szerző:
hvg.hu

„A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam” – ezt mondta Orbán Viktor a Petőfi Népének adott csütörtöki interjúban Kecskeméten, még a Semmelweis Egyetem rektorának esti bejelentése előtt.

A Petőfi Népe újságírója azt kérdezte a miniszterelnöktől, szerinte le kellene-e mondania Schmitt Pálnak azután, hogy a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezte délelőtt az államfő doktori címének visszavonását. A baon.hu oldalon csütörtök este közölt interjúban jelezték, hogy azóta már vissza is vonták Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát.

Orbán Viktor azt válaszolta: „Nézze, már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozom együtt. A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam.”

Orbán Viktor a kecskeméti Mercedes gyár avatása előtt adott interjút a Petőfi Népének.

Nagyítás-fotógalériánk Schmitt Pál karrierjéről - kattintson a képre!
©

A kormány nevében csütörtökön napközben egyedül Giró-Szász András kormányszóvivő szólalt meg, délelőtt. Ő akkor azt mondta: a kormány nem érintett Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának ügyében. A kormányszóvivő az Orbán Viktor szerepét firtató kérdésre közölte: a miniszterelnök nem mint miniszterelnök, hanem mint pártelnök tett javaslatot az államfői poszt betöltésére, egyetértésben azokkal az országgyűlési képviselőkkel, akik Schmitt Pált erre a posztra javasolták.

Lázár János a többi parlamenti frakcióvezetővel együtt tartott volna sajtótájékoztatót a Transparency International szervezésében, a párt- és kampányfinanszírozásról. A fideszes képviselő pár perccel a meghirdetett időpont előtt elhagyta a helyszínt, és végül a többi párt képviselőcsoportjának első embere sem maradt ott, csak a TI két képviselője ült le a nyilvánosság elé. Információink szerint eredetileg mindenki kiült volna a pódiumra, de "egy meghívott jelezte, hogy most inkább nem állna a nyilvánosság elé, a többiek pedig szolidaritásból vele tartottak".

A távozó frakcióvezetőt azért néhány újságíró szóra bírta. Az MTI szerint Lázár János nem akart nyilatkozni az ügyben, végül többszöri, a személyes véleményét firtató kérdésre azt mondta: "nincs jelen pillanatban olyan véleményem, amelyet megosztanék önökkel, azért sem, mert Magyarország köztársasági elnökéről van szó, a magyar köztársasági elnöki intézményről, ez pedig nem a kapkodásnak a műfaja jelen pillanatban". Arra a felvetésre, hogy az MSZP határozati javaslatban szólítaná fel lemondásra az államfőt, Lázár János megismételte, "a Magyar Köztársaság elnökéről és elnöki intézményéről van szó, úgy gondolom, ez elég komoly dolog ahhoz, hogy egymást komolyan véve, kellő körültekintéssel járjunk el".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit