szerző:
hvg.hu

Csütörtökön, április 5-én visszavonja a kukázást tiltó rendeletét a VIII. kerületi önkormányzat - közölte a hajléktalanokkal foglalkozó Új Szemlélet csoport a Facebook-oldalán. Az önkormányzat szerint ez adminisztratív okokból szükséges, és bár a már elfogadott szabálysértési törvény országosan is tiltaná a kukázást, egy újabb törvényjavaslat azonban ezen még változtathat.

"15 hónappal kukázást tiltó előterjesztése után most saját tábora hátrált ki Dr. Kocsis Máté hajléktalanügyi referens mögül, aki így kénytelen-kelletlen visszavonulót fúj" - írta a rendelet kapcsán tartott kukázós flashmobjáról elhíresült Új Szemlélet csoport a Facebook-oldalán. A szervezet közleménye szerint Kocsis Máté és a VIII. kerületi képviselőtestület április 5-én, csütörtökön helyezi majd hatályon kívül a tiltó rendeletet, így újra legális tevékenységgé válik Józsefvárosban a kukázás.

Az önkormányzat azonban arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a rendelet hatályon kívül helyezését törvény írja elő: a tavaly december 23-án elfogadott 2012. évi II. törvény, amely a szabálysértésekről rendelkezik ugyanis kimondja, hogy az ezekkel kapcsolatos önkormányzati rendeleteket legkésőbb május 31-ig hatályon kívül kell helyezni, Józsefváros így mindössze ennek tesz eleget.

Ugyanez a törvény a józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint azonban azt is kimondja, hogy "aki a közszolgáltató elkülönített hulladékgyűjtést szolgáló gyűjtőeszközéből hulladékot vesz el, szabálysértést követ el", vagyis a kukázást országos hatályú törvény minősítené szabálysértésnek. A törvényt januárban kihirdették, de csak április 15-én lép hatályba, a józsefvárosi rendelet pedig az önkormányzat tervezete szerint ugyanezen napon veszti majd hatályát.

Egy Pintér Sándor belügyminiszter által március 14-én benyújtott, a szabálysértési törvényt módosító törvényjavaslat szerint azonban a törvénynek éppen ez a bekezdése nem lépne hatályba, vagyis amennyiben a jövő kedden esedékes zárószavazáson a képviselők ezt elfogadják, a kukázás valóban legálissá válhat, akár Józsefvárosban is.

A kukázást tiltó VIII. kerületi rendelettel kapcsolatos helyi népszavazás érvénytelen lett a szavazók kis létszáma miatt, egy hasonló kaposvári rendeletet pedig az alkotmánybíróság nemes egyszerűséggel "hátrányos megkülönböztetés okozásának" nyilvánított.

fzs

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!