szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fia halálának minden részletével tisztában akar lenni Fehér Sándorné Tereza, a Costa Concordia óceánjáró balesetében elhunyt zenész, Fehér Sándor édesanyja, aki a Népszabadságnak adott interjút. Fiát szerdán délután kettő órakor helyezik örök nyugalomra a kispesti temetőben.

Tudnom kell, hogyan halt meg a fiam - nyilatkozta a Népszabadságnak Fehér Sándor édesanyja. Az olasz partoknál három hete balesetet szenvedett hajón zenészként dolgozó férfi holttestét akkor találták meg a fedélzeten, amikor családja már a baleset olaszországi helyszínére érkezett. Az édesanya elmondta, fia hatalmas ütést kaphatott, a bal halántékától a feje hátuljáig vezetett egy repedés. "Emiatt halt meg, mert a vérnyomok még akkor is ott voltak rajta, vagyis biztosan nem került vízbe” - tette hozzá.

Az azonosítás után az asszony beszélt Sándor két zenésztársával, így tudja rekonstruálni fia utolsó óráit. Amikor a hajó január 13-án éjszaka zátonynak ütközött, Fehér Sándorék már játszottak. A lámpák kialudtak, így mindenkit visszaküldtek a kabinjába, arra hivatkozva, hogy megsérült egy generátor, és a javítása időbe kerül - meséli az anya. Mint a hatósági vizsgálatokból kiderült, ekkor már elárasztotta a gápházat a víz. Sándor és két zenésztársa a hajó első szintjén lévő kabinban volt, amikor újra, már erősebben megdőlt a hajó, ezt követően - ez több mint egy órával az ütközés után volt - adták ki a riasztást, hogy el kell hagyni a hajót. Az olasz hatóságok szerint ha a kapitány nem késlekedik az evakuálás elrendelésével, mindenki megmenekülhetett volna a hajón.

Nagyítás-fotógalériánk a Concordiáról - kattintson a képre!
©

Az asszony úgy tudja, ekkor fia és két zenésztársa elindultak arra a pontra, amit a vészhelyzeti „forgatókönyvben” kijelöltek számukra. Több száz ember zsúfolódott össze a folyosókon, hogy eljussanak a mentőcsónakokig, sokan pánikba estek, lökdösődtek, sírtak, kiabáltak – idézi Fehér Sándorné Terezát a Népszabadság. Fia nem esett pánikba: amikor kiderült, hogy nincs elég, gyerekeknek való mentőmellény, elindult, hogy keressen néhányat. Később segített is nekik felhúzni a mellényeket, nyugtatta a kicsiket.

Sándor és zenésztársai útjai elváltak, mivel neki az ötödiken, a többieknek a negyediken volt a kijelölt helye. Az ezt követő események azonban tisztázatlanok az asszony számára. "Olvastam olyan híreket, hogy a hegedűért ment vissza, s ekkor kapta a halálos sebet valamelyik elszabadult tárgytól, de szerintem ez nem igaz. Pontosan tisztában volt a veszélyekkel, akármennyire is szerette a hangszerét. Inkább azt hiszem, nem valamiért, hanem valakiért ment vissza a hajótestbe" - mondta Fehér Sándorné, aki arról sem kapott információt, hogy mikor, milyen helyzetben és hol találták meg fia holttestét. Az anya ügyvédet akar fogadni, ám mint mondja, nem kártérítést akar, hanem információkat. "Látni akarom a hajó kameráinak felvételeit, az összes dokumentumot, ami segíthet kideríteni, mi történt az utolsó pillanatokban" - mondta.

A 38 éves korában elhunyt Fehér Sándort szerdán 14 órakor, édesapja mellett helyezik végső nyugalomra a kispesti temetőben.

A hajóbaleset nyomán eddig tizenhét ember holttestét találták meg, tizenhatot tudtak közülük azonosítani, és további tizenötöt keresnek még a hajótestben. A keresést azonban az oldalán fekvő hajó deformálódása miatt és a búvárok megóvása miatt csak a hajótest vízből kiemelkedő részén folytatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben