szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felfüggesztették egy győri iskola tanítónőjét, mert állítólag megalázta a gyerekeket. A pedagógus mellett kiállók azt hangoztatják, mindössze annyi történt, hogy két kislánynak nem tetszett a nevelő rendreutasítása. Egyikük az intézményt fenntartó önkormányzat egyik vezetőjének a gyermeke, ami a szülők szerint közrejátszhatott a tanító eltávolításában. Úgy vélik, az iskola főigazgatója, Szalai Ferenc így akarta növelni az esélyét arra, hogy újra megválasszák. Szalai ezt visszautasította.

„Furcsa hírként kering, hogy állítólag az asztalon táncolt” – többek között erre hivatkozva indítottak fegyelmi eljárást a győri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Óvoda egyik tanítónőjével, Verebélyi Veronikával szemben. Az oktatási intézményben 17 éve dolgozó pedagógust január 20-án függesztették fel a munkavégzés alól, miután néhány szülő panaszt emelt ellene.

Úgy tudjuk, ennek oka az volt, hogy a pedagógus, aki harmadik osztályosokat tanít, rendreutasított négy lányt, akik összevesztek egymással. Közülük ketten panaszkodtak később a pedagógusra – közölte a hvg.hu-val Koncz Róbert, aki több tucat szülővel együtt aláírta azt a petíciót, amelyben Verebélyi Veronikáért álltak ki. A szülők egyébként gyerekeik osztályfőnökéért januárban és márciusban is levelet írtak az intézmény vezetőjének, kérve, adjanak nekik tájékoztatást a történtekről. Az információk hiánya mellett sérelmezték és megalapozatlannak tartják az eljárást. Első levelükben felvetették, hogy a Fegyelmi Bizottság valamennyi szülő véleményét vegye figyelembe a tanítónővel kapcsolatos döntés meghozatalánál.

Koncz Róbert is azt hangoztatta, hogy a nevelővel szemben felhozottaknak "semmi közük a valósághoz", éppen emiatt elfogadhatatlannak tartja azt, hogy mondvacsinált okok miatt a legsúlyosabb szankciót alkalmazták. "A főigazgató továbbra is az intézmény élén akar maradni, és hogy megválasszák, így akar kedvezni a fenntartónak, az önkormányzatnak, amelynek alpolgármestere Simon Róbert Balázs (fideszes politikus), az egyik panaszkodó kislány édesapja" – vélekedett Koncz Róbert a nevelő elküldésének hátteréről. "Ezzel együtt nem valószínű, hogy Verebélyi Veronika ilyen körülmények között továbbra is az iskolában tud maradni és taníthat, de méltánytalannak érzem az ellene indított eljárást."

©

Az iskola vezetője szerint megalapozott a gyanú

Az iskolát vezető Szalai Ferenc főigazgató viszont azt hangoztatta, hogy nem kettő, hanem több gyerekről van szó. Mivel a fegyelmi eljárás folyamatban van, arról nem akart nyilatkozni szerkesztőségünknek. Azt azonban elmondta, hogy természetesnek tartja, hogy egy jogvita esetén eltér a felek véleménye. "Úgy érzem egyébként, hogy a szülők befolyásolják egymást és szándékosan terjesztik, hogy politikai szál van a háttérben. Pedig erről szó sincs, nem vagyok politikai báb." Szalai Ferenc hozzátette, természetesen azért indult a főigazgató-választáson, hogy nyerjen, de "nem törleszkedés által, mert az messze áll tőle". "A gyanú azonban megalapozott" – foglalta össze az üggyel kapcsolatos álláspontját az intézmény vezetője.

A felfüggesztett tanítónő ügyvédje, Tibold Csaba azt mondta a hvg.hu-nak: az egész eljárás elindítását képző gyanú alapja, hogy "negatív hírek érkeztek a szülőktől a tanítónőre vonatkozóan". "Mégpedig olyanok, hogy Verebélyi Veronika egy gyermeket a hajánál fogva megcibált, mások szerint a fülénél fogva padba verte a fejét. De mindez csak furcsa hírként kering, szóbeszéd tárgya és állítólag megtörtént, tehát semmi konkrét bizonyíték nincs" – hangsúlyozta az ügyvéd, nonszensznek tartva a főigazgató hivatkozásait. Szerinte a fegyelmi eljárást elrendelő levél minden ténybeli és jogi alapot nélkülöz, illetve minden szabályt sért.

Tibold Csaba beszámolt a nemrég megtartott fegyelmi tanácskozásról is. „Nevek nem hangozhattak el, mondván, gyerekekről van szó, amit nem tartottunk elfogadhatónak. Szerintünk az egész eljárás koncepción alapszik, mivel a szabályok alapján az ügyfelem mellett szóló bizonyítékokat nem vizsgálták meg, csak azokat, amelyeket ellene tudtak felhozni.” Az ügyvéd megjegyezte, több forrásból is azt erősítették meg neki, hogy a helyi hatalom, az egyik alpolgármester keze van a dologban.

Verebélyi Veronikának felajánlottak ugyan egy napközis tanítói állást egy Győr közeli kis településen, de azt nem fogadta el. Az ügyvéd a történtekkel kapcsolatban megjegyezte, furcsának tartja, hogy a Verebélyi Veronika által meghirdetett nyári egyhetes színjátszó táborba jelentkezett az a két kislány is, akiknek annyi bajuk volt a tanítójukkal. "Amennyiben ez igaz, nyilván egy hetet nem akarnának vele tölteni."

Az érintett alpolgármester-édesapa, Simon Róbert Balázs fideszes politikus szerkesztőségünkkel titkárnője útján azt közölte, hogy a folyamatban lévő fegyelmi ügyben semmilyen hatás- és jogköre nincsen, ezért nem akar nyilatkozni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Egy év alatt lezajlik a közoktatási intézmények átadás-átvétele

Egy év alatt lezajlik a közoktatási intézmények októberben kezdődő, az önkormányzatoktól az államnak történő átadása és átvétele - közölte Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke pénteken az Oktatási törvények célegyenesben című konferencián Budapesten.

MTI Itthon

Átalakuló közoktatás: 2013-ra várható a változás

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára közölte: mindazok az elemek, amelyek a készülő köznevelési törvényben finanszírozással, fenntartással, pedagógus-munkabérrel és -munkaidővel függnek össze, csak a 2013-as költségvetésben szerepelhetnek, a 2012-es költségvetés ugyanis már a parlament előtt van.

BMW 330e plugin teszt – mint egy Prius, amit vezetni is jó

BMW 330e plugin teszt – mint egy Prius, amit vezetni is jó

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

Háromszor akkorát drágultak a magyar lakások és albérletek, mint az EU-átlag

Nem mindenki fogja 90 százalékosra írni a középiskolai felvételit, de ez nem baj

Nem mindenki fogja 90 százalékosra írni a középiskolai felvételit, de ez nem baj

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Beperelte a Pornhubot egy hallássérült férfi, mert nincsenek rendesen feliratozva a pornóvideók

Beperelte a Pornhubot egy hallássérült férfi, mert nincsenek rendesen feliratozva a pornóvideók

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót