szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon kevesen tudhattak arról a Fidesz vezérkarában és a kormányban, hogy Orbán Viktor mire készül. Pedig a most nyilvánosságra hozott konvergenciaprogram alapvető politikai kérdéseket érint például a közoktatás terén. Egy hvg.hu-nak nyilatkozó Fidesz-vezető szerint először fordult elő, hogy a kormányfő semmilyen információt nem osztott meg velük előzetesen.

Abszurd helyzet alakult ki a parlamentben hétfőn, amikor – miután a konvergenciaprogram megjelent a kormány honlapján – tudósítóink fideszes képviselőket kérdeztek az intézkedések részleteiről: a megszólított honatyák és kormánytagok ugyanis munkatársainkat kérdezgették az egyes – őket is érintő – fejezetekkel kapcsolatban. Kiderült, hogy nemcsak arról nem tudtak, mikor kerül nyilvánosságra a program, de a tartalmáról sem volt semmilyen információjuk. Ez egyébként kiderül videónkból is, ahol van olyan honatya, aki egy órával azelőtt, hogy nyilvánosságra került a program, még az ellenzék ármánykodásának tudta be a mobiltelefon-adót.

Most először fordult elő, hogy sem elnökségi megbeszélésen, sem frakcióülésen még csak előzetes tájékoztatást sem adtak sem a pártnak, sem magának a kormánynak a nagy jelentőségű intézkedéstervezetről. Pedig az uniónak benyújtandó intézkedéscsomag alapvető változásokat hozhat számos területen – mégpedig olyanokat, amik szembe mennek a kormány eddigi retorikájával.

Még nehezebb helyzetben a szegények

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a szegény gyerekek – akiknek szüleitől a „hozzátartozói felelősség növelését” várja el az állam, miközben a segélyeken spórolni fognak, minden bizonnyal jövőre is befagyasztva maradnak az állami juttatások és pótlékok, teljesen átszervezik a felsőoktatást (forrást vonnak ki), és számos új adót vezetnek be. Emellett várhatóan „amennyiben a körülmények nem adottak” – elhalasztják a pedagógus-életpályamodell bevezetését is.

Utóbbival kapcsolatban sem tudtak semmit nyilatkozni munkatársainknak a Nefmi képviselői, láthatóan Hoffmann Rózsa ugyanúgy a sajtótól értesült a lehetséges döntésről, mint bárki más. Mivel a sokat támadott államtitkárnak ez lenne az egyetlen pozitív jellegű intézkedése a területet érintő átszervezések és megszorítások mellett, információink szerint általános döbbenetet keltett a fejlemény a Nefmiben. „Nincs B-terv, az életpályamodellre alapoztunk mindent, ha nem vezethetjük be, teljes lesz a káosz” – mondta a Fidesz egyik oktatáspolitikusa a hvg.hu-nak.

A többi intézkedéssel kapcsolatban ugyanilyen információs vákuumba kerültek a kormánytagok, így például a közlekedést, energetikát érintő intézkedésekkel kapcsolatban sem volt semmilyen információjuk. Ugyancsak a fejüket kapkodták a fővárosi képviselők, akik előzetesen a fővárost érintő intézkedésekre lettek volna kíváncsiak.

A "fordulat" éve

Az egyik Fidesz-vezető szerint ráadásul Orbán arról sem adott semmilyen tájékoztatást, hogy milyen politikai stratégia szerint hajtják végre a programot, ugyanígy nem esett szó arról, hogy milyen társadalomkép rajzolódik ki a tervezett intézkedések mögött. „Szakpolitikai részletekbe korábbi nagy átalakítások idején sem ment bele a kormányfő elnökségi vagy frakcióüléseken, de politikai stratégiát mindig adott” – mondta forrásunk, aki a február 9-i egri frakcióülést hozta fel példaként, ahol utoljára kerültek szóba ilyen témák.

©

Az idézett vezető szerint a most bejelentett intézkedések szembe mennek azzal az Egerben meghirdetett stratégiával, hogy a ciklus második fele már a „konszolidációról”, a kialakított kereteken belüli minél jobb működésről szól majd. Egerben információink szerint arról beszélt Orbán, hogy azért nem kell aggódni a Fidesz 15 százalékos támogatottságcsökkenése miatt, mert a program „fejnehéz”, az első két évben lépték meg a húzósabb intézkedéseket, a második kettőben vissza lehet szerezni az elveszített választókat. A konvergenciaprogram alapján kirajzolódó második két év azonban enyhén szólva sem egy konszolidációs időszakot valószínűsít – mondta forrásunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

7 talán meglepő tünet, ami a koronavírus-fertőzöttség jele is lehet

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között