szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alkotmányellenesnek találta, ezért megsemmisítette azt a kaposvári rendeletet az Alkotmánybíróság, amely súlyos bírsággal sújtotta a kukákban guberáló hajléktalanokat. Az Ab szerint a város ezzel megbélyegzi a szegényeket és a létfenntartásukat veszélyezteti. A szerdai határozat precedensértékű, több tucat önkormányzat - köztük a Kocsis Máté vezette Józsefváros - intézkedései juthatnak hasonló sorsa.

Túllépett az Alkotmányban és a törvényekben biztosított hatáskörén a kaposvári önkormányzat, amikor betiltotta a városban a guberálást - döntött az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán. A testület egy olyan önkormányzati rendeletet semmisített meg, amihez hasonlót több település - köztük a fideszes Kocsis Máté által vezetett Józsefváros - is kibocsátott az utóbbi hónapokban, és amelyek alapját képezik a hajléktalanokkal szembeni fellépésnek.

Kaposvár még hat évvel ezelőtt, 2005 júniusában tiltotta meg, hogy a közterületen álló kukákban guberálni lehessen. Az Alkotmánybíróság által vizsgált önkormányzati rendelet szerint, „aki a közterületre kihelyezett gyűjtőedényzetből szemetet önt ki, vesz ki, vagy abban guberál, szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”.

A tiltó rendelkezést állampolgári bejelentésre az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is vizsgálta, majd idén májusban arra kérte a város képviselő-testületét, hogy vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szabálysértésekről szóló rendeletének szerinte jogsértő szakaszát. Miután Kaposvár nem tett eleget a kérésnek, Szabó Máté az Ab-hoz fordult - több civil szervezethez hasonlóan.

"Veszélyezteti a létfenntartásukat"

A testület szerdai közleménye szerint az Alkotmánybíróság tekintettel volt arra, hogy a guberálási tevékenység többnyire az életben maradáshoz szükséges javak megszerzésére irányuló, mások jogait és a közrendet nem sértő kényszerű cselekvés, amelynek a társadalomra való veszélyessége nem állapítható meg. "Ezért az a rendeleti szabály, amely pénzbírsággal (és annak meg nem fizetése esetén a személyi szabadságot korlátozó közérdekű munka és elzárás kiszabásával) fenyegeti a guberálókat, súlyosan veszélyezteti az érintett magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók létfenntartását" - olvasható a közleményben.

Döntött az Ab - joguk van hozzá
©

Az Ab határozatában azt is hangsúlyozta, hogy ha az önkormányzat szabálysértéssé nyilvánítja a szemetelést meg nem valósító cselekményeket, azzal a hajléktalan vagy az egzisztenciálisan más módon kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket stigmatizálja, és ezzel a testület szerint az önkormányzat hátrányos megkülönböztetést okoz, amit tilt az alkotmány.

A közleményből nem derül ki, hogy mely indítványok alapján járt el a testület, de az ombudsman mellett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet is az Ab-hoz fordult a hajléktalanokat bírságoló önkormányzati rendeletek miatt. A határozathoz a közlemény szerint Pokol Béla és Szívós Mária alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.

Ombudsmani felszólításra sem változott

Szabó Máté idén májusban kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a szabályozás formai szempontból ugyan nem kifogásolható, de egy demokratikus jogállamban jogszabály, különösen egy önkormányzati rendelet nem tilthat tetszőlegesen bármely magatartást. Az ombudsman szerint a város érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapjogait. Az országgyűlési biztos álláspontja szerint „a jogsérelmet súlyosbítja, hogy eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő, általános társadalmi ellenérzésektől sújtott személyeket büntetetnek a guberálás miatt”.

Diszkriminatív a hajléktalanok büntetése
©

Az ombudsmani állásfoglalást követően Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly azt mondta, a jelentést beterjeszti a közgyűlés elé, de nem azzal a szándékkal, hogy megváltoztassák. „A kiszolgáltatott emberek alapjoga nem a romlásnak indult ételmaradékok elfogyasztása, nem a saját és környezete egészségére veszélyes fertőző anyagok válogatása, hanem a tisztes emberi lét, az emberhez méltó szociális ellátás” – hangsúlyozta a polgármester, aki hangsúlyozta, a városban senkinek sem kell a kukából táplálkoznia, az önkormányzat mindenkin segít, aki kéri. A képviselő-testület Szabó Máté kérésnek nem tett eleget, ezért a biztos az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az állampolgári jogok biztosának vizsgálatakor Kaposvár jegyzője jelezte az ombudsmannak, hogy az önkormányzat környezetvédelmi és közegészségügyi okok miatt már 1992 óta szankcionálja a guberálást. A jegyző akkor arról számolt be, hogy a vizsgált rendelet hatálybalépését követő négy és fél évben több mint 900 feljelentés érkezett.

Ragadós példa

Kaposvár példája ragadós lett, az utóbbi években több önkormányzat is hasonló rendeletben tiltotta meg a guberálást és a koldulást. A Társaság a Szabadságjogért idén januárban arról számolt be, hogy 43 olyan önkormányzati rendeletet támadott meg az Alkotmánybíróságban, amelyek az úgynevezett néma koldulást és a guberálást tiltják. Ezek között voltak megyei jogú városok, mint Székesfehérvár vagy Szeged, fővárosi kerületek, mint például a Belváros, vagy éppen a szocialista vezetésű XIII. kerület, és kistelepülések is, mint Sajóbábony, Tarcal, Gyanógeregye.

A jogvédő szervezet szerint a képviselő-testületeknek további felhatalmazást ad hasonló rendeletek bevezetésére az a 2010 őszén elfogadott törvény, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a közterület nem rendeltetésszerű használatát szabálysértéssé nyilvánítsák és szankcionálják. Korábban a TASZ is kérte az Ab-t, hogy foglalkozzon Kaposvár 2005-ös rendeletével.

A józsefvárosi önkormányzat 2011 januárjától szintén betiltotta a guberálást a kerületben: 50 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtva azokat, akik a kukákból „hulladékot vesznek ki”. Ezt élesen bírálták a civil szervezetek, tiltakozott ellene a TASZ, de a fideszes polgármester, Kocsis Máté nem akart változtatni a rendeleten. Az ombudsman ezt a rendelkezést is vizsgálta hasonló megállapításokra jutva, mint Kaposvár esetében, majd Szabó ebben az ügyben is az Alkotmánybírósághoz fordult – az ügyben az Ab még nem döntött, viszont a kaposvári rendeletről készült határozat precedensértékű, előrevetíti a következő döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fedél Nélkül árusítása nem koldulás

Megszüntették a szabálysértési eljárást A Város Mindenkié nevű szervezet egyik aktivistája ellen, miután az ügyben eljáró jegyző kimondta, hogy a Fedél Nélkül című lap nem koldulási eszköz - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és A Város Mindenkié hétfőn.

MTI Itthon

Tilos koldulni és galambot etetni Nagykanizsán

Három évre szóló gazdasági koncepciót fogadott el Nagykanizsa közgyűlése, amely rendeletmódosítások révén megtiltotta a belvárosban a koldulást, a város teljes területén pedig a galambetetést - közölte a polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Napi merítés

Kinek az érdeke a koldulás tiltása?

A Városfigyelő.hu oldal friss cikkében Heintz Tamás kaposvári országgyűlési képviselővel készített interjút - többek között - a koldulás tiltásáról, valamint a tiltás eredményeiről, és a koldulás közbiztonságra való esetleges veszélyéről.

MTI Itthon

Pintér lecsap a piros lámpánál koldulókra

December végére eltűnnek a piros lámpánál koldulók a fővárosból – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter egy más témában tartott pénteki sajtótájékoztatón.

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Ömlenek az állami milliárdok Lezsák Sándor sok mindent maga alá gyűrő birodalmába

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát