szerző:
Dezső András (hvg.hu)

Nem tetszett az állítólagos megveréséről szóló cikkünk az éjszakai élet egyik legbefolyásosabb alakjának, Tanyi Györgynek. A 46 éves férfi eddig soha nem adott interjút, de most kivételt tett. Állítja: a róla szóló híreket olyanok terjesztik, akiknek érdekükben áll, hogy "bizonyos szférában megszűnjenek a pénzkeresési lehetőségei". Tanyival egy belvárosi konditeremben találkozott a munkatársunk.

hvg.hu: Önt nemrég első fokon felmentették a MOM Parkban található Leroy étterem felgyújtásának vádja alól. Az ítéletről szóló tudósításunkat kifogásolta, mondván: olyat írtunk le, ami nem igaz.

Tanyi György: Így van. A rólam szóló cikkük valótlanul írta a rendőrökre hivatkozva, hogy én a hetvenes években már bűnöző voltam. Azért nem is lehettem strici, drogkereskedő vagy az alvilág egyik katonája akkor – ahogy a cikkben állítják –, mert 1965-ben születtem. Jó lenne, ha az újságok utánanéznének a priuszomnak, és tudnák, hogy mikor mit követtem el. Ha valamit tettem és azért a bíróság elítélt, azt vállalom. De ne tulajdonítsanak nekem olyan bűncselekményeket, amelyeket nem követtem el. A másik dolog, hogy azt írták, hogy megvertek. Úgy érzem, hogy utána kellett volna járnia ennek a híresztelésnek, mielőtt ezt leírja. Ki kellett volna derítenie, hogy ez megfelel-e a valóságnak vagy sem.

Tanyi György
©

hvg.hu: De hiszen ön állította a bíróságon, hogy néhány héttel azelőtt a lakásához közel csuklyás emberek támadták meg és megverték. Begipszelt lábbal, mankókra támaszkodva jelent meg a bíró előtt.

T. Gy.: De ez nem jelenti azt, hogy ezt olyan hírként kellene kezelni, mintha Mike Tysont verték volna meg. Mert ha egy világbajnok bokszolót megvernek, az hír. De az, hogy Tanyi Györgyöt megverik, szerintem nem egy nagy hír, hiszen én nem vagyok profi bokszoló. Azért sem hír ez, mert az én társadalmi közegemben előfordul az ilyen. Egyik nap kikap az ember, a másikon győz. És most nem konkrétan verekedésre gondolok.

hvg.hu: Az ügyvédje azt állította, hogy egy térfigyelő kamera rögzítette, amikor önt megtámadták. Látta ezeket a felvételeket?

T. Gy.: Nem láttam. És feljelentést sem tettem.

hvg.hu: De most akkor megverték vagy sem?

T. Gy.: Valami biztos történt, mert úgy hallottam, hogy a rendőrség nyomoz.

hvg.hu: Nem ez az első eset, hogy arról hallani, támadás érte önt. Bő két évvel ezelőtt állítólag a belvárosban szintén megtámadták és megkéselték.

T. Gy.: Tény, hogy a rendőrség megkeresett azzal, hogy engem megszurkáltak. A valóság az, hogy látlelettel bementem a rendőrségre, sőt, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályon még fényképeket is készítettek rólam, amelyek azt bizonyították, hogy sehol nem voltam megszúrva. Úgy érzem, hogy az ilyen hírek terjesztése valamelyik érdekcsoportnak áll érdekében, hogy engem minél jobban lejárassanak.

hvg.hu: Rendőrségi források szerint az ön elleni támadások azt jelzik, hogy meggyengült a pozíciója az éjszakai életben. Ugyanezt pletykálják az alvilági körökben mozgó ügyvédek is.

T. Gy.: Nincs pozícióm az éjszakában, és nem szeretném, hogy pozíciót töltsek be. Arra, hogy rendőrségi és ügyvédi berkekben ezt rebesgetik, azt tudom mondani: minden ilyen hír valótlan. A másik dolog, hogy azért nem lehet meggyengülni egy olyan helyzetben, ahol én vagyok, mert ezekről a dolgokról a rendőrök, ügyvédek vagy bárki más, aki nincs benne, nem tud, nem is lehet tudni. Régen rossz lenne, ha ezekről a dolgokról ezek az emberek tudnának.

hvg.hu: Ön azt állítja: ha Tanyi Györgyöt megverik, az nem hír. Szerintük viszont az, mert mégiscsak ismert a neve az éjszakában.

T. Gy.: Nem tagadom, hogy egyes hírforrások szerint valamiféle pozíciót töltök be éjszakai körökben, de azt tudni kell, hogy húsz éve nem vagyok büntetve. Ez a húsz év bizonyíték arra, hogy az ember próbál olyan legális életet élni, amellyel a múltját elfeledteti. Úgy érzem, hogy csak az ismeri a valóságot ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, aki ebben él. Most mocskos dolgok folynak az alvilágban. Mindenki mindenkivel szemben tróger és aljas. Amikor fiatal srác voltam, még voltak erkölcsök. Ma már ez teljesen eltorzult. Nincs jelentősége annak, hogy valaki betölt-e valamilyen pozíciót, mert ma már senki nem tölt be semmit. Amiket állítanak, hogy vannak éjszakai maffiózók, az nem fedi a valóságot. Itt nincs maffia, itt érdekek vannak, anyagi érdekek. De anyagi érdekekből sosem alakulnak ki olyan társaságok, amelyek hosszabb távon fenn tudnak maradni, mert ezek az emberek egymás után árulják el egymást, és előbb-utóbb börtönbe kerülnek. Mára az alvilági háborúk megszűntek, ezért igazából katonákra sincs szükség. Ma már kétszáz ember sincs, akit össze lehetne fogni. Van két-három, pozícióban lévő fiatal srác, akiknek vannak ismerősei, de ezek nem a „katonáik”. Most nincs összetartás, régebben volt.

Tanyi tárgyalása 1999-ben
©

hvg.hu: Úgy érti, a kilencvenes években?

T. Gy.: Igen.

hvg.hu: Akkor robbantásokról, leszámolásokról szóltak a hírek. Az ezredforduló környékén ön is előzetes letartóztatásba került egy 1996-os robbantásos ügy miatt. Azzal vádolták, hogy egy férfi az ön megbízásából robbantott kézigránátot a belvárosban. Az ügy azért is érdekes, mert nemrég ugyanezt az embert Ragyás Tóni meggyilkolása miatt ítélték el a Fekete Sereg elleni büntetőperben.

T. Gy.: Ne felejtse el, hogy a bíróság abban az 1996-os ügyben is felmentett. A rendőrség alaptalanul gyanúsított meg, rám akarták verni a balhét. Ami a kilencvenes éveket illeti, valóban történtek gusztustalan dolgok. Emberéleteket kioltani aljas dolog. De egyet kell tudni: bár én csak egy részüket ismertem azoknak az embereknek, akik meghaltak - és ugye halottakról jót vagy semmit -, de biztos nem jó emberek voltak, ha odáig jutottak, hogy megölték őket. Nagyon sajnálom azokat az ártatlan embereket, akik miattuk haltak meg, és persze azokat is, akik nem voltak ártatlanok.

hvg.hu: 1996-ban a Lakatos Csaba fogathajtó elleni gyilkossági kísérletnél is felmerült a neve. Állítólag ön volt az egyik utasa annak az autónak, amelynek sokat vitatott helyszínelésénél - a helyszínelésen felvett jegyzőkönyv szerint - váratlanul megjelent Pintér Sándor országos főkapitány, későbbi belügyminiszter.

T. Gy.: Lakatos Csaba nagyon jó barátom, mindig is jóban voltunk. Nem állt érdekemben, hogy vele kapcsolatban ilyen probléma legyen. A másik személy, akit ön említ, olyan magas értékrendet képvisel, olyan pozícióban van, hogy nem is lehet velem egy lapon említeni. Az akkori sajtóhír is olyan tévhiten alapult, mint azok a hírek, amelyek mostanában velem kapcsolatban megjelennek. Márpedig olyan emberről nem szabad így beszélni, aki hozzám képest egy igazi és nagyon komoly pozícióban lévő személyiség, és aki megrendíthetetlen és mindig igazságos volt.

©

hvg.hu: Öt évvel ezelőtt az úgynevezett kecskeméti maffiaperben több olyan befolyásos alvilági figurát ítéltek el, akikkel korábban ön is jó kapcsolatokat ápolt. Köztük a Conti Car csoport egykori tagjait. Ezeknek az embereknek a lekapcsolása mennyiben befolyásolta az éjszakai „üzleti életet”?

T. Gy.: Őszintén szólva én ebben nem tudok véleményt alkotni, mert több mint tíz éve nem nagyon foglalkozok ezekkel az emberekkel. Így azt sem tudom megmondani, milyen pozíciót töltöttek be az éjszakában. Az tény, hogy akik bent vannak, azoknak biztos megrendítette az életüket. Azokról az emberekről viszont én nem tudhatok, akik velük kapcsolatban álltak.

hvg.hu: Azt állítja, hogy lekapcsolásuk előtt már nem állt kapcsolatban az egykori Conti Car-osokkal?

T. Gy.: Így van. 1999. október 15-én szabadultam az előzetesből a ’96-os robbantásos ügy miatt, azóta nem beszéltem velük. Egyszer-kétszer találkoztam ugyan velük, köszöntünk egymásnak, de egyáltalán nem voltunk jóban.

hvg.hu: Üzleti okok miatt romlott meg a viszony?

T. Gy.: Nem, hanem azért, mert akkor részben az ő baráti kapcsolatuknak volt köszönhető, hogy én előzetesbe kerültem.

hvg.hu: Rendőri vezetők négy évvel ezelőtt arról beszéltek, hogy szemmel tartják az éjszakai élet ismert alakjait, és ha bármilyen csekély súlyú bűncselekményt követnek el, akkor is a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el az ügyükben. Az ön nevét is említették. Érzi a törődést?

T. Gy.: Úgy igazán most éreztem csak, a MOM Parkos ügyben. Hiába lehetett bebizonyítani egyértelműen, hogy semmi közöm hozzá, mégis belerángattak. A rendőrségnek kellett egy bűnbak, azt akarták, hogy az én legyek.

©

hvg.hu: Évekkel ezelőtt vagyonosodási vizsgálat indult ön ellen. Az édesanyja és a felesége ellen adócsalás miatt indítottak eljárást. Mi lett ezekkel az ügyekkel?

T. Gy.: Való igaz, hogy az édesanyám ellen indult adócsalás elleni eljárás, de ebben az adónyomozók végül megszüntették az eljárást, mert adócsalás nem történt.

hvg.hu: És a vagyonosodási vizsgálat hogyan zárult?

T. Gy.: Hát ott voltak apróságok.

hvg.hu: Milyen apróságok?

T. Gy.: Ezekről nem tudok nyilatkozni, annyira rég volt.

hvg.hu: Most egyébként mivel foglalkozik?

T. Gy.: Családi vállalkozása van a kislányomnak. Egy fitneszterem. Én ott dolgozok mint fitneszedző. Ennyi.

hvg.hu: Több történet kapcsán is azt állítja, hogy azok puszta kitalációk és bizonyos érdekcsoportok terjesztik. De miért lenne érdeke egyeseknek ilyen történeteket híresztelni, ha ön - mint mondja - nem tölt be semmilyen pozíciót az alvilágban?

T. Gy.: Azt akarják elérni, hogy bizonyos szférákban megszűnjenek a lehetőségeim a pénzkeresésre. Ugyanakkor úgy érzem, egyes bűnözői körökben úgy gondolják, ha összefognak és ilyen téves híreket terjesztenek rólam, akkor talán van sanszuk arra, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, hogy az én anyagi bázisomhoz hozzányúljanak vagy a kereseti lehetőségeimet megrendítsék. Azt üzenem azoknak, akik ezeket terjesztik, hogy nem lehet engem megszurkálni, én nem árultam kábítószert, nem voltam strici, az életemben nem vettem el senkitől pénzt. És a legfontosabb: azzal, hogy a rossz híremet keltették, a gyerekemnek okoztak problémát. Azoknak, akik ezeket a híreket terjesztik, azt kívánom, hogy az ő gyerekeiket is rúgják ki az iskolából, ahogy az én gyerekemmel tették ezt e hírek miatt. Üzenem, hogy fejezzék be, szálljanak le rólam, mert senkivel nem foglalkozom már. Nagyon szépen megkérem őket, hogy a gyerekeimről szálljanak le.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Megverték Tanyi Györgyöt

Bár első fokon felmentették Tanyi Györgyöt a MOM Parkban található Leroy étterem felgyújtásának vádja alól, az éjszakai életben ismert férfi csillaga már leáldozóban van: két héttel ezelőtt durván megverték. A hvg.hu úgy tudja, az ügyben a rendőrség is nyomoz.

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Végre kiderült, milyen sminket használ Donald Trump

Végre kiderült, milyen sminket használ Donald Trump

Felfoghatatlan összeget költünk ajándékokra karácsonykor

Felfoghatatlan összeget költünk ajándékokra karácsonykor

Básti Juli: A megalázottság megöli a tehetséget

Básti Juli: A megalázottság megöli a tehetséget

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő