szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kizárólag törvényes eszközök igénybevételét jelenti az az alkotmányos blokád, amelyet Gyurcsány Ferenc hirdetett meg az Alkotmánybíróság (AB) ellen - közölte Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva, de részleteket nem árult el. A politikus ugyanakkor viccnek, politikai kabarénak nevezte, hogy a volt kormányfő március 15-i kijelentése után egy magánszemély terrorcselekmény miatt tett feljelentést.

Molnár Csaba úgy fogalmazott: mivel a feljelentő, Gulyás Balázs a kisgazda Torgyán József "egyik utolsó csatlósa, bizalmasa" volt, a Gyurcsány Ferenccel szembeni feljelentés tényét nem kívánja kommentálni. Mindössze annyit mondott, "vicc, hogy ez megtörténhet", ám az ügyészséget ismerve nem zárja ki, hogy nyomozás indul az ügyben, ami azonban nem változtat a minősítésén.

Gyurcsány Ferenc március 15-én
©

Ugyanakkor hangsúlyozta: a DK semmi törvényellenest nem tesz, nem fog kordont bontani, és az alkotmány rendelkezéseit betartva demonstrál majd, ha az AB nem veszi napirendjére azt a beadványt, amely szerint az Orbán-kormány a hatalom kizárólagos birtoklására tör, működése ezért ellentétes az alaptörvénnyel.

Az alkotmányos blokád mikéntjét firtató kérdésre Molnár Csaba nem adott érdemi választ, azt mondta, ha elárulná a részleteket, a Fidesz mindent megtenne, hogy mondvacsinált okokkal megakadályozza a tüntetést. Hozzátette: tisztelik az AB-t, és abban bíznak, hogy a testület megtárgyalja az említett indítványt, így a blokád szükségtelenné válik.

Gyurcsány Ferenc a DK március 15-i ünnepségén beszélt arról, az AB érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Szabadság és Reform Intézet korábbi beadványát, amely szerint a kormány a hatalom kizárólagos birtoklására tör. Ezután az intézet alkotmányos panasszal élt. A volt miniszterelnök közölte: ha 30 napon belül elutasítják a beadványt vagy azt nem veszik érdemben napirendre, egy hónap elteltével "alkotmányos blokád" alá vonják az Alkotmánybíróság épületét.

Az Index.hu hírportál hétfőn reggel megírta, hogy Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke feljelentette Gyurcsány Ferencet, mondván: aki azzal fenyegetőzik, hogy állami szervet arra kényszerít, hogy valamit megtegyen, bűncselekményt követ el és 2-8 év közötti börtönnel büntetendő. Véleménye szerint pedig Gyurcsány Ferenc szavai terrorcselekménnyel való fenyegetésnek is minősíthetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!