szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Terrorelhárítási Központ hamarosan Orbán Viktor saját titkosrendőrségévé válik - írja Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára a The New York Times internetes oldalán, Paul Krugman blogjában.

A politológus szerint a TEK az elmúlt két évben "orwelli hatalomra" tett szert, többek között megfigyelhet és adatokat is gyűjthet gyakorlatilag bárkiről. A cikk szerint a TEK a rendőrség szervezetén kívül áll, a miniszterelnök nevezi ki, vagy bocsáthatja el a vezetőjét, kettejük között pedig csupán a belügyminiszter áll - írja Kim Lane Scheppel Paul Krugman blogjában.

A Terrorelhárítási Központot a Belügyminisztériumon belül 10 milliárd forintból állították fel válság idején, azóta pedig a szervezet még nagyobbra nőtt, és a miniszterelnök védelmén kívül egyre több jogkört szerzett meg magának.

TEK gyakorlat a Batthyány téren
©

Scheppele szerint a TEK ma már egy olyan titkosrendőrség, amelyet bármelyik önkényuralmi vezető megirigyelne. A különböző jogköreit törvénymódosításokkal szerezte meg 2011 decemberében, amikor a parlament egyszerre fogadott el több törvényt, így kevésbé szúrtak szemet a TEK-kel kapcsolatos jogszabályok.

A TEK ugyanis megfigyelhet bárkit úgy, hogy a kabineten kívüli személyektől gyakorlatilag nem is kell engedélyt kérnie rá. A szervezetnek joga van titokban behatolni bárkinek a lakásába, lehallgatni embereket, hang- és videofelvételt készíteni bárkiről az engedélye nélkül, átkutathatja a postát és az elektronikus adatok között is keresgélhet. Ráadásul ezekről az érintetteket nem is kell értesíteni, viszont arról nincs szabályozás, hogy meddig tárolhatja az adatokat a szervezet.

A TEK egy másik törvénymódosítással jogot kapott arra is, hogy bármilyen állami- és magánintézménytől adatot gyűjthessen magánszemélyekről úgy, hogy az érintett felet ebben az esetben is tilos értesíteni. A TEK ezzel gyakorlatilag hozzáférést kapott a bankok, mobil- és internetszolgáltatók adatbázisaihoz is, valamint minden, állami intézmények által kezelt adathoz. Az adatkérésnek ráadásul nem is kell nyomozáshoz kapcsolódnia, vagy ügyész által megerősíttetni, Scheppele szerint pedig a TEK ezzel gyakorlatilag korlátlan hatalmat kapott a személyes, vagy bármiféle adatok és információk titkos gyűjtésére.

Az amerikai politológus szerint problémás a TEK jogi helyzete, mert egyszerre működik rendőrségként és nemzetbiztonsági hatóságként is, egyik feladat pedig a terrorizmus ellen való fellépés. Scheppele megállapítja, hogy Magyarországon tág értelemben írják le a terrorizmust és a hozzá kapcsolódó bűncselekményeket, így a TEK letartóztathat embereket akkor is, ha veszélyesnek ítéli őket. Összességében a politológus megállapítja, hogy a törvény szövege nem határozza meg pontosan, hol vannak a TEK intézkedési jogkörének határai.

Scheppele felhívja a figyelmet arra is, hogy ha valakinek a titkos eljárások ellenére esetleg mégis tudomására jutna, hogy megfigyelték, és panaszt akarna benyújtani a Terrorelhárítási Központ ellen, akkor sem egy független intézményhez, hanem annak főnökéhez, a belügyminiszterhez kell fordulnia.

©

Az amerikai politológus úgy véli, a TEK hatalmának kiterjesztése összefüggésben lehet az önálló adatvédelmi ombudsman posztjának megszüntetésével is, mert egy biztos hatékonyabban tudott volna fellépni az adatkezelés ezen formája ellen.

Scheppele kitér a napokban elfogadott országgyűlési törvény által felállított "parla-militáris" házőrségre is, amelyről megállapítja, hogy magánlakásokban is intézkedhet. Az amerikai politológus megállapítja, ezzel Magyarország lett az egyetlen ország Európában, amelynek parlamentje saját fegyveres testülettel rendelkezik.

A Terrorelhárítási Központ aránytalanul nagy hatalmáról adott ki azonos értelmű közleményt a Nyilvánosság Klub ügyvivői testülete is, amely a pénteki Élet és Irodalomban jelent meg.

fzs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány