szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszautasítja a fideszes Varga István az LMP-s Schiffer Andrásnak azt a kijelentését, hogy a Lehet Más a Politika, illetve az ellenzék "nyomása" kellett a Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállításához. A kormánypárti képviselő hangsúlyozta, már a tavaly decemberben elfogadott, az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések kimondják e testület működését.

Schiffer András hétfői sajtótájékoztatóján közölte, pártja üdvözli a Nemzeti Emlékezet Bizottsága felállítását, de sajnálatosnak nevezte, hogy ahhoz az LMP, illetve az ellenzék "nyomása" kellett.

Erre reagálva a fideszes Varga István, a parlament alkotmányügyi bizottságának tagja az MTI-nek azt mondta: amit Schiffer András állít, az egy rendkívül durva csúsztatás, ugyanis mindenki tudhatja, hogy "mi hoztuk létre ezt a bizottságot" az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályban már tavaly decemberben. "Az LMP-nek ehhez semmi köze" - húzta alá a kormánypárti képviselő, hozzátéve: "visszautasítom Szakasits Árpád dédunokájának ezt a megjegyzését". Varga István szerint az LMP volt frakcióvezetője teljes mértékben mellőzi a szakmaiságot és a kronológiai hűséget.

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén döntött arról: felkéri a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását. A tanácskozás után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője arról tájékoztatott, hogy a nem politikusokból, hanem szakértőkből álló bizottságnak még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig fel kell állnia.

A testület feladata lesz, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit milyen felelősség terhel. Vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését - részletezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!