szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó.hu megtudta, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. milyen vállalatoknak és intézményeknek nyújtott 100 millió forintnál nagyobb hitelt tavaly: a listát a Közgép Zrt. vezeti, de az MTVA is milliárdokkal szerepel a listán.

Az Átlátszó.hu közérdekű adatigényléssel kikérte az MFB Zrt.-től, hogy az elmúlt évben mely cégeknek nyújtott 100 millió forintnál nagyobb összegű hitelt. A tényfeltáró portál birtokába jutott listát a Közgép Zrt. kormányközeli óriáscég vezeti összesen 34 milliárd forinttal, de 4 milliárddal szerepel a listán például a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, 25 milliárddal a Magyar Államvasutak Zrt., 10 milliárddal a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. is. Az építőipari magáncégek közül a Közgép 34 milliárdján túl 3,8 milliárd forintos MFB-hitelt kapott a tavaly októberben csődvédelembe menekült Hérosz Zrt., 5 milliárdot pedig a szocialisták által korábban narancsszínű pénzszivattyúnak titulált Duna Aszfalt Kft. - írja az Átlátszó.hu.

A portál azt is szerette volna megtudni, hogy pontosan mely cégek nem fizették vissza az MFB-hiteleiket az elmúlt tíz évben, illetve kiknek folyósítottak vissza nem térítendő támogatást, illetve az államilag garantált hitelek esetében kik hívták le az állami garanciát. Válaszlevelében az MFB Zrt. azt írta, hogy megítélésük szerint az általuk kért adatok jelentős része – például hogy kik nem fizették vissza a hiteleket, kik hívták le az állami garanciát, mely kedvezményezettek tűntek el stb. – banktitkot képez, vagyis nem kiadható. Adatszolgáltatásukban csupán a 2011. január 1-e és 2012. február 15-e közötti időszakban szerződő cégek listáját bocsátották az Átlátszó.hu rendelkezésére, ezen belül is csak a szerződő felek nevét, és a 100 millió forintot elérő ügyletek összegét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán