szerző:
MTI

A fővárosi LMP szerint a józsefvárosiak túlnyomó többsége nem dőlt be a hajléktalanokról szóló népszavazás "manipulatív" kérdéseinek; ezt jelzi az alacsony részvétel a vasárnapi referendumon.

Somfai Ágnes, a főváros nemrég lemondott hajléktalanügyi biztosa és Jakabfy Tamás VIII. kerületi önkormányzati képviselő hétfőn az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, hogy a Fidesz propagandája ellenére az emberek 16 százaléka ment el szavazni a szegények és a hajléktalanok megbélyegzéséről szóló népszavazásra. Az LMP szerint ez azt jelenti, hogy az emberek nem hajlandók a szegényeket, kiszolgáltatottakat okolni a problémákért, és nem dőltek be a saját hibáikat bűnbakokra hárítani akaró politikusoknak. Az ellenzéki párt képviselői szerint bebizonyosodott az is, hogy a népszavazást Kocsis Máté polgármester (Fidesz-KDNP) nem a megoldás, hanem a politikai haszonszerzés miatt kezdeményezte. Hangsúlyozták, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a Kocsis Mátéval tartott múlt heti közös sajtótájékoztatóján "pontosan az ellenkezőjét jelentette be, mint amire a polgármester állítólag megerősítést akart a népszavazással".

Emlékeztettek arra, hogy a belügyminiszter három új, több száz férőhelyes hajléktalanszálló megnyitását ígérte, közülük az egyiket a VIII. kerületben létesítenék, míg a polgármester a hajléktalan-férőhelyek csökkentéséért és kis létszámú szállókért kampányolt. Közölték: az LMP továbbra is felajánlja segítségét a főváros vezetésének és a kormánynak a hajléktalanprobléma megoldásában. Mint írták, kidolgozott koncepciójuk is van, amelynek egyik központi eleme a megfizethető lakhatási lehetőségek biztosítása. A hajléktalanokkal kapcsolatos kérdésekben kiírt helyi népszavazás Budapest VIII. kerületében érvénytelen lett, mert a választásra jogosultaknak csak 16 százaléka járult vasárnap az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett.

©

A megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében. A népszavazás érvénytelensége miatt a feltett kérdésekben való döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre.

Kocsis Máté korábban azt mondta: nem vonja vissza a kukázás tilalmáról szóló rendeletet a VIII. kerület, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Itt a Porsche 911 Speedster: stílus, szívómotor és 500+ lóerő

Itt a Porsche 911 Speedster: stílus, szívómotor és 500+ lóerő

Kiderült a balhé oka: nagyon összerúgta a port Zuckerberggel az Instagram két alapítója

Kiderült a balhé oka: nagyon összerúgta a port Zuckerberggel az Instagram két alapítója

Azurák Csaba távozik a TV2-től

Azurák Csaba távozik a TV2-től

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság

Pornós zsarolásokra figyelmeztet a nemzetbiztonság