szerző:
hvg.hu

Ugyan nem napirend előtt, de mégis elmagyarázta Orbán Viktor, hogy miért volt szükség az EU-paktum aláírására. Vona Gábor a francba küldené az MSZP-t, a Jobbik elnökét viszont Kövér László és Orbán Viktor is kiosztotta. Az Országgyűlés a mai ülésén szavazhat a fegyvertartás szabályainak lazításáról és a tavaly év végi LMP-s demonstráció után büntetőeljárás alá vontak közkegyelméről szóló javaslatokról.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Vége a kérdéseknek

Az Országgyűlés 17 órakor folytatja munkáját.

Mikor nyaralhatnak újra Balatonberényben a Vas megyei gyerekek?

Az MSZP-s Nemény András "Mikor nyaralhatnak újra Balatonberényben a Vas megyei gyerekek? " címmel tett fel kérdést. A hagyományos, jó dolgok sem tudnak már működni - hangsúlyozta a politikus, hogy az állami gondozott gyerekek elesnek az üdülési lehetőségtől. Rétvári Bence államtitkár válaszát azzal kezdte, hogy nem kell félnie senkinek a fenntartó megváltozásával. Az Erzsébet-program révén valósulhat meg a hátrányos helyzetű gyerekek üdülése. Hozzátette: plusz forrás került be erre a területre, így megakadályozható, hogy ezeknek az ingatlanoknak ne pusztulás legyen a jövőjük. "Egyre szélesebb kör üdülése lesz biztosított."

Bödecs Barna a közösségi közlekedésről kérdezett

A szintén jobbikos országgyűlési képviselő, Bödecs Barna azt vetette fel, hogy el lehet-e titkolni titoktartási szerződések aláíratásával, ha az SZDSZ legsötétebb időszakára jellemző politikát folytatják a közösségi közlekedés átalakításában. Lesz-e ennek következménye - kérdezte a politikus. Fónagy János válaszában hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekdés szektor átalakítását célzó javaslatok, különböző lehetőségek felmérése folyamatban van, döntés még nem született. A közösségi közlekedés intézményrendszerét felülvizsgálják. A kötött pályás közlekedés szerepe továbbra is kiemelkedő lesz - tette hozzá az államtitkár.

Mi lesz a miskolci kórházzal?

A kifosztott miskolci kórház kálváriája - címmel kérdezett a jobbikos Egyed Zsolt. A képviselő szerint a veszteséggel küszködő kórházat "fosztogatják" vezetőnek odatett emberek. A kórház várhatóan állami kézbe kerül majd minden problémájával együtt, ezzel kell majd szembenézni - hívta fel a figyelmet Egyed Zsolt. Halász János államtitkár azt közölte, hogy a konszolidáció egyik eleme az átadás-átvétel és az átvilágítás, amelynél ha jogszerűtlenséget találnak, megteszik a megfelelő lépéseket. Jelen pillanatban az önkormányzat a fenntartó és az államnak nincs lehetősége a beavatkozásra.

Vágó Gábor: mikor segít végre az Eszközkezelő?

Vágó Gábor LMP-s politikus arról érdeklődött, hogy miért csúszik az Eszközkezelő beindulása. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az eladósodottak ingatlanjainak kényszerértékesítése újra indul, ugyanakkor az Eszközkezelő még igazából nem működik. Így az adósok nem tudják igénybe venni a segítséget. Fónagy János államtitkár erre azt mondta, hogy a Nemzeti Eszközkezelő működése biztosított, a lakások felvásárlására újabb források bevonását kezdeményezik. Mégpedig 25 ezer lakóingatlan megvételére lesz elég forrás.

Illés: iszonyatosak a költségek

Bartos Mónika fideszes képviselő arról kérdezett, hogy milyen módon kívánja mérsékelni a kormány az emberek mindennapjait megkeserítõ szállópor-szennyezést. Ezt a problémát eddig nem tudták kezelni, pedig európai uniós irányelv is van erre vonatkozóan. Apró biztató jel a fővárosi szmogrendelet megszületése, mert az végre betartható, ugyanakkor ezt a környezeti problémát igazából nem rendezték. Illés Zoltán államtitkár válaszát azzal kezdte, hogy ennél jobb kérdést nem is kívánhatna magának. A szállópor kifejezést félreértik az emberek, az az égetőművekből származik. Amit tenni kell, így a kamionok arányos útdíját bevezetni az összes útra, vagy dugódíjat a fővárosban, az iszonyatos költségekbe kerül.

BKV először, másodszor, senki többet harmadszor!

A nemzetgazdasági miniszterhez Pál Tibor szocialista képviselő intézett kérdést BKV először, másodszor, senki többet harmadszor! - címmel. Pál Tibor szerint érthető, hogy a kormány szereti a hatalmat, és ennek érdekében szívesen él azzal, hogy Budapest főpolgármesterét megleckéztesse. Az, hogy a főváros a kormány csatlósa legyen, kudarcra van ítélve. Az, amit pedig a BKV-val játszanak, veszélyes, mert az utasok biztonságát veszélyezteti. Cséfalvay Zoltán államtitkár közölte, a BKV folyamatosan veszteséges volt, 2009-re 125 milliárd forint adósságot halmozott fel. Az állam egy csődközeli vállalatot nem támogathat. Az adósságot csökkenő pályára kell helyezni, 2011-ben az adósságállomány nem növekedett. "Felesleges poltikai vitákat ebbe nem érdemes belevinni, Önök vitték csődbe a BKV-t" - felelte az államtitkár.

Vége az azonnali kérdéseknek

Áttértek a kérdésekre. A sort Bertha Szilvia, a Jobbik képviselője kezdte. Arról érdeklődött, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a pályakezdõ fiatalok elhelyezkedésének támogatására Magyarország is a szlovákhoz hasonló európai uniós támogatást kapjon. A képviselő szerint az EU nem akarja támogatni azt, hogy a fiatal diplomások itthon helyezkedjenek el. Bertha Szilvia szerint az uniót nem érdekli Magyarország. Halász János államtitkár azt felelte, megérti a képviselő aggodalmát. Ugyanakkor az EU által a Szlovákiának nyújtott támogatás nem azt jelenti, hogy hazánk nem részesül segítségben. Az uniós források jobb felhasználását az akciócsoportok vizsgálják, elképzelhető, hogy az Európai Bizottság hazánkban is hasonló akciócsoportot állít fel.

Kicsoda Varga Jenő?

Kicsoda Varga Jenő: miért bízta a fejlesztési minisztérium zárt ajtók mögött a nemzeti légitársaság felszámolását egy mutyigyanús magántársaságra? címmel - tett fel kérdést Scheiring Gábor LMP-s képviselő. "Az Önök minisztériumában szaporodnak a gyanús ügyek" - kezdte felszólalását az ellenzéki politikus. Szerinte a Malév felszámolása körül is furcsa dolgok vannak. A felszámolócéget elvileg véletlenszerűen választják ki, ugyanakkor Varga Jenő felszámoló biztost jelölték ki - talán nem véletlenül, mert többek között szoros szálak fűzik ahhoz a céghez, amely a felszámolást megindította. Fónagy János államtitkár a kérdésre azt felelte, hogy állami tulajdonban lévő felszámoló társaságot - Hitelintézet Nonprofit Kft-t - jelölt ki a bíróság. A felszámoló kijelölése a jogszabályok szerint történt. Scheiring a válasszal nem volt elégedett, mondván, hogy itt szerinte valamilyen mutyi készülődik. Fónagy viszontválaszában közölte, konkrét kérdésre konkrét választ adott.

Bús Balázs Észak-Buda egészségügyi ellátásáért emelt szót

Bús Balázs, a KDNP országgyűlési képviselője arra volt kíváncsi, hogy lesz-e önálló kórházi képviselete az Észak-budai agglomeráció vonzáskörzetének. A Margit Kórház önállóságát 2007-ben megszüntették, beolvasztották a Szent János Kórházba, amellyel az ellátás szinvonala csökkent. Észak-Buda szempontjából a Honvéd Kórház elláthatja a főváros ezen területét, de olyan döntéseket kellene hozni, amely javíthatja az ellátást. Szócska Miklós államtitkár: lesz önálló kórházi képviselet - jelentette ki. A struktúrák kialakítása és a racionalizás eltervezése most zajlik, egy fenntartható Margit Kórházat szeretnének teremteni. Bús Balázs erre azt mondta, örömmel hallotta ezeket a szavakat, ugyanakkor Havas Szófia megjelenése a kórházban akadályozhatja ezt a folyamatot.
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csinál egy funkciót a Facebook, amivel titokban bárkit el lehet némítani

Csinál egy funkciót a Facebook, amivel titokban bárkit el lehet némítani

További emberölési ügyekben is vizsgálják a csantavéri bérgyilkos felelősségét

További emberölési ügyekben is vizsgálják a csantavéri bérgyilkos felelősségét

Egy szavunk van az élőszereplős Macskákra: para

Egy szavunk van az élőszereplős Macskákra: para

Újabb veszélyes potencianövelőt hívott vissza a Nébih

Újabb veszélyes potencianövelőt hívott vissza a Nébih

A NAV külön szólt, hogy az óvszerautomatákról is tudnia kell

A NAV külön szólt, hogy az óvszerautomatákról is tudnia kell

Hétfőn kezdődik a budapesti Szentendrei út felújítása

Hétfőn kezdődik a budapesti Szentendrei út felújítása