szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feljelentették Gyurcsány Ferencet az Alkotmánybíróság kilátásba helyezett blokádja és az egyházi személyek kiváltságainak felhánytorgatása miatt - számolt be az Index.

Polt Péter legfőbb ügyészhez Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke fordult. Szerinte a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke március 15-i, Egyetem téri beszédében a Btk.-ba ütköző kijelentéseket tett, melyek akár terrorcselekménynek is minősíthetők - írja az Index.

Gyurcsány Ferenc beszéde közben - kattintson képes összefoglalónkért!
©

Gyurcsány a rendezvényen azt mondta: a Szabadság és Reform Intézet nemrég beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy mondja ki, Orbán hatalma illegitim, az AB azonban elutasította őket. Panasszal éltek ez ellen, most pedig Gyurcsány felszólította az AB-t, hogy vizsgálja meg érdemben a panaszt és a beadványt 30 napon belül, mert ha nem, alkotmányos blokád alá fogják vonni az AB-t.

Az Indexhez eljuttatott feljelentés szerint Gyurcsány szavaira a Btk. 261-es passzusa vonatkozhat, mely szerint aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűncselekményt követ el és 10-20 év közötti börtönnel büntetendő.

A politikust gyűlöletre uszítás miatt is feljelentették, mert kifogásolta az egyházi személyek adózási kiváltságait.

Gyurcsány legutóbbi Facebook-bejegyzésében fejtette ki, Orbán rendszerének melyik az a három pontja, amit a demokratikus alkotmányosság helyreállítása érdekében szerinte támadni kell. Elsőként az alaptörvénynek azt a rendelkezését idézi, ami szerint senki nem törekedhet a hatalom kizárólagos megszerzésére illetve annak gyakorlására. "Az ilyen törekvés alkotmányellenes. Nem kérdéses, hogy Orbán ezt teszi" - írja Gyurcsány. "Ez esetben a Fidesz hatalma nem egyszerűen illegitim, hanem egyenesen illegális, azaz törvénytelen. Persze kérdés, hogy ki mondhatja ki a törvényellenességet. A kézenfekvő válasz, hogy az Alkotmánybíróság. Persze az alkotmánybírók (ki szakmai meggyőződésből, ki politikai lojalitásból vagy épen szimpla gyávaságból) mondhatják, hogy nekik nincs ilyen hatáskörük. Tényleg nincs? Vajon nem azt mondja-e az Alaptörvény, hogy a kizárólagos hatalom megszerzésére illetve gyakorlására irányuló törekvésekkel szemben mindenki jogosult illetve köteles törvényes eszközzel fellépni? Ismétlem: mindenki jogosult és köteles. Akkor ne vacakoljon az Alkotmánybíróság, legyen olyan kedves, tegye a dolgát, mi meg segítsünk nekik, hogy értsék történelmi, alkotmányos kötelességüket! A tegnap kilátásba helyezett alkotmányos blokád ebben fog segíteni" - fejti ki a Demokratikus Koalíció elnöke.

Kizárólag törvényes eszközök igénybevételét jelenti az az alkotmányos blokád, amelyet Gyurcsány Ferenc hirdetett meg az Alkotmánybíróság (AB) ellen - közölte Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke hétfőn, ugyanakkor viccnek, politikai kabarénak nevezte, hogy a volt kormányfő március 15-i kijelentése után egy magánszemély terrorcselekmény miatt tett feljelentést. Az ügyészséget ismerve nem zárható ki, hogy nyomozás indul az ügyben, ami azonban nem változtat a minősítésén - mondta Molnár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!