szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Folytatódik a „belső Trianonként” is emlegetett demográfiai leépülés Magyarországon – derül ki a 2011-es cenzus első adataiból.

A tavalyi népszámlálás eredménye a papírforma szerint alakul, a 2011. október 1-jén itthon regisztrált 9,982 millió személy csupán egyetlen ezrelékkel több, mint az íróasztalok mellett korábban „kikalkulált” 9,97 milliós népességszám. A 2001-es cenzus óta eltelt tíz év és nyolc hónap alatt végül is 216 ezer fővel csökkent a hazai népesség, ami meghaladja a legnagyobb vidéki város, Debrecen jelenlegi lélekszámát. Mindez a demográfiai leépülés további gyorsulásáról árulkodik: míg 1990 és 2001 között 1,7 százalékkal csökkent itthon a lakosság száma, az utóbbi évtizedben 2,1 százalékos volt a népességfogyás üteme.

A népszámlálás előzetes adatairól az e heti HVG-ben olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Álmok, amelyek valós betegségeket jeleztek

Álmok, amelyek valós betegségeket jeleztek