szerző:
Dezső András

Belső feszültségek alakultak ki a Szolidaritás mozgalomban: Árok Kornél alapító társelnök és több megyei vezető is távozott a szervezetből, a kilépés/kizárás valódi okairól viszont értelemszerűen megoszlanak a vélemények. A mozgalom eközben "történetének legnagyobb tömeggyűlésére és tüntetésére készül" március 10-én.

"Nem hiszem, hogy a mozgalom belső dolgai befolyásolják majd, hogy hányan lesznek a március 10-ei tüntetésünkön" - mondta a hvg.hu-nak Kónya Péter, a Szolidaritás mozgalom egyik vezetője. Kérdésünkre nem akarta megtippelni, hány emberre számít a Kossuth téri megmozduláson. Pedig sokakat izgat a kérdés, az egyik legnagyobb parlamenten kívüli ellenzéki tömörülés, a Szolidaritás mozgalom háza táján ugyanis áll a bál. A rendvédelmi és szakszervezeti tüntetésekből, majd a Bohócforradalomból és a D-Dayből kinőtt, tavaly ősszel alapított civil szervezet két emblematikus figurája, Kónya Péter és Árok Kornél „politikai barátsága” megszakadt. Árok Kornél múlt héten távozott a Szolidaritásból, pontosabban – ahogy a hvg.hu-nak fogalmazott – ekkor rúgta ki őt a többi társelnök, köztük Kónya Péter.

A mozgalom hivatalos indoklása szerint Ároknak azért nincs helye a Szolidaritásban, mert „tagja egy pártnak, amelyben a jövőben aktív szerepet kíván vállalni”. Ám ez az indok Árok szerint erősen sántít. „Soha nem titkoltam, hogy tagja vagyok a Szövetség az Egységes Magyarországért pártnak, a SZEM-nek. Ezt főleg (Kónya) Péternek kellett tudnia, ugyanis 2009-ben a Ligából emiatt zárták ki a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét, melynek Péter az elnöke volt” – mondta a hvg.hu-nak Árok. Mint mondta, már január 28-án ki akarták zárni a mozgalomból. „Ekkor volt egy nagyjából százfős gyűlés. Péter ezen akarta beadni a társaságnak, hogy távozzak, de akkor a jelenlévők kikeltek magukból” – mondta a volt szakszervezeti vezető.

Bohócforradalmi menet. Egymás sarkában
©

Vállvetve

Az egykori társelnök szavaira reagálva Kónya Péter arról beszélt lapunknak, hogy ha Árok Kornél a pártban akar aktív szerepet vállalni, akkor vállaljon, de „ne a Szolidaritás hátán építsen politikai karriert”. Kónya szerint nem ők rúgták ki Árok Kornélt, hanem ő döntött amellett, hogy a SZEM, pontosabban a "politikai hatalom megszerzése fontosabb neki", mint a mozgalom.

A vitáról egyébként Kónya a szervezet honlapján is írt, ekképpen: "néhány koordinátor zárt levelezésbe kezdett, melyben támogató aláírásokat kezdtek el gyűjteni, hogy szerintük nincs értelme a DEKA-nak (Demokratikus Kerekasztal - a szerk.) és a Szolidaritás pártjának kell lenni a SZEM-nek, amit minél előbb el kell indítani. Február 20-án Kornél, anélkül, hogy erről tájékoztatta volna a többi társelnököt, kiadott egy MTI közleményt, annak kapcsán, hogy lemondott tűzoltó szakszervezeti elnöki tisztségéről. Ebbe a közleménybe beleírta, hogy felmentési idejét követően (nyártól) ő pártpolitikával kíván foglalkozni, és ő szeretné a SZEM-et irányítani. Hétfőn reggel erről már teljesen nyíltan beszélt a Klubrádióban. Az interjút követően találkoztam Kornéllal, ahol elmondtam neki, hogy ezek után tiszta vizet kell önteni a pohárba, mert a Szolidaritás mozgalom fogja elveszíteni a hitelességét. Álljunk ki együtt a nyilvánosság elé, mondjuk el együtt, hogy a célunk továbbra is azonos, eddig közösen mentünk az úton, most külön válnak az utjaink, barátok maradunk és reméljük, hogy a célnál újra találkozunk. Kornél elmondta, hogy ő nem hajlandó önként lemondani, így közös nyilatkozatra sem, vállaljuk mi fel a döntésünk felelősségét, ha azt akarjuk, hogy ő ebben a helyzetben ne legyen többé társelnök."

A SZEM lett volna a parlamenti erő

Kérdés persze, hogy a Szolidaritás jelenlegi vezetése milyen karrierben gondolkodik. Árok Kornél szerint ugyanis korábban szó volt arról, hogy a SZEM látja majd el a Szolidaritás parlamenti képviseletét, ezt pedig a hvg.hu-nak Kónya sem tagadta. „Valóban szóba került, de jelen pillanatban nincs itt az ideje és a helye ennek a kérdésnek” – közölte a társelnök. Sőt, még januárban arról is beszélt, hogy a Szolidaritásból lesz párt, ha nem sikerül a széles körű összefogás.

Kónya a hvg.hu-nak most azt hangsúlyozta: a Szolidaritásban széles körű társadalmi összefogásra van szükség, méghozzá pártoktól, pártérdekektől függetlenül. „Néhány héttel ezelőtt arra kértük az összes területi vezetőt, hogy nyilatkozzanak arról, aktív párttagok-e. Ha igen, akkor le kell mondaniuk a Szolidaritásban betöltött tisztségeikről” – magyarázta Kónya. Szerinte ennek is betudható, hogy az utóbbi időben tucatnyi megyei vezető jelentette be lemondását, a hat régióvezetőből pedig három távozott.

A lemondott 23 megyei, illetve városi koordinátor nemrég közleményt adott ki, melyben azt írták: azon kezdeti irányelvek, melyek a mozgalom beindításakor célok voltak, nem vagy nehezen valósultak, valósulnak meg. Nyilatkozatukból kitűnik, hogy szerintük Árok Kornél jó úton haladt, de a másik három társelnök, azaz Kónya Péter, Székely Tamás és Székely Gábor nem.

Kónya Péter és Árok Kornél. Más szemszögből
©

Árok Kornél szerint egyébként „az MSZP-s éhségmenethez” való csatlakozás is megosztotta a Szolidaritás tagjait, ő például ellenezte, hogy egy szerinte nyilvánvalóan a szocialista párthoz kötődő akciót támogassanak. „Az volt az alapelv, hogy csak olyan eseményhez csatlakozunk, amely vagy pártsemleges, vagy amelyhez több párt csatlakozik” – idézi fel Árok.

"Sületlen marhaság"

Az, hogy pontosan mi is áll Árok elmozdításának hátterében, meglehetősen homályos. Árok Kornél a hvg.hu-nak kifejtette: azt gyanítja, hogy bizonyos politikai erők vannak a háttérben, amelyek elkezdtek a Szolidaritás körül mozgolódni. Hasonló véleményen vannak a lemondott megyei vezetők és koordinátorok is. Bár ezekre az állításokra az égvilágon semmilyen bizonyíték nincs, sokan azt gyanítják, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), illetve egy jobbközép, liberális vonal jelent meg a szervezet körül.

Ezen elmélet szerint egy kvázi nagykoalíció szereplője lenne a Szolidaritás: baloldalon a DK, jobboldalon a jobbközép erő állna, középen pedig – egyfajta összekötőként – a mozgalom kapna helyet. „Sületlen marhaság” – így reagált a hvg.hu-nak a politikai erők megjelenése miatt aggodalmaskodó hangokra Kónya Péter, hangsúlyozva: az éhségmenet sem MSZP-s kezdeményezés volt, így teljesen természetes, hogy csatlakoztak hozzá.

Milla-frász

Mindeközben a Szolidaritáson belül egyesek már nyilvánosan is azt követelik, hogy a szervezet - Árok Kornél helyett - az Egymillióan a Magyar Demokráciáért (EMD) nevű egyesületet zárja ki, mondván: a Szolidaritást valójában az EMD irányítja a háttérből. Erre reagált Kónya Péter is, megvédve az EMD-t, amely szerinte önzetlen módon segítette a rendezvényeket, így a Bohócforradalmat és a D-Dayt. "Miért baj az, hogy időnként megjelenik az EMD logója is egy-egy rendezvényünkön?? Ők mást akarnak talán, mint mi? Az EMD nem párt, hanem egy egyesület" - írta a tagságnak.

Az EMD megalapítása nem volt botrányoktól mentes: a közvélemény könnyen összemoshatta őket az Egymillóan a magyar sajtószabadságért (EMS) nevű, tízezreket megmozgató Facebook-csoporttal, azaz a Millával, noha a kettő messze nem ugyanaz. Az összemosást segítette, hogy az EMD alapítói azt állították, hogy egyesületük a tömegrendezvényeket szervező EMS-ből nőtte ki magát. Valójában azonban, mint azt megtudtuk, a 28 EMD-alapítótagból mindössze öten voltak EMS-szervezők. Ezek között volt az EMD két vezetője, Vámos Anna és Székely Sándor; előbbi egy ideig szóvivőként, utóbbi színpadmesterként tevékenykedett a millás rendezvényeken. Két másik "keménymagos", Fölkel Róbert és Torsa Mátyás azóta már ott is hagyta az egyesületet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szolidaritás: Árok kiszállhat, konspirációt emlegetnek a vidéki vezetők

A Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) lemondott vezetői a szervezet működési zavarairól beszélnek. Árok Kornél nemrégiben leváltott társelnök a Magyar Nemzetnek diktatórikus működésről nyilatkozott, az MSZM lemondott megyei és városi koordinátorai pedig közleményükben azt írták, hogy a mozgalom beindításakor célul kijelölt irányelvek nem vagy csak nehezen valósulnak meg.

MTI Itthon

Résztvevőket toboroz az ellenzéki kerekasztalhoz a Szolidaritás

A Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködésre hívja a civil szervezeteket és számít részvételükre a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) tárgyalásai során - mondta Kónya Péter, a szervezet egyik társelnöke hétfőn. Szerinte könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon előrehozott választások lesznek.

MTI Itthon

Kónya Péterék leváltották Árok Kornélt a Szolidaritás éléről

Bár Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető azt nyilatkozta, hogy leszerelése és a szakszervezeti tisztségről való lemondása után a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak továbbra is társelnöke marad, egy két éve alakult párban betöltött tagsága miatt a három másik társelnök - köztük a volt rendvédelmi érdekvédő, Kónya Péter - és az alapítók többsége kezdeményezte tisztségéből való leváltását.

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

Nagy vihart kavart, hogy Izrael Trump támogatásával kitiltott két amerikai képviselőt

Nagy vihart kavart, hogy Izrael Trump támogatásával kitiltott két amerikai képviselőt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

A szódások országa vagyunk, mégis hagynánk, hogy kihaljon a szakma

A szódások országa vagyunk, mégis hagynánk, hogy kihaljon a szakma

Négyéves eltűnt kislány életét mentették meg a zalai rendőrök

Négyéves eltűnt kislány életét mentették meg a zalai rendőrök