szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Furcsa kivétel Budai Gyula az állami vezetők között: rá nem vonatkoznak azok az előírások, amelyek kikötik, hogy a képviselőként is tevékenykedő tisztségviselők csak a minimális tiszteletdíjra jogosultak. Nem vonatkozik az elszámoltatási kormánybiztosra az Orbán Viktor által meghatározott fizetési plafon sem. Miközben a kormánytól szolgálati autót kap, 626 ezer forintos költségtérítését is felveheti. A joghézagoknak köszönhetően Budai az egyik legjobban kereső honatya, aki évente több mint 26 milliót visz haza.

„Egyedül rám nem vonatkozik” – magyarázta szűkszavúan a hvg.hu-nak Budai Gyula, hogy szerinte őt miért nem érinti az egyes állami vezetők és országgyűlési képviselők fizetésének felső határt szabó, tavaly elfogadott előírás.

A parlament honlapján szerdán nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozata szerint az elszámoltatási és a korrupció-ellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos tavaly több mint kétmillió forintot keresett havonta. Az Országgyűléstől és a kormánytól kapott javadalmazása összesen 2,23 milliót tett ki, ami nem felelt meg a miniszterelnöki – még a kormányalakítás után megfogalmazott, kormányzati fizetések leszorítását célzó - elvárásnak, és ellentétben áll azzal a törvénnyel is, mely 2011 júniusától leszorította az egyes, kormányzati feladatokat vállaló képviselők tiszteletdíját.

Budai Gyula 2010-ben is az egyik legjobban kereső képviselő volt. A HVG-nek a vagyonnyilatkozatok alapján tavaly márciusban készült jövedelemlistáján a kormánybiztos a nyolcadik volt. Olyanok előzték meg, mint a cégétől 2010-ben 107 milliós osztalékot kapó Gyurcsány Ferenc, az ügyvédi irodájától évi 51 milliós osztalékot kapó, a zuglói polgármesteri hivataltól havi 763 ezer forintot húzó Papcsák Ferenc, vagy a miniszterelnöki fizetését és a képviselői alapdíját is megkapó Orbán Viktor.

Áttörték Orbán plafonját

A kormánybiztos nem kívánta részletesen megindokolni, miért gondolja úgy, hogy az állami vezetők fizetését limitáló törvény előírásai őrá miért nem vonatkoznak. Azt mondta, olvassuk el a Népszabadságnak tavaly adott nyilatkozatát. A napilap a törvény hatálybalépése után, szeptemberben írt arról, hogy Budai Gyula továbbra is a 231 ezer forintos képviselői alapdíj több mint kétszeresét veszi fel a parlamenttől, holott egy júniusban kihirdetett törvény szerint az egyes kormányzati posztot is betöltő képviselők legfeljebb az alapdíjat kaphatják. A kormánybiztos a hvg.hu-nak szerdán mindössze annyit mondott, rá azért nem vonatkozik ez, mert egyéni országgyűlési képviselő.

Budai Gyula - menedzserfizetésért számoltat el
©

Vagyonnyilatkozata szerint Budai 2011-ben havi 997 ezret kapott kormánybiztosként. Képviselői tiszteletdíja 498 ezer volt, mert két parlamenti bizottsági tagsága után is kap pótlékot, ráadásul ezek közül az egyik, az alkotmányügyi testület kiemelt bizottságnak számít, ahol a tagoknak 162 ezer forinton felül további 20 százaléknyi (46 ezer forintos) kiegészítő pótlék jár. Ezen felül a fővárostól 230 kilométerre fekvő Nagykállót képviselő fideszes politikus 626 ezer forintnyi választókerületi pótlékot (utazási költségtérítést) és 115 ezer lakhatási támogatás kap, így jön ki a havi 2,237 milliós fizetése. Budai 2010 májusa óta hétszer szólalt fel, és öt önálló indítványt terjesztett a parlament elé.

Ez az összeg 2010-ben és tavaly is meghaladta azt az összeget, amit Orbán Viktor a takarékoskodásra hivatkozva kívánatosnak tartott. A miniszterelnök a kormányra kerülése után meghirdetett első akcióterv 19. pontjában kötötte ki, hogy a költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós – a jegybankelnökre is kiterjedőfizetési plafont vezet be a kabinet.

A képviselői vagyonnyilatkozatok tavalyi nyilvánosságra hozatala után derült ki, hogy mind a miniszterelnöki biztosként dolgozó Szijjártó Péternek, mind a 2010 novemberében kinevezett Budainak kétmillió felett van a fizetése. Ezt követően terjesztette be a miniszterelnök szóvivője azt a törvényt, amely előírta, hogy az egyes kormányzati posztot betöltő képviselőknek csak az alapdíj jár.

Lefelejtették a listáról

Budai Gyulának abban igaza van, hogy rá nem vonatkozik a törvénynek ez a passzusa, ám abban téved, hogy csak rá nem. A Szijjártó által beterjesztett tervezet ugyanis a limitált fizetésű állami vezetők felsorolásból kihagyta a kormánybiztosokat. De a törvény nemcsak róla, hanem a miniszterelnöki megbízottról is megfeledkezett. Bár a kilenc kormánybiztos közül egyedül Budainak van parlamenti mandátuma, nem azért nem vonatkozik rá a törvény, amire a hvg.hu-nak hivatkozott – hogy ő egyéniben szerzett 2010-ben mandátumot –, ugyanis a Szijjártó által beterjesztett jogszabály nem tesz különbséget egyéni és pártlistás képviselő között.

Selmeczi a másik kivétel

Nemcsak Budaira, hanem a nyugdíjügyekért felelős Selmeczi Gabriellára sem vonatkozik az előírás, ő így 163 ezerrel többet vesz fel a parlamenttől, mint amit a törvény előír, ugyanakkor 236 ezres költségtérítést és 115 ezres lakhatási támogatást is kap. Azt viszont nem tudni, hogy miniszterelnöki megbízottként mennyit keres, mert ezt nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. A vonatkozó jogszabály szerint a miniszterelnöki megbízott legfeljebb 997 ezer forintot kereshet, a Selmeczi fizetésére vonatkozó kérdésünkre a cikkünk megjelenéséig a miniszterelnökség nem válaszolt.

 

A törvény listáján szereplő, parlamenti mandátummal is rendelkező 14 kormányhivatalnok, 21 államtitkár és 5 miniszter, illetve a miniszterelnöki biztosként tevékenykedő Szijjártó Péter betartja az előírásokat. Mindegyikük csak a 231 ezer forintos alapdíjat kapja az Országgyűléstől, sem a költségtérítésüket, sem a lakhatási támogatást nem veszik fel.

Budait és Selmeczit annak ellenére hagyták ki a felsorolásukból a törvénytervezet szerzői – Szijjártó Péter és a fideszes parlamenti képviselő, Ágh Péter –, hogy a javaslat egyébként említi a kormánybiztosokat és a miniszterelnöki megbízottakat is. Ám az ő esetükben csakis azt kötötték ki, hogy a parlamenttől kapott választókerületi pótlékukat csökkenteni kell, ha a kormánytól is kapnak költségtérítést.

Már a külön sofőr is jár neki

Az állami vezetők juttatásairól szóló, 2010-es kormányrendelet szerint a kormánybiztosok szolgálati autóra jogosultak. Budai a hvg.hu-nak azt mondta, használ egy szolgálati autót, de erre nincs megállapítva külön keret, azaz nem kap külön fix költségtérítést vagy költség általányt, hanem az állam állja a benzinköltséget. Így a Szijjártó beterjesztette törvénynek az a része sem vonatkozik rá, amely előírja a parlamenti választókerületi pótlék csökkentését (azaz a kormánytól kapott költségtérítés levonását a parlamenti választókerületi pótlékból).

Kormányflotta - választhat autót és sofőrt
©

Az említett kormányrendeletet tavaly december 28-án módosították, további kedvezményeket biztosítva a kormánybiztosoknak. Míg tavaly a személyzeti politikáért felelős miniszternek, Navracsics Tibornak volt mérlegelési lehetősége, hogy kiutalja-e a szolgálati autót, az új előírások szerint a kormánybiztosoknak kötelezően jár az állami gépkocsi, sőt, még sofőrt is biztosítani kell számukra. A rendelet szerint a szolgálati autót hivatalos és magáncélú utazásra egyaránt igénybe vehetik. (A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) legutóbbi kimutatása szerint – amely nem tartalmazza személyekre lebontva a benzinköltséget – november 1. és december 15. között 14,8 milliót költött a szolgálati autókra a tárca. A jogszabályok szerint a KIM-ben működik Budai titkársága.)

A kétmilliós fizetési plafonra vonatkozó miniszterelnöki utasítást 2010-ben be is cikkelyezte az Országgyűlés. Az állami vezetők jogait tartalmazó 2010-es törvény szerint a kormánybiztosnak, a miniszterelnöki biztosnak, a miniszteri biztosnak, valamint a kormányhivatalok vezetőinek nem haladhatja meg a fizetése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az előző évre meghatározott átlagbért. Ez 2010-ben a KSH szerint 202 ezer forint volt, tehát a 2011-es limit 2,02 millió forint. Bár Budai bevételei meghaladják ezt az összeget, ez az előírás sem vonatkozik rá, ugyanis a kormánytól kapott fizetése csak 997 ezer forint, és ez a törvény a parlamenti tiszteletdíjára és pótlékaira nem terjed ki. (Nemcsak a kormánybiztos lépi túl a 2 milliós plafont, hanem az állami cégek vezetői is. Erről részletesen itt.)

Budai tavaly szeptemberben azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy a fizetése egy részét átutalta a miniszterelnök tanácsadója, Hegedűs Zsuzsa vezette Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítványnak. Ennek honlapján a kormánybiztos szerepel a támogatók között, de nincs részleteve, mekkora összeget adományozott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Pert nyert a bábolnai polgármester Budai Gyulával szemben

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos 2009-ben és 2010-ben, egy-egy sajtótájékoztatón tett állításaival, a Fidesz pedig az ezekről szóló, a honlapján megjelentetett közleményeiben megsértette Horváth Klára (MSZP) bábolnai polgármester jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. A döntésről a településvezető tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

MTI Gazdaság

Budai Gyula: működésképtelenné válhat a Malév

Az elszámoltatási kormánybiztos hivatala elkészítette a Malév privatizációjával és visszaállamosításával kapcsolatos vizsgálatának összefoglaló jelentését. Budai Gyula szerint rövid időn belül működésképtelenné válhat a Malév.

MTI Itthon

Budai Malév-ügyben is feljelent

Öt feljelentést tett a Malév eladásának és visszavásárlásának ügyével összefüggésben az elszámoltatási kormánybiztos a Központi Nyomozó Főügyészségen. Budai Gyula ezt szerdán közölte, miután hivatala befejezte a légitársaság ügyeinek vizsgálatát.

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Vádat emeltek a Jobbik képviselője, Farkas Gergely ellen

Vádat emeltek a Jobbik képviselője, Farkas Gergely ellen

Harci kutyájával is végzett a családját megölő apa a Rózsadombon

Harci kutyájával is végzett a családját megölő apa a Rózsadombon

Magyar tűzoltók is mennének oltani az amazóniai erdőtüzet

Magyar tűzoltók is mennének oltani az amazóniai erdőtüzet

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány