalmi munkát végeztek.

Nikolaj Georgiev néhai bolgár sportkutatóról Schmitt Pál azt mondta a műsorban: már akkor ismerték egymást, amikor Lausanne-ban dolgoztak. Állítása szerint jelezte neki, hogy a könyvét szeretné egy kisdoktorihoz felhasználni, és örült ennek. Ugyanakkor a dolgozat megírásában nem segítette – mondta még az interjúban.

©

A köztársasági elnök a múlt héten kirobbant botrány után először hétfőn lépett a nyilvánosság elé: a Sándor-palotában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárává nevezte ki Csizmadia Norbertet, sok újságíró volt az eseményen, de kérdéseket akkor nem lehetett feltenni az államfőnek.

A Testnevelési Egyetem jogutódjától, a Semmelweis Egyetemtől kedden közölték, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre Schmitt Pál kisdoktorijának "tanulmányozására”. Az államfő a vizsgálattal kapcsolatban szerda reggel azt mondta: szeretné, ha pont kerülne az ügy végére, és reméli, tisztázni tudja magát a vád alól, amely mögött egyébként rosszindulatot lát.

A szerdai reggeli rádióinterjúban nem volt szó a plágiumügy esetleges következményeiről. Schmitt Pál arról sem beszélt, miért csak egy hét után szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt.

A hvg.hu cikkei a plágiumbotrányról itt érhetők el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?