szerző:
hvg.hu

Este 8-kor sugározta az MTV Schmitt Pállal készített exkluzív interjúját. A köztársasági elnök, aki először szólalt meg azóta, hogy a Semmelweis Egyetem elvette doktori címét, nem mondott le. Azt mondta: nem akarta más szellemi termékét ellopni, a lelkiismerete tiszta, az pedig nem esett jól neki, hogy elvették a kisdoktori címét. Tervei szerint Phd dolgozatot fog írni, hogy bizonyítson. A Sándor-palota előtt várakozó tüntetők kinevették az államfő szavait. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

A plágiumbotrány kronológiája
  • Január 11.: a hvg.hu kirobbantotta Schmitt Pál plágiumügyét: az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev korábbi munkájával.
  • Január 18.: Schmitt Pál első reagálásában visszautasította a vádakat.
  • Január 19.: a hvg.hu kiderítette, egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is átvett 17 oldalt Schmitt Pál.
  • Március 6.: a hvg.hu újabb átvett oldalakat talált a disszertációban, megállapítottuk, hogy a 225 oldalas mű 94,6 százaléka más munkák átvétele.
  • Március 27.: a tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben ugyan megállapítja a plágiumot, de a felelősséget az egyetemre hárítja.
  • Március 28.: Schmitt Szöulban azt nyilatkozta, nem mond le.
  • Március 28.: nyilvánosságra került a tényfeltáró bizottság egyik tagjának különvéleménye.
  • Március 29..: az Index olvasói segítségével a Nők szerepe a sportban című fejezethez újabb átvett forrásokat azonosított.
  • Március 29.: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának javaslatára a szenátus elvette Schmitt Pál doktori címét.
  • Március 30.: Orbán Viktor rádióinterjújában a köztársasági elnöknek az Alaptörvényben foglalt személyes sérthetetlenségére hivatkozott.
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Elcsendesedett a város

Így lezárjuk folyamatos tudósításunkat.

Schmitt Pál plágiumügyéről, nyilatkozatáról és reakciókról olvassa el összefoglaló cikkünket.

Újra működik a keh.hu

Korábban néhány perc erejéig nem lehetett elérni a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalát.

Szabadság híd: előállítottak néhány tüntetőt

Hat rendőrségi kisbusz áll a villamossíneken a Szabadság hídnál, és az ottlévőket, köztük a hvg.hu tudósítóját is igazoltatják. Korábban ugyanis néhány perc erejéig elfoglalták a hidat, legalábbis az úttestre álltak.

©

Tüntetők már nem nagyon vannak, a Hallgató Hálózat egy maroknyi embere áll csak ott. Egyikük helyszíni tudósítónknak azt mondta, egyik ismerősüket elvitték a rendőrök.

©

A Lánchídnál már nem tüntet a Jobbik

Lánchídnál véget ért a tüntetés. Helyszíni tudósítónk szerint csak néhány rendőr áll a hídnál. Korábban a rendőrök őrizetbe vettek 10-15 jobbikos tüntetőt.

Lelőtték a keh.hu-t

22.00-ra ígérte a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjának megtámadását az Anonymus csoport. 22.12-kor ez meg is történt.

Sándor-palota: "Mondjon le"

"Mondjon le, mondjon le" - kiabálják a tüntetők a Sándor-palota előtt. A demonstrálók azt mondják, nem tágítanak, egész hétvégén ott maradnak
Nagyítás-fotógalériánk a helyszínről - kattintson a képre!
©

DK: a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja, hogy Schmitt Pál nem mondott le, és maradásával "tovább alázza Magyarországot". Molnár Csaba alelnök pénteki MTI-hez eljuttatott közleményében a köztársasági elnök közmédiának adott péntek esti interjújára reagálva közölte: "a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani", a maradás, és annak "arcpirító" indoklása tovább taszítja az országot a politikai válságba. Hozzátette: a DK javaslata alapján az országgyűlésnek hétfőn határozati javaslatban kell felszólítania a köztársasági elnököt, hogy távozzon posztjáról. Molnár Csaba közlése szerint a Demokratikus Koalíció kedden 17 órakor nagygyűlést tart a Sándor-palota előtt, a rendőrségi bejelentést már megtették. Az alelnök közleményében kitért arra is, hogy most a felelősség Orbán Viktor miniszterelnöké, az ő dolga, hogy az általa Magyarországnak okozott kárt "eltakarítsa".

Hogy lehet Schmitt Pál Phd hallgató?

Elvileg nagyon egyszerűen: a SOTE Doktori Szabályzata szerint a jelentkezőnek az egyetem Tudományos Doktori Iskolája vezetőjével kell felvételi elbeszélgetést folytatnia. Igaz, a szabályzat 72. pontja úgy fogalmaz, "Sikertelen fokozatszerzési eljárás esetén az új eljárás legkorábban 2 év elteltével, ugyanazon programban legfeljebb egy alkalommal kezdeményezhető". Kérdés, a doktoritól való megfosztás sikertelen fokozatszerzésnek minősül-e.

Régi opponense is lehet Schmitt témavezetője

Schmitt Pál nyilatkozata alapjána PhD-t újra a Semmelweis Egyetemen teszi le. Az egyetem honlapja szerint a Sport és társadalomtudományi kar témavezetői között van Kertész István ókortörténész is, aki kisdoktori disszertációjának opponense volt.
1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Indul az újabb plakátkampány, most épp 1,7 milliárd forintért

Indul az újabb plakátkampány, most épp 1,7 milliárd forintért

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Zsíros fegyverüzletet mondana fel Kanada Hasogdzsi halála miatt

Zsíros fegyverüzletet mondana fel Kanada Hasogdzsi halála miatt

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Kutyapárt: Rekordnézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

Kutyapárt: Rekordnézettsége volt az MTV-nek. Kívülről