szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bükki Nemzeti Park borsodi mezőségi földterületeinek bérbeadásakor a térségben élő gazdák szerint zömmel a Fideszhez, illetve Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárához köthető, a gazdálkodást, földművelést olykor hírből ismerő vállalkozások szerezték meg az értékes földterületek bérleti jogát - írja a Népszabadság. Az államtitkár emailben reagált a lap által közöltekre.

A Bükki Nemzeti Park tulajdonában lévő, közel ötezer hektáros területet korábban potom pénzért bérlő olasz Mariano céggel az állam több mint egy évtizedes pereskedés után tavaly felbontotta a szerződést, és a természetvédelmi oltalom alatt álló földterületek bérleti jogát újból meghirdették - idézi fel a Népszabadság.

Első körben az érintett gazdálkodókat bevonva próbálták úgy szétosztani a területeket, hogy abból nagyjából mindenkinek jusson, ám a pályázati kiírást – kurtán-furcsán – visszavonta az állam, a gazdák érdekeit szem előtt tartó, velük folyamatosan egyeztető nemzeti parki igazgatót pedig villámgyorsan menesztették. Az új pályázati kiírás már „gördülékenyen” zajlott, a lap szerint az eredmény azonban sokakat meglepett.

Négy híján ötszáz hektáros földhöz jutott például a szociálpedagógus végzettségű Kanyok Attila, tiszaújvárosi önkormányzati képviselő cége – ő a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke, a szintén tiszaújvárosi illetőségű Mengyi Roland közvetlen munkatársa, és kampányának frontembere volt. A pályázatot és a pályázókat ismerő helyi gazdálkodók szerint a második és a harmadik legnagyobb földterületet elnyert pályázó, Demeter Péter, valamint a Hagyacki József által képviselt Puszta Agro 2010 Kft. baráti vagy egyéb munkatársi kapcsolatok révén kötődik Tállai Andráshoz. Kapcsolatba hozták az államtitkárral a szintén nyertes Böllérudvar Kft.-t, a Jávorszki családot és Pásztorné Jánosi Katalint is.

"Ebben a térségben csak az nyer meg bármilyen pályázatot, aki jóban van az államtitkár úrral" – idézi a Népszabadság az egyik volt mezőkövesdi önkormányzati képviselőt, aki azt mondta, közelről látta, miként dől el egy-egy ingatlaneladás vagy beruházás sorsa. Megemlítette a mezőkövesdi laktanya eladását Tállai polgármestersége idején, amelyet 2001-ben bizonyos feltételekkel ingyenesen kapott meg a város az ÁPV Rt.-től hasznosításra.

Az ingatlanbecslő 176 millió forintra értékelte a 26,5 hektáros vagyont, amelyért a hasznosításra kiírt pályázaton első körben 120 millió forintot kínált egy vevő, ám az önkormányzat 150 millió forintban szabta meg a minimális eladási árat. Később, 2007-ben a Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter érdekeltségi körébe tartozó Immobil Kft. (konzorciumban a Civil Biztonsági Rt.-vel) ajánlatot tett a laktanya értékesebb, 16,5 hektáros területrészére, amelyért egy, azaz egymillió forintot ígértek, és azt, hogy évente 24 millió forintos iparűzési adót fizetnek be a település büdzséjébe. A korábbi pályázó ezzel szemben 50 millió forintot kínált ugyanezért a területért, s garanciát vállalt bizonyos beruházásokra – a pályázatot elbukta.

Tállai András e-mailben reagált a földbérletek ügyében elhangzott állításokra. „A pályáztatott terület nagysága 2798 ha, a pályázók száma 41 db ebből nyertes pályázatok száma 25 db tehát a pályázók közel 2/3a nyertes. De Önöket csak a 2 család pályázata érdekli a többi 23 aki nyert az nem és a többi 1897 ha sorsa sem. Ez is jelzi hogy irásuknak mi a célja" - írta az államtitkár (az email részletei betűhíven olvashatók – a szerk.).

A lap által kiemelt egyik pályázóról Tállai a következőket írta: "Demeter Péter: felesége és az én feleségem harmad unokatestvérek. Kapcsolatot tartunk. Közöttünk semmilyen üzleti, politikai kapcsolat nincs. Minden állitás ami arra utal hogy engem arra kért volna hogy segitsem a földbérlethez az hazugság. Nézzük a mezőgazdasági tevékenységét. Helyben lakó hiszen Gelejen él születése óta. Mezőgazdasággal 1993! óta foglalkozik. Jelenleg 150 ha legelővel és 800 db birkával rendelkezik. A kiirásnak minden tekintetben megfelel. De tudjuk ez most nem érdekes."

Hagyacki Józsefről, a Népszabadság által megemlített másik pályázóról Tállai azt közölte, hogy "a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesületben együtt vagyunk vezetők már több mint 10 éve. Közöttünk más emberi kapcsolat vagy üzleti vagy politikai nincs. Hagyacki József nem kért semminemü lobbizásra, kapcsolatunk kizárólag a sportra koncentrálódik. Vállalkozását sosem láttam, tevékenységét nem ismerem."

"Elmondása szerint 1970 óta a mezőgazdasági főiskola elvégzése óta már mezőgazdasággal foglalkozik. 1991 óta van saját vállalkozása, fiával együtt végzi a tevékenységét aki agrár egyetemet végzett. Tehát családi vállalkozás. Kettejüknek 330 ha legelő van birtokukba és 373 db szarvasmarhával rendelkeznek. Tulajdonukba van egy un. vágópont (régi nevén vágóhid). Íme ez a nagy »borsodi csalás«!” – tette hozzá az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6 millió forint alá szelídült az új VW Golf hazai ára

6 millió forint alá szelídült az új VW Golf hazai ára

Az Apple szerint azért perli őket az Epic Games, hogy reklámozza a Fortnite-ot

Az Apple szerint azért perli őket az Epic Games, hogy reklámozza a Fortnite-ot

Kocsis Máté: Nem szükséges egy új rendkívüli jogrendre vonatkozó törvény

Kocsis Máté: Nem szükséges egy új rendkívüli jogrendre vonatkozó törvény